ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αλεύρι μπανάνας: 5 λόγοι να δοκιμάσεις αυτό το superfood (+συνταγή)

Το αλεύρι μπανάνας δεν είναι κάτι καινούριο. Χρησιμοποιείται για αιώνες στην Αϊτή, την Τζαμάικα και τις χώρες της Δυτικής Αφρικής και της Κεντρικής Αμερικής ως φθηνό υποκατάστατο του τυποποιημένου αλευριού. Είναι φτιαγμένο από πράσινες μπανάνες, οι οποίες αποφλοιώνονται, κόβονται και αφυδατώνονται και στη συνέχεια αλέθονται και γίνονται αλεύρι το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε: σε επιδόρπια, υγιεινά smoothies και αρτοποιήματα. Αυτοί είναι οι 5 λόγοι για να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς αυτό το superfood. Στα plus: μία συνταγή για να φτιάξεις αυτά τα μπισκότα με αλεύρι μπανάνας και να τα καταναλώσεις μετά την προπόνηση!

 

 

 

 

1 Ισορροπεί τα επίπεδα γλυκόζης

Επειδή οι άγουρες μπανάνες συλλέγονται πριν ωριμάσουν, η περιεκτικότητά τους σε φυσικά σάκχαρα είναι λιγότερη σε σχέση με τις ώριμες. Επίσης, σε αντίθεση με άλλα αμυλούχα συστατικά όπως τα ζυμαρικά και το άσπρο ψωμί – τα οποία χωνεύονται αμέσως, μετατρέπονται σε γλυκόζη και αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης – το ανθεκτικό άμυλο που περιέχουν οι πράσινες μπανάνες επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία και εμποδίζει την απότομη αυξομείωση ενέργειας. Το ανθεκτικό άμυλο είναι αυτό που συνήθως λείπει από τη διατροφή μας και που μπορεί επιλεκτικά να τροφοδοτήσει τα καλά βακτήρια. Η υπ 'αριθμόν ένα πλουσιότερη πηγή ανθεκτικού αμύλου είναι οι πράσινες μπανάνες. 

2 Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες

Και όχι οποιαδήποτε ίνα, αλλά πρεβιοτική ίνα. Αν και όλοι γνωρίζουμε ότι τα προβιοτικά είναι ο νούμερο ένα φίλος ενός υγιούς εντέρου και συνεπώς ενός υγιούς ανοσοποιητικού τα πρεβιοτικά υποστηρίζουν τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο, καθώς λειτουργούν ως τροφή τους, βοηθώντας τους να μεγαλώσουν και να εργαστούν αποτελεσματικότερα. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει σε πολλά, από την κακή πέψη μέχρι το να κάνεις πιο επίπεδη κοιλιά.   

3 Μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα

Έχει λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα αλεύρια σίτου και άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως είναι το αλεύρι βρώμης ή το αμυγδάλου, είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε ίνες, σε κρατά χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης εξαιρετικό για όσους πάσχουν από διαβήτη γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

4 Είναι θρεπτικό

Υψηλό σε βασικά μέταλλα και βιταμίνες, όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Ε, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο, το αλεύρι μπανάνας είναι επίσης άφθονο σε κάλιο – τόσο πολύ ώστε μόλις δύο κουταλιές περιέχουν την ίδια ποσότητα με επτά ολόκληρες μπανάνες! Εάν νιώθεις κόπωση, μυϊκή αδυναμία ή έχεις πονοκέφαλο, χρειάζεσαι κάλιο. Το κάλιο βοηθά επίσης στη μείωση της χοληστερόλης, ενισχύει την υγεία της καρδιάς και τη δραστηριότητα των νεύρων και των μυών.

5 Είναι χωρίς γλουτένη

Εάν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη, βρήκες το αλεύρι σου! Είναι ιδανικό για vegans και όσα άτομα ακολουθούν τη δίαιτα Paleo.

 

Σου έχουμε και μία συνταγή για μετά την προπόνηση

 

Μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας και αλεύρι μπανάνας

 

Για 26  μπισκότα

3/4 φλιτζάνι, συν 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι μπανάνας

1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγερική σόδα

Μία πρέζα κουταλάκι αλάτι κοσέρ 

1 κομμάτι βούτυρο (στικ) σε θερμοκρασία δωματίου

3 μεγάλες κουταλιές καστανή ζάχαρη

1 μεγάλο αυγό

βανίλια

1 φλιτζάνι κομματάκια σοκολάτας

 

Οδηγίες

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε ένα μικρό μπολ, αναμειγνύεις το αλεύρι μπανάνας και τη μαγειρική σόδα.

Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός χτυπάς το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν και έπειτα προσθέτεις το αυγό και ανακατεύεις μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Προσθέτεις τη βανίλια και τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύεις μέχρι να αναμεχθούν.

Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι της σούπας ρίχνεις κουταλιά κουταλιά το μείγμα σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους. Ψήνεις περίπου για 7 έως 8 λεπτά.

Ανά μερίδα: Θερμίδες 100, λίπος 6 γραμ (κορεσμένα 3 γραμ). Υδατάνθρακες 13 γραμμ, πρωτεΐνη 1 γραμμ.

Το αλεύρι μπανάνας μπορείς να αντικαταστήσει τα κοινά άλευρα. Λόγω της εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πολύ λιγότερο αλεύρι μπανάνας σε σύγκριση με το κανονικό. Γενικά, ο κανόνας είναι 30% λιγότερη ποσότητα, ανάλογα και με τη συνταγή. Αν δεν αγαπάς τη γεύση της μπανάνας σου λέμε ότι δεν έχει γεύση μπανάνας αλλά μία ήπια, σχεδόν ανεπαίσθητη, γεύση καρυδιού και δεν επηρεάζει τη γεύση της συνταγής που ετοιμάζεις.

Φίλια Μητρομάρα