ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορούν να σε αδυνατίσουν τα χάπια και τα συμπληρώματα;

Δεκάδες σκευάσματα υπόσχονται ότι μπορούν να μεταμορφώσουν το κορμί σου και να το αδυνατίσουν. Βάλαμε στο μικροσκόπιο τις βασικές κατηγορίες τους και ιδού τα αποτελέσματα!

1 Ενισχύουν τις καύσεις
– Απλά φυτικά εκχυλίσματα όπως το πράσινο τσάι χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες.
– «Λιποδιαλύτες», που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνουν την καρδιακή λειτουργία και επιταχύνουν τις καύσεις σου.
-Φυτικά σκευάσματα, τα οποία με πρώτη ματιά φαντάζουν ως φυτικά και πιο αθώα, αλλά δεν είναι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γκουαράνα –πρόκειται για ένα τροπικό φυτό με έντονα κόκκινους καρπούς και υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Λειτουργεί όπως ο καφές, μειώνοντας ίσως την όρεξη αλλά παράλληλα δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, θέτοντας σε εγρήγορση την καρδιακή λειτουργία, με ό,τι κινδύνους αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Όλα αυτά τα σκευάσματα μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους που εκτείνονται από έναν απλό εκνευρισμό μέχρι σοβαρές νευρολογικές διαταραχές, καρδιακά προβλήματα, υψηλή πίεση κ.α.. Κι αυτό διότι περιέχουν ουσίες όπως η καφείνη, η εφεδρίνη και ψευδοεφεδρίνη κ.α. Εκτός από την επικινδυνότητά τους σε ό,τι αφορά τις ουσίες αυτές καθεαυτές που περιέχουν, ενέχουν κι έναν άλλο κίνδυνο: επιφέρουν πρόσκαιρο αποτέλεσμα, καθώς όταν σταματήσεις τη λήψη τους εύκολα ξαναπαίρνεις βάρος.

Τι να προσέξεις: Με εξαίρεση γνωστά φυτικά προϊόντα όπως το πράσινο τσάι, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά την κατανάλωσή τους. Το σωστό είναι εάν θελήσεις να καταναλώσεις τέτοιου είδους προϊόν, να συμβουλευτείς προηγουμένως κάποιο γιατρό ή επιστήμονα διαιτολόγο – διατροφολόγο.

2 Βοηθούν στην κινητοποίηση του λίπους
Περιέχουν κάποιο συστατικό που βοηθάει στην καλύτερη και ευκολότερη ενεργοποίηση του σωματικού σου λίπους, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ακολουθείς και σωστή διατροφή. Το πιο γνωστό συστατικό που θα βρεις σε αυτά τα συμπληρώματα είναι το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, (γνωστό στους κύκλους των γυμναστηρίων ως CLA – Conjugated Linoleic Acid), η καρνιτίνη και η λεκιθίνη. Οι δυο τελευταίες ουσίες συσχετίζονται με την κινητοποίηση του λίπους από τον οργανισμό για παραγωγή ενέργειας. H λεκιθίνη, μάλιστα, θεωρείται φυσικός λιποδιαλύτης. Επιστημονικά στοιχεία μπορεί να τη συνδέουν με τον μεταβολισμό του λίπους, ωστόσο οι ειδικοί επιμένουν ότι από μόνη της δεν κάνει θαύματα. Στα φαρμακεία μπορείς να βρεις σκόνη ή κάψουλες που περιέχουν λεκιθίνη ή να την βρεις ως συστατικό πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων.

Τι να προσέξεις: Βρίσκεσαι στο «πεδίο» με τα περισσότερο ακίνδυνα συμπληρώματα διατροφής, και με τις λιγότερες παρενέργειες.

3 Μειώνουν την όρεξη
Εδώ θα βρείς από τσίχλες που αδυνατίζουν μέχρι συμπληρώματα με μαγιά μπύρας για γρήγορο φούσκωμα. Οι τσίχλες υπόσχονται απώλεια βάρους, καθώς περιορίζουν το αίσθημα της πείνας. Συνήθως, περιέχουν χρώμιο, ένα ιχνοστοιχείο που χρειάζεται ο οργανισμός σε μικρές ποσότητες. Λόγω του ρόλου που παίζει το χρώμιο στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου, πιστεύεται ότι μπορεί να ελέγξει και την πείνα.

Τι να προσέξεις: Στα συγκεκριμένα συμπληρώματα δεν έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερη τοξικότητα. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστές οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες τους. Εσύ πάντως απόφυγε να τα λαμβάνεις με άδειο στομάχι.

4 Αυξάνουν τη διούρηση και αποτοξινώνουν
Φυτικά εκχυλίσματα όπως πράσινο τσάι, αλόη, μηλόξιδο κ.α. υπόσχονται φυσική αποτοξίνωση. Οι ειδικοί θεωρούν ότι δρουν εμμέσως βοηθητικά όσον αφορά την απώλεια βάρους και ίσως όχι με ιδιαίτερες παρενέργειες. Πιο συγκεκριμένα:
Aλόη: Στο φαρμακείο μπορείς να βρείς τον χυμό της αλόης είτε αυτούσιο είτε ως συστατικό σε διάφορα προϊόντα αδυνατίσματος. Θεωρείται ότι έχει αποτοξινωτική δράση, δηλαδή απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό. Eπιπλέον, βοηθάει σε ήπιες μορφές δυσκοιλιότητας.
Μηλόξιδο: Κυκλοφορεί σε κάψουλες, με αποτοξινωτική δράση και ιδιότητες καύσης του λίπους. Στην πράξη μπορεί να αυξήσει ελαφρώς την διούρηση και να σου προσφέρει κάποιας μορφής αποτοξίνωση. Σαφέστατα όμως δεν είναι λιποδιαλυτικό. Aπόφυγέ το αν έχεις πεπτικό έλκος ή γαστρίτιδα.
Xάπια από φύκια: Αποτελούν ίσως τα πιο δημοφιλή από αυτού του είδους τα σκευάσματα, με πλέον δημοφιλή εκπρόσωπό τους την σπιρουλίνα. Επικουρικά συμπληρώνουν τη διατροφή κάποιου που βρίσκεται σε μία δίαιτα, καθώς περιέχουν πολλά μεταλλικά άλατα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Τι να προσέξεις: Απόφυγε τη λήψη σκευασμάτων που περιέχουν φύκια, αν αντιμετωπίζεις διαταραχές του θυρεοειδούς. Θα πρέπει επίσης να αποφύγεις τη λήψη τους εάν είσαι έγκυος ή θηλάζεις.

5 Υποκαθιστούν τα γεύματα
Πρόκειται για έτοιμα γεύματα σε μορφή σκόνης, που τα αναμειγνύεις με νερό ή γάλα ή κάποιο χυμό κι έχουν γεύση σοκολάτας, βανίλιας κ.ά. Αναπληρώνουν ένα έως τρία από τα γεύματα της ημέρας. H βάση των ροφημάτων αυτών είναι σύνθετη και περιέχουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και άλλα συστατικά, σε συνδυασμό με πολλές φυτικές ίνες, για να προκαλούν κορεσμό. Tα έτοιμα αυτά γεύματα σε σκόνη (είναι συνήθως από αποξηραμένες πρωτεΐνες, σιτάρι ή παρασκεύασμα λίπους από φυσικές πηγές) παρέχουν σε σωστές αναλογίες όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά. Aντικαθιστώντας δύο από τα τρία γεύματα με ρόφημα, είναι εύκολο να ελέγξεις τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνεις ημερησίως, χωρίς ο οργανισμός σου να στερείται θρεπτικά συστατικά.

Τι να προσέξεις: H δραστικότητα όλων αυτών των προϊόντων βασίζεται στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, οπότε αντιλαμβάνεσαι ότι θα είχες το ίδιο αποτέλεσμα αν απλώς έτρωγες λιγότερο. Όταν τα σταματήσεις, είναι πολύ πιθανό να νιώσεις αυξημένη επιθυμία για φαγητό.

*Σε κάθε περίπτωση μην αγοράσεις οποιοδήποτε σκεύασμα χωρίς την συμβουλή παθολόγου ή διατροφολόγου και ειδικά αν δεν το χρειάζεσαι. Το αθλητικό σώμα είναι πιο όμορφο από το skinny!