ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορείς να φας πίτσα μετά την προπόνηση;

Είναι το αγαπημένο σου πρόχειρο φαγητό στρογγυλό, ζεστό και κρεμώδες; Τότε θα έχεις σίγουρα αναρρωτηθεί: γιατί να μη φάω πίτσα μετά την προπόνηση;

 

  

Η ανατομία της πίτσα μαργαρίτα

Τα βασικά συστατικά μιας πίτσας μαργαρίτα περιλαμβάνουν τυρί, το οποίο αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, σάλτσα ντομάτας, η οποία αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α και C καθώς και λυκοπενίου και άσπρο αλεύρι, το οποίο δεν έχει πολλά οφέλη.

Ένα τυπικό κομμάτι πίτσα μαργαρίτα περιέχει 266 θερμίδες, 9 γραμμάρια λίπους, 11 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2 γραμμάρια φυτικών ινών.

Όμως το τυρί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και η ζύμη έχει ελάχιστες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Επομένως είναι καλή ιδέα να φας δυο κομμάτια πίτσα μετά την προπόνηση; Είναι λένε οι ειδικοί, με προϋποθέσεις. 

Πότε ενδείκνυται η πίτσα μετά την προπόνηση;

Η κατανάλωση της σωστής ποσότητας υδατανθράκων και πρωτεϊνών μετά από μια προπόνηση μπορεί να επιταχύνει την αποκατάσταση των μυών και να βοηθήσει τον οργανισμό σου να έχει περισσότερη ενέργεια. Μπορείς να φας πίτσα μαργαρίτα μέσα σε δύο ώρες από την ολοκλήρωση μιας προπόνησης για να τονωθεί η σύνθεση και η επισκευή των μυών. Όμως έχε υπόψη σου ότι η πίτσα είναι το κατάλληλο μικρογεύμα μετά από μία σκληρή και έντονη προπόνηση αλλά όχι μετά από μια σύντομη προπόνηση χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα.

Δύο λόγοι για να φας πίτσα μετά την προπόνηση

1 Παρέχει θρεπτικά συστατικά για αποκατάσταση

Ένα κομμάτι πίτσα μαργαρίτα έχει 36 γραμμάρια υδατανθράκων και 12 γραμμάρια πρωτεΐνης. Σύμφωνα με το Iowa State University οι αθλητές που γυμνάζονται σκληρά πρέπει να πάρουν 100 με 200 γραμμάρια υδατάνθρακες και τουλάχιστον 7 με 20 γραμμάρια πρωτεΐνης μετά την προπόνηση. Τρία κομμάτια πίτσα μαργαρίτα καλύπτουν αυτές τις συστάσεις. Μια άλλη επιλογή είναι να φας δύο φέτες πίτσα μαργαρίτα με ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι. Η πίτσα θα σου δώσει 72 γραμμάρια υδατάνθρακες και 24 γραμμάρια πρωτεΐνη και ο χυμός πορτοκαλιού 50 γραμμάρια υδατάνθρακες και 3 γραμμάρια πρωτεΐνη. Εάν ασκείσαι για να είσαι σε φόρμα ή να χάσεις βάρος, ένα κομμάτι πίτσα αρκεί μετά την προπόνηση, έτσι για να νιώσεις καλύτερα.

Μάθε ακόμη: Ποιο είδος ζυμαρικών είναι πιο υγιεινό;

2 Έχει θρεπτικά συστατικά

Ένα κομμάτι πίτσα μαργαρίτα έχει 201 mg ασβέστιο, δηλαδή το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (ΣΗΠ) ασβεστίου. Το ασβέστιο αποτελεί απαραίτητη θρεπτική ουσία για την κατασκευή και τη διατήρηση των οστών. Κάθε κομμάτι παρέχει 2,7 mg σιδήρου δηλαδή το 15% της ΣΗΠ. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την πρόληψη της αναιμίας και ορισμένοι αθλητές, ειδικά οι αθλητές, διατρέχουν κίνδυνο ανεπαρκούς πρόσληψης σιδήρου, σύμφωνα με το Colorado State University. Η πίτσα προσφέρει επίσης βιταμίνη Α και νιασίνη ή βιταμίνη Β3.

Φτιάξτε τη δική σου πίτσα

Εάν φτιάξεις τη δική σου πίτσα θα αποφύγεις το λίπος και τη ζάχαρη καθώς και τα συντηρητικά που υπάρχουν σε έτοιμες πίτσες.

  • Χρησιμοποίησε αλεύρι ολικής άλεσης ή αλεύρι ζέας για να αυξήσεις τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά. Βοηθά στην πέψη και τον οργανισμό να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά και ενώ θα σε κάνει να νιώθεις χορτάτος για ώρες.
  • Φτιάξε λεπτή τη ζύμη. Λιγότερη ζύμη σημαίνει λιγότερους υδατάνθρακες και θερμίδες, εάν γυμνάζεσαι με σκοπό να αδυνατίσεις. Αν βαριέσαι να φτιάξεις δική σου ζύμη μπορείς να βρεις έτοιμη, χωρίς γλουτένη και λακτόζη.
  • Τα λαχανικά, όπως τα κρεμμύδια, οι ντομάτες, τα μανιτάρια και οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές είναι ιδανικές για επιπλέον φυτικές ίνες καθώς και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο και η βιταμίνη C.
  • Μπορείς να πάρεις επιπλέον πρωτεΐνη προσθέτοντας ψητό στήθος κοτόπουλου. Εννοείται ότι αποφεύγεις τα αλλαντικά.
  • Βάλε τυρί με χαμηλά λιπαρά. Καλή επιλογή είναι η μοτσαρέλα με χαμηλά λιπαρά. Η μοτσαρέλα περιέχει 85 θερμίδες και 6 γραμμ. λιπαρά (4 γραμμ. κορεσμένα) ανά 30 γραμμάρια.

Φίλια Μητρομάρα