ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σου εάν κόψεις τα αναψυκτικά

Η κατανάλωση αναψυκτικών είναι συνήθεια. Μια γουλιά για τη γλύκα τους ή τη δροσιά τους ή για μια γρήγορη δόση καφεΐνης αρκούν για να σε κάνουν δέσμιο στη γεύση τους. Εάν αποφασίσεις να κόψεις τα αναψυκτικά θα δεις να αλλάζουν 5 πράγματα στο σώμα σου. Και θα σου αρέσουν, πίστεψέ μας.

 

 

1ον: Θα χάσεις βάρος

Αν και τα αναψυκτικά διαίτης είναι χωρίς θερμίδες, ωστόσο απελευθερώνουν ινσουλίνη στο έντερο επειδή τα τεχνητά γλυκαντικά που περιέχουν είναι γλυκά όπως η ζάχαρη, αποτρέποντας την απώλεια βάρους. Η ινσουλίνη είναι η βασική ορμόνη για την αποθήκευση λίπους στο σώμα, έτσι το σώμα σου οτιδήποτε πρόσθετο λίπος έχει θα το αποθηκεύσει αμέσως. Διάβασε σχετικά: Πόσες θερμίδες έχει ο καφές μου και το αναψυκτικό μου;

2ον: Θα έχεις περισσότερη ενέγεια

Κοίτα, δε θέλουμε να σε ταράξουμε αλλά η καφεΐνη στα αναψυκτικά δεν είναι φίλη σου. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και να επηρεάσει το νευρικό σου σύστημα, κάνοντας σε να νιώθεις κουρασμένος και εξαντλημένος. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν κόβουμε την καφεΐνη έχουμε περισσότερη ενέργεια επειδή η καφεΐνη αυξάνει απότομα τα επίπεδα ενέργειας αλλά και απότομα τα ρίχνει. 

3ον: Δεν θα έχεις λιγούρες

Τα περισσότερα αναψυκτικά περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά που επηρεάζουν την αίσθηση κορεσμού. Τα σώματά μας έχουν προσαρμοστεί (εξελικτικά μιλώντας) να περιμένουν μια μεγάλη ποσότητα τροφής όταν καταναλώνουμε κάτι εξαιρετικά γλυκό, και αυτά τα τεχνητά γλυκαντικά είναι από 400 φορές έως 3.000 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη. Όταν τρως κάτι πολύ γλυκό, οι μύες στο στομάχι σου χαλαρώνουν ώστε να δεχτεί αρκετή ποσότητα φαγητού και οι ορμόνες της όρεξης απελευθερώνονται λόγω της γλυκύτητας των τεχνητών γλυκαντικών. Τότε το σώμα σου είναι σα να σου λέει: «ακόμη περιμένω όλα αυτά τα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας». Και κάπως έτσι ξεκινούν οι λιγούρες για φαγητό

4ον: Θα αρωσταίνεις λιγότερο

Η οξύτητα στα ανθρακούχα δεν είναι ό,τι καλύτερο για το πεπτικό σου σύστημα, διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών σου και επιδεινώνει την παλινδρόμηση. Επιπλέον, τα αναψυκτικά διαίτης είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα για το έντερο και το ανοσοποιητικό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να επηρεάσουν τα καλά βακτήρια του εντέρου μας, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τα πάντα, από τον έλεγχο του σακχάρου, το βάρος μέχρι και το πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και το πώς το σώμα ανταποκρίνεται σε μία ίωση.

5ον: Θα κάνεις καλό στο δέρμα σου

Η ζάχαρη κάνει κακό στο δέρμα, επειδή οι πρωτείνες στην επιδερμίδα ενσωματώνουν τη ζάχαρη στη μοριακή τους δομή, με αποτέλεσμα να δημιουργούν περισσότερες ρυτίδες και να κάνουν την επιδερμίδα σου να φαίνεται γερασμένη. Εάν αντικαταστήσεις τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη με νερό, θα δεις βελτίωση στην όψη του δέρματός σου.