ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι ο μπακαλιάρος ένα καλό μεταπροπονητικό γεύμα;

Ήρθε πάλι αυτή η μέρα του χρόνου που ο μπακαλιάρος σκορδαλιά δίνει και παίρνει. Αναρρωτιέσαι εάν είναι ο μπακαλιάρος ένα καλό μεταπροπονητικό γεύμα; Διάβασε παρακάτω για τη διατροφική του αξία.

 

 

 

Ποια είναι η διατροφική αξία του μπακαλιάρου

 

Ο μπακαλιάρος ή βακαλάος έχει χαμηλά λιπαρά, πολλές πρωτεΐνες ενώ από το συκώτι του παρέχεται το μουρουνέλαιο, το έλαιο του βακαλάου, που αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών A, D, K και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (EPA & DHA). Ο μπακαλιάρος περιέχει πρωτεΐνη (12%), ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β12, κάλιο, καλά λιπαρά, κορεσμένα, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη. Τα 100 γραμμάρια μπακαλιάρου σου παρέχουν 64 θερμίδες.

 

Διάβασε σχετικά: Γιατί όσοι γυμνάζονται πρέπει να τρώνε περισσότερο ψάρι;

  

Γιατί να καταναλώνεις μπακαλιάρο;

Η συχνή κατανάλωση μπακαλιάρου:

  • Θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε καρδιαγγειακά νοσήματα,
  • περιορίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων,
  • ενδυναμώνει τη νοητική δραστηριότητα του εγκεφάλου και τη μνήμη,
  • ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Απέφευγε τον τηγανητό μπακαλιάρο. Tο τηγάνισμα φυλακίζει στους λιπαρούς ιστούς τις μολυσματικές ουσίες. Προτίμησέ τον ψητό ή βραστό με πράσινα φυλλώδη λαχανικά και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή μια κοούπα καστανό ρύζι ή μια κούπα ζυμαρικά ολικής άλεσης ή 2 πατάτες βραστές (σε μέγεθος αυγού) μετά την προπόνηση.

Όταν αγοράζεις:

Φρέσκο μπακαλιάρο



Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι από που προέρχεται. Επειδή υπάρχουν περιβαλλοντικοί λόγοι καλό είναι να μειώσεις την κατανάλωση των ελεύθερων ψαριών λόγω της υπεραλίευσης και να είσαι ενήμερος για την «προέλευσή» τους και των τοξικών που περιέχουν όπως κάδμιο, υδράργυρος, αρσενικό, μόλυβδο και λύματα και απόβλητα που ρίχνονται στις θάλασσες. Όσο πιο μικρός είναι ο μπακαλιάρος (20 εκ.) σε μέγεθος ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να περιέχει κάποιες ποσότητες υδραργύρου.

Κατεψυγμένο μπακαλιάρο



Τα κατεψυγμένα ψάρια, χωρίς επικαλύψεις (π.χ. πανέ) έχουν το ίδιο θρεπτικό περιεχόμενο με τα φρέσκα ψάρια. Ανάλογα με τη μέθοδο κατάψυξης και όσο περνάει ο χρόνος μειώνονται τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν τα κατεψυγμένα ψάρια. Τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά όπως οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες A, D και Β12, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος δεν επηρεάζονται από την ψύξη.