ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αβοκάντο: η πρώτη ευρέως αναγνωρισμένη υπερτροφή, μέσα από 15 σύντομα Fun Facts!

Από ευχάριστη προσθήκη στην σαλάτα, μέχρι συστατικό για σάλτσες ή σκέτο, το αβοκάντο μπορεί να έχει υψηλή θερμιδική αξία, ακριβή τιμή, αλλά τα προτερήματά του είναι τόσα που θα πρέπει να το εντάξουμε στην διατροφή μας.

Για να δούμε κάποια Fun Facts…

 

Τα αβοκάντο ταιριάζουν απόλυτα με την μεσογειακή διατροφή, γιατί είναι φρούτα και διαθέτουν τα λεγόμενα καλά λιπαρά. Αποτελεί ιδανικό αντίμετρο απέναντι σε τροφές με κορεσμένα λιπαρά.

 

Ένα μέσο αβοκάντο έχει 10 γραμμάρια φυτικές ίνες.

 

Θεωρείται τροφή θρεπτικής πυκνότητας, δηλαδή προσφέρει ικανή ποσότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τις θερμίδες του. Εξήντα γραμμάρια αβοκάντο έχουν 50 θερμίδες, αλλά και 20 βιταμίνες και μέταλλα. Δεν το λες κακό…

 

Υποβοηθά στην απορρόφηση από τον οργανισμό μας των λιποδιαλυτών θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες A, D, K και E.

 

Ιδανικό και επιτρεπτό ακόμα και για το πρώτο φρούτο που θα δοκιμάσει ένα μωρό. Ειδικά αν δεν παίρνει βάρος και οι γονείς τρομάζουν! Το μέσο αβοκάντο έχει βάρος 300 γραμμάρια και 250 θερμίδες.

 

Το αβοκάντο δεν έχει γλουτένη, χολεστερόλες, είναι νηστήσιμο και vegetarian!

 

Στα καροτενοειδή οφείλει το αβοκάντο τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, Ανήκει στο 10% των τροφών σε συμπύκνωση καρατενοειδών και είναι το μόνο πράσινο φρούτο ή λαχανικό που τα περιέχει σε τέτοια συγκέντρωση μαζί με το ακτινίδιο!

 

Επειδή είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνη Ε θεωρείται μυστικό ομορφιας!

 

Οι μισές του θερμίδες οφείλονται στο ολεϊκό οξύ. Καλά μαντέψατε το ίδιο που δίνει υψηλή (αλλά καλή) θερμιδική αξία στο ελαιόλαδο.

 

Επειδή τα πιο πολλά καροτενοειδή βρίσκονται στη σάρκα κοντά στη φλούδα θέλει συγκεκριμένο τρόπο κοπής, Κόβετε κατά μήκος το αβοκάντο με το κουκούτσι στην μέση κάνοντας 2 μεγάλα μισά (αντίθετα από τα εσπεριδοειδή) και στρίβεις να ξεκολλήσουν. Κόβετε πάλι κατά μήκος και ξεφλουδίζετε όπως στην μπανάνα!

 

Η φλούδα του, παρότι δεν τρώγεται το κάνει ιδανική τροφή για μεταφορές σε μεγάλες αποστάσεις!

 

Η λέξη αβοκάντο προέρχεται από την λέξη ahuacati όπως την άκουσαν οι κονκισταδόρες από τους ιθαγενείς Ναχουάτλ (aguacate).

 

Αγάπη ρε…

Το αβοκάντο αγαπάει. Για να βγάλει καρπό χρειάζεται άλλο δέντρο αβοκάντο κοντά. Οι Αζτέκοι το είχαν ως σύμβολο της γονιμότητας και …της αγάπης.

 

Είναι πλούσιο σε φολικό οξύ. Ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής για έγκυες.

 

Αν έχεις αλλεργία στο λάτεξ (!) καλύτερα να μιλήσεις με τον γιατρό σου πριν καταναλώσεις αβοκάντο.