ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό το συστατικό καταπολεμά τον κορωνοιό. Tι λέει Χανιώτης ερευνητής

Οι β-γλυκάνες, ένα συστατικό που βρίσκεται στη βρώμη, στα μανιτάρια και τη μαγιά, ενδέχεται να αποτρέπουν την πνευμονική βλάβη που σχετίζεται με τον κορωνοϊό και τη νόσο COVID-19, σύμφωνα με νέα έρευνα.

 

Καθώς τα εμβόλια κατακλύζουν την αγορά και έχουν αρχίσει ήδη οι εμβολιασμοί και στη χώρα μας, οι μέρες που θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα είναι πλέον ορατές. Μέχρι να εμβολιαστείς, αν και δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς εντελώς από την COVID-19, υπάρχουν ορισμένες τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου. Αυτά που τρώμε καθημερινά μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έρευνες διαπιστώνουν ότι ένα συστατικό στις τροφές, οι βήτα-γλυκάνες, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την καταπολέμηση λοιμώξεων όπως η COVID-19.

Τι είναι οι β-γλυκάνες

Οι β-γλυκάνες είναι ενώσεις που ανήκουν στην ομάδα των πολυσακχαριτών και βρίσκονται φυσικά σε διάφορα δημητριακά (βρώμη, κριθάρι, σίκαλη, σιτάρι, σόργο, φαγόπυρο), σε διάφορους τύπους μανιταριών και σε άλλα φυτικά τρόφιμα. Πρόκειται για φυτικές, διαιτητικές ίνες και η σύσταση σε β-γλυκάνες διαφέρει μεταξύ των διαφόρων δημητριακών και μεταξύ των διαφόρων μανιταριών.

Τι δείχνει η έρευνα

Σε μια πρόσφατη ανασκόπηση των συστατικών που περιέχουν τα τρόφιμα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον οργανισμό να καταπολεμήσει την COVID-19, οι ερευνητές εξέτασαν προκαταρκτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν την πιθανή χρήση των β-γλυκανών για την αντιμετώπιση της COVID στο μέλλον. Η ανασκόπηση εξετάζει μια πολλά υποσχόμενη μελέτη που έγινε σε β-γλυκάνες που εξήχθησαν από μανιτάρια shiitake, με επικεφαλής τη Δρ Emma J. Murphy του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Athlone της Ιρλανδίας. Όπως ανάφερε στο eatthis.com «Υπάρχουν δύο κύριες δομές των β-γλυκανών: ένας τύπος βρίσκεται σε πηγές σιτηρών που έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μείωση της χοληστερόλης και στη ρύθμιση του μικροβιώματος του εντέρου. Ο άλλος τύπος που βρίσκεται στο μανιτάρι και τη μαγιά είναι γνωστός για την ανοσορυθμιστική του δράση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αλληλεπιδράσει με το ανοσοποιητικό μας σύστημα.»

Οι β-γλυκάνες μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να είναι έτοιμοι να επιτεθούν σε εισβολείς όπως βακτήρια ή ιοί. Μπορούν επίσης να χαλαρώσουν την ανοσοαπόκριση κατά τη διάρκεια της φλεγμονής, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς η υπερφλεγμονή μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από την ίδια τη μόλυνση. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι β-γλυκάνες μειώνουν τη φλεγμονώδη απόκριση που σχετίζεται με το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS). Το ARDS είναι ένας τύπος πνευμονικής βλάβης που μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες, όπως πνευμονία και σοβαρές περιπτώσεις COVID-19.

Ο ακριβής τρόπος το πως επιδρούν οι β-γλυκάνες δεν έχει τεκμηριωθεί πλήρως. Ωστόσο, όταν τρώμε τροφές που περιέχουν β-γλυκάνες όπως μανιτάρια, αυτές μεταφέρονται στο λεπτό έντερο. Από εκεί, οι β-γλυκάνες μπαίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα και το ενισχύουν. Η λήψη β-γλυκανών ως μέρος της διατροφής μας, όπως μέσω μανιταριών shiitake, ή σε μορφή εκχυλίσματος ως συμπλήρωμα διατροφής έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τι λέει ο Χανιώτης ερευνητής

Ο δρ Χάρης Γαλανάκης, επικεφαλής της ανασκόπησης, εκτός από τις β-γλυκάνες, προτείνει και κάτι ακόμη που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τον κίνδυνο του κορονοϊού: να έχεις επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Φυσικά, ακόμα κι αν καταναλώνεις τροφές που περιέχουν β-γλυκάνες και βιταμίνη D, φρόντισε να συνεχίζεις να γυμνάζεσαι, φόρα μάσκα, απόφευγε τον συνωστισμό, κράτα αποστάσεις και πλένε συχνά τα χέρια σου.