ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 τρόποι να κάψεις τα «ψωμάκια» από το καθισιό!

Έλα πάρε μου τα λίπη, έλα δωσ’ μου τη χαρά! Αυτές οι στρατηγικές θα σε απαλλάξουν από το λίπος που αποθηκεύεται στους γλουτούς όσο κάθεσαι και δουλεύεις χωρίς να χρειαστείς γυμναστήριο.

Κάθεσαι παραπάνω από 8ώρο μπροστά στον υπολογιστή ή στο γραφείο; Αυτό μεταφράζεται σε συρρίκνωση και διάσπαση των μυών καθώς και σε συσσώρευση λίπους με αποτέλεσμα να αλλάζει το σχήμα των γλουτών και να επηρεάζει τη δομή των μεγάλων μυών που τους απαρτίζουν (ο μεγάλος, ο μέσος και ο μικρός γλουτιαίος). Σύμφωνα με έρευνες όσο πιο παρατεταμένη είναι η ακινησία, τόσο περισσότερα προλιποκύτταρα αναπτύσσονται. Μάλιστα ο ρυθμός ανάπτυξής τους αυξάνεται και συσσωρεύεται με διπλάσια ταχύτητα σε όσους κάνουν καθιστική ζωή.

Πώς θα κάψεις τα «ψωμάκια»

1 Πίνε πολύ νερό
Το νερό βοηθά στο κάψιμο του λίπους. Πίνοντας νερό βοηθάς το συκώτι να μετατρέψει το αποθηκευμένο λίπος σε ενέργεια. Αυτό με τη σειρά του συμβάλλει στη σωστή λειτουργία των νεφρών, τα οποία χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού για να λειτουργήσουν. Αν τα νεφρά δεν έχουν την απαιτούμενη ποσότητα νερού, το συκώτι κάνει τη δουλειά τους και έτσι η μετατροπή του λίπους σε ενέργεια δεν γίνεται ούτε γρήγορα ούτε αποτελεσματικά. Επίσης πίνοντας νερό θα καταπολεμήσεις τις λιγούρες ανάμεσα στα γεύματα. Πόσο νερό είναι αρκετό; Κατά μέσο όρο είναι 8 ποτήρια νερό την ημέρα όμως τα υπέρβαρα άτομα χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα (12 ποτήρια). Επίσης, η ποσότητα αυξάνεται όταν ασκείσαι έντονα ή ο καιρός είναι πολύ ζεστός και ξηρός.

2 Άσε κάτω το γλυκό
Περιόρισε ή κόψε την κατανάλωση ζάχαρης. Οι απλοί υδατάνθρακες παράγουν περισσότερη ινσουλίνη, η οποία αυξάνει την ικανότητα του σώματος να αποθηκεύει λίπος.

3 Επίλεξε τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό
Οι τροφές που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, πρωτεΐνες αντιοξειδωτικά και ω-3 λιπαρά οξέα ενεργοποιούν τον μεταβολισμό. Οι πρωτεΐνες τον αυξάνουν κατά 40%, οι υδατάνθρακες κατά 20% και τα λίπη κατά 5%. Γι αυτό διάλεξε για τα σνακ του γραφείου: γιαούρτι γιατί περιέχει πρωτεΐνη, αμύγδαλα που περιέχουν πρωτεΐνες και σύμπλοκους υδατάνθρακες, μήλο λόγω φυτικών ινών, καρύδια για ω-3 λιπαρά οξέα και πράσινο τσάι επειδή περιέχει αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

4 Πάρε συμπληρώματα
Χάπια, αφεψήματα και συμπληρώματα διατροφής κατά του τοπικού λίπους που βασίζουν τη δράση τους σε διάφορους συνδυασμούς βιταμινών, μετάλλων και φυτικών εκχυλισμάτων ενεργοποιούν την κυκλοφορία του αίματος και την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ συνεργάζονται με νεφρά και συκώτι, αποτοξινώνοντας τον οργανισμό.

5 Ντύσου άνετα
Μη φοράς συνέχεια ψηλά τακούνια και απόφευγε τα πολύ στενά και σκληρά παντελόνια, διότι εμποδίζουν την καλή κυκλοφορία του αίματος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποθήκευση του λίπους.

6 Κάνε διαλείμματα
Σήκω από την καρέκλα και προσπάθησε να κινείσαι όσο πιο συχνά γίνεται. Όσο περισσότερο κάθεσαι τόσο περισσότερο επιβαρύνεται το λεμφικό σύστημα , το οποίο συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα, και λειτουργεί με αργό ρυθμό με αποτέλεσμα τη συσσώρευση των λιποκυττάρων στο σώμα. Ανέβα από τις σκάλες, περπάτησε μέχρι το περίπτερο. Όχι μόνο θα κάψεις θερμίδες αλλά θα ξεκουράσεις και το σώμα σου από τις πολλές ώρες στην καρέκλα.