ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορεί μια τσίχλα να ενισχύσει τις επιδόσεις σου;

Σίγουρα το ξέρεις ότι η καφεΐνη ενισχύει την απόδοσή σου. Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο «φάρμακο» στον κόσμο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους αθλητές να τρέξουν γρηγορότερα, να ποδηλατήσουν με περισσότερη δύναμη, να σηκώσουν μεγαλύτερα βάρη και να πηδήξουν ψηλότερα. Αλλά δεν χρειάζεται να περιμένεις στην ουρά μέχρι κάποιος barista να φωνάξει τ’ όνομά σου για να σου δώσει τον καφέ στο χέρι.

 

 

Η καφείνη σου δίνει ώθηση

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Strength and Conditioning Research, εννέα άντρες δοκιμάστηκαν σε squats και σε πιέσεις πάγκου για να διαπιστωθεί εάν ή καφεΐνη που κατανάλωσαν είχε θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα στην απόδοσή τους. Η μελέτη αποκάλυψε ότι ο καφές μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των αθλητών όταν κάνουν ασκήσεις με αντιστάσεις. Άλλη μελέτη από τη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσε ότι η καφεΐνη προσφέρει στους ποδηλάτες μια ισχυρότερη τελική ώθηση, αυξάνοντας την απόδοση ισχύος τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10χλμ σε μια προπόνηση 30χλμ κατά σχεδόν 4%. Διάβασε σχετικά: 12 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν πίνεις καφέ

Τώρα και σε τσίχλα

Τα τελευταία χρόνια, η καφεΐνη έχει βρεθεί σε όλα τα είδη αθλητικών ροφημάτων και σε gels. Αλλά υπάρχει και κάτι γρήγορο σε καφείνη από ότι σε ένα μπουκάλι: οι τσίχλες που περιέχουν  ταυρίνη (ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο κρέας και τα ψάρια που υποστηρίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου) και βιταμίνες Β ή γκουαρανά (σπόρος της Νότιας Αμερικής με διπλάσια ποσότητα καφεΐνης) και ginseng. Μία τσίχλα δίνει περίπου τόσο καφεΐνη όσο ένα κανονικό φλιτζάνι. 

Μπορεί μια τσίχλα να ενισχύσει τις επιδόσεις σου;

Η τσίχλα απορροφά ταχύτερα την καφείνη από τα gel, υποστηρίζει ο Asker Jeukendrup, Ph.D., καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Loughborough στο Ηνωμένο Βασίλειο και κορυφαίος ερευνητής για την απόδοση καφεΐνης και άσκησης. Η καφεΐνη απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω της μάσησης. Επίσης, το μάσημα κάθε τσίχλας έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την εγρήγορση, μειώνει το στρες, αυξάνει τα αντακλαστικά και βελτιώνει την απόδοση. H καφεΐνη λειτουργεί ως κίνητρο στον εγκέφαλο. Επηρεάζει την αντίληψή σου περί προσπάθειας και σε κάνει να νιώθεις δυνατός.

Ποια είναι η παγίδα;

Έχε υπόψη σου ότι μία τσίχλα καφείνης μπορεί να μη λειτουργεί το ίδιο σε όλους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μεταβολίζουν την καφεΐνη. Επίσης, ποσότητα καφεΐνης ίση με αυτή δύο φλιτζανιών είναι αρκετή για να προσφέρει σημαντική αύξηση στη διάρκεια της άσκησης μέχρι την εξουθένωση του οργανισμού, αλλά επιπλέον δόση δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Διάβασε σχετικά: Μήπως το παρακάνεις με τον καφέ (και δεν το ξέρεις);