ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 απλά πράγματα που έκαναν όσοι αδυνάτισαν!

Τ' ότι μπορεί να θέλεις να χάσεις μερικά κιλά, δε σημαίνει ότι πρέπει ν' αλλάξει όλη σου η ζωή, ούτε τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα όσο νομίζεις. Δες τι κάνουν όσοι πετυχαίνουν να χάσουν βάρος.

1 Ακολουθούν τον απλό δρόμο
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity, διαπιστώθηκε ότι όταν δόθηκε στους συμμετέχοντες λίστα με τις 10 βασικές συμβουλές σχετικά με το πώς να χάσουν βάρος, όπως π.χ να τρώνε περισσότερα λαχανικά, να καταναλώνουν μικρές μερίδες, να γυμνάζονται, να πίνουν νερό, να μην παραλείπουν το πρωινό τους κ.λπ., βρέθηκε ότι οι περισσότεροι έχασαν κατά μέσο όρο περίπου 2.5 κιλά μέσα σε 2 μήνες, χωρίς να ν' ακολουθήσουν πολύπλοκα διαιτητικά προγράμματα.

2 Καταναλώνουν περισσότερες μη επεξεργασμένες τροφές
Ερευνητές υπέβαλλαν εθελοντές σε «παλαιολιθικές» δίαιτες στις οποίες κυριαρχούσε το άπαχο κρέας, τα λαχανικά, τα βατόμουρα και τα καρύδια. Αυτοί έχασαν κατά μέσο όρο 2.5 κιλά μέσα σε 3 εβδομάδες, ενώ μείωσαν τον Δείκτη Μάζας Σώματός τους κατά 0.8 και την αρτηριακή τους πίεση κατά 3 μονάδες. Πού οφείλεται αυτή η επιτυχία; Αποφεύγοντας τις επεξεργασμένες τροφές, μείωσαν την πρόσληψη θερμιδών κατά 36%.

3 Πίνουν όλο το γάλα τους
Μέσα σε όλα τα καλά του, το ασβέστιο σε βοηθά να χάσεις κιλά, χωρίς να χρειαστεί να μειώσεις ιδιαίτερα τις θερμίδες που λαμβάνεις καθημερινά. Μάλιστα, όπως φάνηκε από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, αν μέχρι τώρα δεν περιλάμβανε ποσότητες ασβεστίου η διατροφή σου, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ακόμα καλύτερα, από τη στιγμή που θα ξεκινήσεις την κατανάλωσή του. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι παχύσαρκες γυναίκες που διπλασίασαν την ποσότητα ασβεστίου που λάμβαναν καθημερινά από 600 mg σε 1200 mg για 15 εβδομάδες, έχασαν κατά μέσο όρο 5 κιλά περισσότερα από τις υπόλοιπες. Απ' ό,τι φαίνεται, ο εγκέφαλός τους μπορούσε να διακρίνει την έλλειψη ασβεστίου, δημιουργώντας τους την ανάγκη για περισσότερο φαγητό, έτσι ώστε να αναπληρώσουν το κενό.

4 Δεν τσιμπολογάνε στη δουλειά
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Psychosomatic Medicine, οι εργαζόμενοι που κάνουν απαιτητική πνευματική εργασία καταναλώνουν 200 θερμίδες παραπάνω από όσους δεν ασχολούνται με παρόμοια δουλειά. Αυτή η τάση είναι αποτέλεσμα των SOS σημάτων που σου στέλνει το σώμα σου για γλυκόζη: ένα σάκχαρο που βρίσκεται στους υδατάνθρακες και δίνει «καύσιμο» στον εγκέφαλό σου. Επειδή κατά τις 4 το απόγευμα ψάχνεις για κάτι γλυκό επίλεγε για σνακ φρούτα πλούσια σε υδατάνθρακες, π.χ. μπανάνα κι όχι το κουτί με τα σοκολατάκια που έφερε ο συνάδελφος που γιορτάζει!

5 Δεν βλέπουν τηλεόραση
Γνωρίζεις ήδη ότι όταν τρως παρακολουθώντας τηλεόραση, καταναλώνεις περισσότερο φαγητό και παίρνεις κιλά από το … πουθενά! Αυτό που ενδεχομένως, όμως, να μην έχεις ακούσει είναι ότι το «μασούλημα» μπροστά στην τηλεόραση σε κάνει να τρως περισσότερα σνακ αργότερα μέσα στην ημέρα, όπως αναφέρεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Appetite. Εθελόντριες που έφαγαν το μεσημεριανό τους γεύμα χαζεύοντας στην τηλεόραση τη μία μέρα και μακριά από αυτήν την επόμενη, όταν τους προσφέρθηκαν μπισκότα αρκετές ώρες αργότερα, κατανάλωσαν 20% περισσότερα την ημέρα που γευμάτισαν μπροστά στην τηλεόραση. Αυτό συμβαίνει γιατί παρακολουθώντας την αγαπημένη σου εκπομπή ή ταινία αφαιρείσαι και ξεχνάς τι έφαγες, με αποτέλεσμα να τρως ακόμα περισσότερο αργότερα.

6 Έχουν λιγότερο στρες και ασκούνται
Το άγχος μπορεί να παρεμποδίζει την πορεία της δίαιτας, αλλά και της άσκησής σου, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας. Όταν άνθρωποι με χαμηλά και υψηλά επίπεδα στρες ακολούθησαν το ίδιο πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης για τρεις μήνες, οι πιο ξέγνοιαστοι αύξησαν τη δύναμή τους κατά 15% περισσότερο και αδυνάτισαν σε σχέση με τους αγχωμένους συμμετέχοντες. Οι ερευνητές λένε ότι φταίνε οι ορμόνες του στρες που εμποδίζουν την απώλεια βάρους και την ανάκαμψη των μυών. Ωστόσο, η τακτική άσκηση χαλιναγωγεί την ένταση, οπότε ασκήσου ακόμα κι αν είσαι εξαντλημένος, όσο οι μυς σου θα τονώνονται, οι έγνοιες θα εξαφανίζονται.