ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτοί είναι οι λόγοι που πεινάς σαν λύκος!

Δεν μπορείς να σταματήσεις τον εαυτό σου από το να τρώει; Πεινάει πάντα, πολύ; Βρήκαμε ποιοι λόγοι σε κάνουν να πεινάς σαν λύκος!

 

 

1 Τρως πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Μια κούπα καφέ με ζάχαρη, νιφάδες δημητριακών για πρωινό, ένα κομμάτι πίτσας ή ένα σάντουιτς με λευκό ψωμί για μεσημεριανό γεύμα, τσιπς για σνακ, λευκό ρύζι ή ζυμαρικά για δείπνο, και στη συνέχεια ένα μπισκότο σοκολάτας για επιδόρπιο. Αν η μέρα σου είναι κάπως έτσι το πρόβλημά σου είναι ότι τροφοδοτείς συνεχώς τον οργανισμό σου με υδατάνθρακες, που δεν έχουν καμία θρεπτική αξία. Οι απλοί και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες καίγονται γρήγορα στο σώμα σου, γεγονός που αυξάνει απότομα το σάκχαρο στο αίμα και στη συνέχεια το ρίχνει επίσης απότομα. Έτσι τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης ενεργοποιούν τις ορμόνες της πείνας, δημιουργώντας σου την επιθυμία για περισσότερους υδατάνθρακες!

2 Διψάς. Πραγματικά, όχι αστεία

Δεν είναι κάτι που δεν ξέρεις. Σωστά; Μελέτη στο περιοδικό Physiology & Behavior απέδειξε ότι το 60% και άνω των ανθρώπων που διψούν αντιδρούν με λάθος τρόπο και τρώνε αντί να πιουν ένα ποτήρι νερό. Αυτό συμβαίνει επειδή ο υποθάλαμος, που βρίσκεται στον εγκέφαλο, ρυθμίζει την πείνα και τη δίψα και μερικές φορές μπερδεύει τα σήματα της πείνας και της δίψας. Απλά πίνοντας ένα ποτήρι νερό μειώνεις το αίσθημα της πείνας.

3 Δεν κοιμάσαι καλά

Εάν ψάχνεις συνέχεια στο γραφείο σου κάτι να φας, ίσως να μην κοιμάσαι και πολύ καλά. Όταν δεν κοιμάσαι καλά τα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης πέφτουν, πράγμα που αυξάνει την όρεξή σου και κάνει τα παχυντικά τρόφιμα πιο ελκυστικά για σένα.

4 Παραλείπεις γεύματα

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν κάτι προφανές, αλλά το να παρακάμπτεις το πρωινό σου για παράδειγμα ή να μην τρως ενδιάμεσα σνακ ή να τρως μία φορά την ημέρα, έχει αποδειχθεί ότι σε κάνει να πεινάς περισσότερο και να τρως περισσότερο. Όταν δεν τρως, το σώμα σου μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα γλυκόζης στο αίμα, κάτι που αυξάνει την παραγωγή της γρελίνης, τη ορμόνης της πείνας, αυξάνοντας έτσι και την όρεξή σου 

5 Έχεις γρήγορο μεταβολισμό

Θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα χρόνων στο γυμναστήριο, αλλά μερικοί είναι τόσο τυχεροί που γεννήθηκαν με μεταβολισμό σφαίρα! Εάν πεινάς συνεχώς μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι καις θερμίδες με ταχύτερο ρυθμό (ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας), πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σου χρειάζεται να ανεφοδιάζει συνεχώς τα ενεργειακά του αποθέματα.

6 Βαριέσαι

Η πείνα μπορεί να προκληθεί από κάτι τόσο απλό όσο η πλήξη. Όταν βαριέσαι, νιώθεις ότι πεινάς συνεχώς και χάνεις πραγματικά την ικανότητά σου να κάνεις έξυπνες επιλογές φαγητού. Κυρίως τρως συναισθηματικά, επιλέγοντας παχυντικές τροφές. Μάλιστα το “ανία” σε αντίθεση με το “λιγούρα” είναι η πιο συχνή απάντηση στην ερώτηση:  “τι ακριβώς νιώθεις όταν πεινάς;”.

7 Δεν τρως συνειδητά

Όλοι γνωρίζουν ότι τρώμε με τα μάτια μας, αλλά αποδεικνύεται ότι και τα αυτιά παίζουν κάποιο ρόλο. Μελέτη, η οποία έλεγξε πώς η αντίληψή μας για τον ήχο της κατανάλωσης τροφής επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες απέδειξε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν λιγότερη επίγνωση του ήχου του φαγητού, λόγω των επιπέδων λευκού θορύβου, έφαγαν περισσότερο από εκείνους που μπορούσαν να ακούσουν το φαγητό που έτρωγαν. Αυτό δεν ικανοποιεί την πείνα σου πραγματικά.

8 Έχεις στρες

Το άγχος μπορεί να σου κλείσει την όρεξη επειδή εξαντλεί την επινεφρίνη (τη γνωστή αδρεναλίνη), η οποία ενεργοποιεί την αντίδραση “μάχης” ή “φυγής” στον οργανισμό και θέτει την όρεξη σε αναμονή. Όμως αν το στρες επιμείνει αλλάζουν τα πράγματα. Τα επινεφρίδια απελευθερώνουν την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία όχι μόνο προκαλεί τις ορμόνες της πείνας και σε κάνει να πεινάς περισσότερο, αλλά τραβά επίσης λιπίδια από την κυκλοφορία του αίματος για να τα αποθηκεύσει στα λιποκύτταρα!

Φίλια Μητρομάρα