ΔΙΑΤΡΟΦΗ

9 σοβαροί λόγοι για να φας σοκολάτα μετά την προπόνηση

Λένε πώς μεγαλύτερη ένταση στον εγκέφαλο και στην καρδιά προκαλεί η γεύση της μαύρης σοκολάτας παρά ένα παθιασμένο φιλί. Ισχύει;

 

 

Το σίγουρο είναι ότι η σοκολάτα, και κυρίως η μαύρη σοκολάτα, περιέχει ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών και αποτελεί ΤΟ ιδανικό σνακ για όσους γυμνάζονται. Αυτοί είναι οι 9 σοβαροί λόγοι για να φας σοκολάτα μετά την προπόνηση. Υπάρχει και ένας ακόμη που δεν πρέπει να λείπει από τη τσάντα του γυμναστηρίου σου: η σκέτη απόλαυση.

Τι σου κάνει η σοκολάτα (μάνα μου): 

1 Συμβάλλει στην αθλητική απόδοση

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας καθημερινά μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Kingston του Λονδίνου.

2 Αποκαθιστά το γλυκογόνο

Εάν καταναλωθεί μετά από την προπόνηση ή τον αγώνα γίνεται γρήγορη αποκατάσταση του γλυκογόνου των μυών, σε σύντομο χρονικό διάστημα από το τέλος της προσπάθειας, όπου είναι αυξημένη και η αντίστοιχη ενζυμική δραστηριότητα στον μυϊκό ιστό.

3 Σε τονώνει

Το κακάο περιέχει την ουσία θεοβρωμίνη, που μαζί με το μαγνήσιο και το φώσφορο, μειώνουν την κούραση, διώχνουν την υπνηλία και βελτιώνουν τη διάθεση. Ενεργοποιούν το σώμα για να παράγει περισσότερη ενέργεια.

4 Ενισχύει την ενέργειά σου

Το κακάο είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι αναγκαίες για μια ποικιλία μεταβολικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας.

5 Συμβάλλει στην υγεία των οστών και των αρθρώσεων

Η σοκολάτα είναι επίσης μια καλή πηγή χαλκού, ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου, τα οποία παίζουν ρόλο στην υγεία των οστών, των χόνδρων και την παραγωγή κολλαγόνου.

6 Ανακουφίζει από τον μυικό πόνο

Εκτός από τα φλαβονοειδή που περιέχει το κακάο έχει και αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην φλεγμονή και τους μυικούς πόνους.

7 Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης αντοχής ή κάποιας σκληρής προπόνησης το ανοσοποιητικό σου σύστημα μπορεί να γίνει πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις. Τα φλαβονοειδή, οι βιταμίνες C, Ε και ο ψευδάργυρος που περιέχει η σοκολάτα ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

8 Συμβάλλει στη μυική αποκατάσταση

Το κακάο περιέχει διάφορα αμινοξέα (συμπεριλαμβανομένων και τη λευκίνη), τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωματική προσπάθεια αθλητικών δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη και την επισκευή των μυών.

9 Μειώνει το άγχος

Οι μικρές ποσότητες φαινυλαιθυλαμίνης που περιέχει η σοκολάτα μπορούν να μειώσουν το στρες, να διεγείρουν τον εγκέφαλο και να προκαλέσουν αίσθημα ευφορίας. Το αποτελέσμα; Μια σοκολάτα αναζωογονεί το μυαλό, ενώ πολλαπλασιάζει την αντοχή για δημιουργική εργασία και άσκηση, διώχνοντας το άγχος.

Διάλεξε τη σωστή σοκολάτα

Επίλεξε σοκολάτα με μεγάλη ποσότητα κακάο – ψάξε για μαύρη σοκολάτα με 70% περιεκτικότητα σε κακάο. Δεν είναι όλες οι σοκολάτες ίδιες αφού πολλές περιέχουν μίγμα κακάο, βούτυρο κακάο, γάλα, αρωματικές ουσίες και ζάχαρη. Απέφυγε όσες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Φίλια Μητρομάρα