ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορούν οι βιταμίνες να προλάβουν το κρυολόγημα;

Από ότι φαίνεται το τακτικό πλύσιμο των χεριών, η άσκηση, η αποφυγή χώρων με πολύ κόσμο είναι η καλύτερη πρόληψη. Τα υπόλοιπα είναι συμπληρωματικά. Δες ποιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορούν να προλάβουν το κρυολόγημα ή να μειώσουν τα συμπτώματά τους.

 

Echinacea

Περιέχει φυτοχημικά τα οποία φαίνεται ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι λένε οι έρευνες: Μεγάλη επισκόπηση ερευνών διαπίστωσε ότι η Echinacea δεν είχε μεγαλύτερη επίδραση στην πρόληψη του κρυολογήματος σε σχέση με placebo (εικονικό φάρμακο). Ωστόσο, τα συμπληρώματα από ένα συγκεκριμένο είδος (Echinacea purpurea) μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια και τη σοβαρότητα του κρυολογήματος στους ενήλικες.

Η ετυμηγορία: Δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμήρια που να αποδεικνύουν ότι είναι μπορεί να προλάβει το κρυολόγημα αλλά συμπληρώματα με εκχύλισμα Echinacea purpurea μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

 

Βιταμίνη C

Έγινε δημοφιλής στη δεκαετία του 70, από τον νομπελίστα Linus Pauling ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να αποτρέψει και να ανακουφίσει από τα κρυολογήματα επειδή η βιταμίνη C είναι ένα διατροφικό αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σε περίπτωση κάποιου ιού.

Τι λένε οι έρευνες: Επισκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα με βιταμίνη C δεν είχαν καμία θετική επίδραση στο κοινό κρυολόγημα. Μάλιστα οι τακτικές υψηλές δόσεις είχαν «μέτρια» επίδραση στη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Η ετυμηγορία: Το να λαμβάνεις τακτικά συμπληρώματα με βιταμίνη Cαυτό δεν εμποδίζει τους ιούς να σε επισκεφτούν αλλά φαίνεται ότι μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

 

Βιταμίνη D

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, τα Τ κύτταρα του σώματος, τα οποία συντίθονται με τη βοήθεια του ήλιου και της βιταμίνης D, αναχαιτίζουν την εισβολή των βακτηρίων και ιών.

Τι λένε οι έρευνες: Νεοζηλανδοί επιστήμονες κατέρριψαν τον «μύθο» ότι η λήψη βιταμίνης D παρέχει προστασία έναντι του κρυολογήματος.

Η ετυμηγορία: Πρόκειται για μία σημαντική βιταμίνη, αλλά δεν αποτρέπει από το κοινό κρυολόγημα.

Ψευδάργυρος

Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ρινοϊού, που προκαλεί συχνά το κοινό κρυολόγημα.

Τι λένε οι έρευνες: Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι παστίλιες ψευδαργύρου ή σιρόπια με αυτό το ιχνοστοιχείο μείωσαν σημαντικά τη μέση διάρκεια του κοινού κρυολογήματος, όταν λαμβάνονταν εντός 24 ωρου από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ο ψευδάργυρος επηρεάζει το ανοσοποιητικό: εμπλέκεται στην ανοσολογική στρατολόγηση κυττάρων και τη λειτουργία, έχει αντιοξειδωτική δράση και αντι-ιικές ιδιότητες.

Η ετυμηγορία: Πρόκειται για μια αποδεδειγμένη θεραπεία για το κρυολόγημα.

 

Σκόρδο

Το δραστικό συστατικό του είναι η αλισίνη, η οποία παρουσιάζει αντι-ιική και αντιβακτηριακή δράση

Τι λένε οι έρευνες: Υπήρξαν 4.000 δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με το σκόρδο, αλλά το 2012 μία νέα μελέτη προειδοποίησε ότι τα στοιχεία δεν επαρκούν για να αποδείξουν ότι προλαμβάνει το κρυολόγημα ή το θεραπεύει.  

Η ετυμηγορία: Δεν αποδεικνύεται ότι μπορεί να μειώσει το κρυολόγημα.