ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι επικίνδυνα τα κόκκινα αυγά;

Τα κόκκινα αυγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη, παραδοσιακά. Αλλά μέχρι να φτάσουμε στην Ανάσταση και το Πάσχα έχουν περάσει ήδη 3 μέρες. Μάθε τι πρέπει να προσέξεις πριν τα τσουγκρίσεις!

Στο φορτωμένο πασχαλινό τραπέζι με κοκορέτσι, αρνί ή κατσίκι, τυριά και τηγανητά, το αυγό είναι ίσως ένα από τα πιο θρεπτικά και υγιεινά εδέσματα που μπορείς να φας. Μην υποτιμάς τα πασχαλινά κόκκινα αυγά, και κυρίως μην αφήσεις το διατροφικό αυτό «θησαυρό» να χαλάσει! Ένα αυγό:

  • Περιέχει περίπου 60 θερμίδες.
  • Αποδίδει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, καλύπτοντας κατά προσέγγιση το 12% των ημερήσιων αναγκών. Αποτελεί την περισσότερο οικονομική μορφή, πλήρους και μη επεξεργασμένης πρωτεΐνης.
  • Περιέχει το 12% της ημερήσιας ανάγκης σε ριβοφλαβίνη (B2), σημαντική για την παραγωγή ενέργειας.
  • Δίνει 9% βιταμίνη Β12 που χρειάζεσαι κάθε ημέρα για την παραγωγή ενέργειας και την «παραγωγή» του αίματος στο σώμα
  • Καλύπτει το 20% των ημερήσιων σου αναγκών σε σελήνιο: ιχνοστοιχείο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
  • Περιέχει φώσφορο, βιταμίνες D & A, φολικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο κ.α.
  • Δίνει χολίνη, ουσία η οποία είναι απαραίτητη για το σχηματισμό της ακετυλοχολίνης, ενός σημαντικού μεταφορέα μηνυμάτων στο νευρικό σύστημα.

Είναι επικίνδυνα τα κόκκινα αυγά;

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε τα έτοιμα βαμμένα αυγά καθώς δεν μπορείς να ελέγξεις ούτε την προέλευση και την ποιότητα του αβγού αλλά ούτε και την ποιότητα της βαφής.

Πρόσεξε τα εξής πριν καταναλώσεις τα κόκκινα αυγά:

1 Μην τα πλένεις πριν τα τοποθετήσεις στο ψυγείο γιατί με τον τρόπο αυτό επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.

2 Τα αυγά δεν πρέπει να είναι ραγισμένα.

3 Μην καταναλώσεις τα αυγά, αν οι βαφές περάσουν στο εσωτερικό των αυγών.

4 Βάλ’τα στο ψυγείο! Τα βρασμένα κόκκινα αυγά διατηρούνται μέχρι επτά ημέρες στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Οπότε μην στολίζεις με αυτά το τραπέζι περιμένοντας να τα τσουγκρίσεις την Ανάσταση.

5 Αν βάφεις τα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι την επόμενη Πέμπτη θα πρέπει να τα έχεις καταναλώσει. Διαφορετικά άστα μόνο για τσούγκρισμα αλλά μην τα φας.