ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 αλήθειες για τη δίαιτα που πρέπει να γνωρίζεις προτού ξεκινήσεις

Αυτές είναι οι 6 αλήθειες για τη δίαιτα που πρέπει να γνωρίζεις προτού ξεκινήσεις. Αποστήθισέ τες και δες πόσο πιο εύκολο είναι να κάνεις δίαιτα αν τις γνωρίζεις.

Αλήθεια: Αν απέτυχες να χάσεις βάρος δε σημαίνει ότι είσαι κακός άνθρωπος

Αν δεν έχασες τα κιλά σου αυτό δεν έχει να κάνει πάντα με την ελλειπή αυτοσυγκράτηση και αυτοπειθαρχία. Έχει να κάνει με τη φυσιολογία. Αν παίρνεις βάρος σημαίνει ότι καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από όσες το σώμα σου μπορεί να κάψει. Δεν είσαι κακός άνθρωπος. Απλά χρειάζεται να προσαρμόσεις την καθημερινότητά σου προκειμένου να μπορείς να καις τις θερμίδες που λαμβάνεις.

Αλήθεια: Δεν σημαίνει ότι τα 56 κιλά είναι τα σωστά κιλά

Τα πρότυπα βάρους δυστυχώς είναι αυθαίρετα σε αυτόν τον σκληρό κόσμο. Για παράδειγμα ένας εύσωμος άντρας με μυικό όγκο αλλά με αυστηρό πρόγραμμα προπόνησης είναι πιο υγιής από έναν αδύνατο που κάνει καθιστική ζωή και έχει σωματικό λίπος. Αλλά για ποιον νομίζεις ότι ο γιατρός του θα του πει να χάσει βάρος; Δεν χρειάζεται να αγγίζεις τα «τέλεια» κιλά γιατί απλώς δεν υπάρχουν και το βάρος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Απλώς βρες τα κιλά με τα οποία εσύ νιώθεις άνετα και μπορείς να γυμνάζεσαι χωρίς πρόβλημα.

Αλήθεια: Το αδυνάτισμα δεν είναι πάντα στο χέρι σου

Οι περισσότεροι ερευνητές που μελετούν τη γενετική της παχυσαρκίας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το 60 έως 70% του βάρους μας είναι κληρονομικό. Όταν ξεκινήσεις λοιπόν την προσπάθεια αδυνατίσματος μην έχεις υπερβολικές προσδοκίες όπως το ότι μπορεί μια μέρα να γίνεις το πιο αδύνατο μοντέλο του πλανήτη, ιδιαίτερα όταν δεν έχεις τις προδιαγραφές.

 

 

Αλήθεια: Μην περιμένεις την απόλυτη επιτυχία από άσκηση και διατροφή

Το να τρως λιγότερο και να κινείσαι περισσότερο είναι η πιο διαδεδομένη άποψη για την απώλεια βάρους. Αλλά συνήθως δεν έχει επιτυχία για τον εξής λόγο: είναι δύσκολο να πετύχουμε και στα δύο ταυτόχρονα. Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προπόνησης εξαντλεί γρήγορα την ενέργειά σου, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ενώ μια διατροφή το ίδιο φιλόδοξη μπορεί να σε τροφοδοτεί με λιγότερη ενέργεια από όση χρειάζεσαι για να ανταπεξέλθεις στην καθημερινότητά σου. Και τα δύο, άσκηση και διατροφή, αυξάνουν τα επίπεδα του στρες στο σώμα και το μυαλό σου. Επομένως είναι πιο σωστό να επικεντρωθείς στην επιτυχία που σου δίνει το μισό της εξίσωσης παρά να αποτύχεις και τα δύο.

Αλήθεια: Η άσκηση από μόνη της δε σε βοηθά στο αδυνάτισμα

Οι ερευνητές της άσκησης τα τελευταία χρόνια έχουν καταλήξει σε ένα άβολο συμπέρασμα: η άσκηση από μόνη της δεν μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Κι αυτό γιατί είναι πιο εύκολο να κόψει κανείς μερικές εκατοντάδες θερμίδες από τα γεύματά του παρά να κάψει λίγες θερμίδες στο γυμναστήριο. Κι αν καταφέρεις να κάψεις τις θερμίδες που πήρες σε μία προπόνηση θα χρειαστεί να τις ξαναπάρεις στο επόμενο γεύμα σου γιατί το σώμα σου δεν θα μπορέσει να αναρρώσει χωρίς τροφή. Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Αν ήδη γυμνάζεσαι ή κάνεις διατροφή μπορεί να πετύχεις στην απώλεια βάρους ξεκινώντας με την άσκηση. Θα αυξήσει όχι μόνο το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης, κάνοντας τις προπονήσεις σου πιο αποτελεσματικές αλλά θα ενισχύσει επίσης τη δύναμη της θέλησής σου, η οποία θα σε βοηθήσει με τη σειρά της να παραμείνεις πιστός στο διατροφικό σου πρόγραμμα.

Αλήθεια: Η μόνη κακή επιλογή είναι η μη επιλογή
Δεν υπάρχει άνθρωπος εκεί έξω που να ξεκίνησε με το ιδανικό πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής, να πέτυχε τους στόχους του χωρίς να κάνει κανένα λάθος και να είναι σήμερα πιο αδύνατος και πιο γυμνασμένος από ποτέ. Οι περισσότεροι δοκίμασαν πολλές δίαιτες και διάφορα προγράμματα γυμναστικής μέχρι να καταλήξουν στον σωστό συνδυασμό, που τους ταιριάζει και τους αρέσει. Σε κάθε βήμα τους έκαναν επιλογές. Κάθε επιλογή, καλή ή κακή, τους βοήθησε να μάθουν κάτι καινούργιο για τον εαυτό τους. Όταν κατάλαβαν τι πραγματικά λειτούργησε στο δικό τους σώμα τόσο καλύτερη ήταν η επόμενη επιλογή τους. Μη νιώθεις ενοχές και τύψεις όταν κάνεις λάθος επιλογές γιατί με αυτές μαθαίνεις. Να νιώθεις άσχημα μόνον όταν δεν κάνεις τίποτα απολύτως γιατί δεν θα χάσεις ποτέ τα κιλά που έχεις.