ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορεί ο χυμός από τουρσί να προλάβει τις μυϊκές κράμπες;

Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Ironman, κάποιοι αθλητές, όταν θέλουν να αναπληρώσουν τους ηλεκτρολύτες τους παραλείπουν τα δισκία αλατιού και χτυπούν έναν χυμό τουρσί!

 

 

Η πρακτική αυτή προέρχεται από έμπειρους προπονητές, όπου πάνω από το 25% αυτών υποστηρίζουν ότι με τον χυμό τουρσί κάνουν γρήγορη αναπλήρωση ηλεκτρολυτών. Η πρακτική αυτή βασίζεται σε κάποια υπόθεση ή είναι τελικά επιστήμη;

Ποιο είναι το παράδοξο

Υπάρχουν αρκετά ισχυρές ενδείξεις ότι τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών στο σώμα σου δεν έχουν καμία σχέση με το εάν ή όχι θα πιαστούν κατά τη διάρκεια της άσκησης. Έτσι, ο χυμός από τουρσί, παρά τη φήμη του ότι βοηθά στην αντικατάσταση των ηλεκτρολυτών και στην ανακούφιση από τις μυϊκές κράμπες μετά από μια μεγάλη προπόνηση, μπορεί τελικά να μην κάνει τίποτα.

Ναι, αλλά μειώνει τελικά τις κράμπες ή όχι;

Τα κύρια συστατικά των περισσότερων ποτών για αποκατάσταση μετά την προπόνηση περιέχουν υδατάνθρακες, νάτριο, κάλιο και νερό για ενυδάτωση. Ο χυμός από τουρσί περιέχει νάτριο, έναν ηλεκτρολύτη που συχνά χάνεται μέσω του ιδρώτα σε μια σκληρή προπόνηση, αλλά έχει και χαμηλή περιεκτικότητας σε κάλιο, το οποίο είναι επίσης το μυστικό για την πρόληψη κραμπών. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μια μικρή ποσότητα χυμού τουρσί μπορεί να μειώσεις τις κράμπες σε αθλητές αντοχής, αλλά είναι αβέβαιο ποιο συστατικό προκαλεί θετικά αποτελέσματα (και αυτό μπορεί να μην έχει τίποτα να κάνει με την άλμη), και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του. Σε ενδιαφέρει: Τι να πιεις μετά την προπόνηση και γιατί;

Να τον πιεις ή όχι;

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και τα λαχανικά τουρσί, περιέχουν ορισμένα βακτήρια που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αυτά είναι πολύ χρήσιμα στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση της διάρροιας των δρομέων. Όμως μετά την προπόνηση –αν και τελικά δουλεύει ως προς τις μυϊκές κράμπες – μέχρι οι έρευνες να αποδείξουν ότι ο χυμός από το τουρσί κάνει καλό, δοκίμασε να πιεις νερό καρύδας, καθώς περιέχει το κάλιο και το νάτριο που χρειάζεται ο οργανισμός σου να αναπληρώσει. Ή, δοκίμασε χυμό από καρπούζι, μια άλλη καλή πηγή καλίου.

Επίσης, ακόμα κι αν οι ηλεκτρολύτες και η επαρκή ενυδάτωση είναι σημαντικά, μην υποτιμάς την αξία των σύνθετων υδατανθράκων και των πρωτεΐνών, γιατί και τα δύο μπορούν να αποκαταστήσουν τους μυς σου. Μια μπανάνα με φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου, μία μπάρα πρωτεΐνης, μια χούφτα καρύδια, ένα γιαούρτι με φρούτα είναι ιδανικά σνακ για μετά την προπόνηση. Εκτός κι αν είσαι φαν του τουρσί, οπότε κανένα πρόβλημα!

Φίλια Μητρομάρα

Φωτο.:pixabay.com