ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 πράγματα που δεν σου είπαν για τη σοκολάτα

Είναι μύθος να συνδέεις τη σοκολάτα με το βάρος. Δεν παχαίνει, γλυκαίνει, σου δίνει ενέργεια και σε βοηθά και να αδυνατίσεις.

1 Ενισχύει τον μεταβολισμό
Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση περίπου 25 γραμμ. μείωσε την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Το στρες έχει συνδεθεί με μείωση του μεταβολισμού. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι ορισμένες ενώσεις στη σοκολάτα, όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, μπορεί να είναι υπεύθυνες για τη μείωση αυτή.

2 Σε αδυνατίζει
Άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine απέδειξε ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες σοκολάτας ήταν πραγματικά λεπτότεροι από εκείνους που δεν το έκαναν, παρόλο που δεν κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες.

3 Διατηρεί τη μυΐκή σου μάζα
Μελέτη που εκπόνησαν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξε το εξής: ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα βοηθούν στη διατήρηση της μυΐκής μάζας και στον έλεγχο του βάρους. Έγιναν πειράματα σε ποντίκια τα οποία κατανάλωναν τις ίδιες ουσίες, που υπάρχουν στη μαύρη σοκολάτα και παρουσίασαν καλύτερη μυϊκή λειτουργία και βελτιωμένη επίδοση σε σωματικά τεστ.

4 Σε τονώνει πριν την προπόνηση
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει καφεΐνη και όσο περισσότερο κακάο περιέχει τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητά της σε καφεΐνη. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η καφεΐνη λίγο πριν την προπόνηση μπορεί να βοηθήσει τα ενεργειακά σου επίπεδα.

5 Βοηθά την καρδιά σου με έναν περίεργο τρόπο
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει πολυφαινόλες ή αντιοξειδωτικές ουσίες, καθώς και ίνες, που συνήθως δεν απορροφώνται επαρκώς από το έντερο. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα στην περίπτωση της μαύρης σοκολάτας τα «καλά» μικρόβια, όπως το Bifidobacterium και τα βακτήρια του λακτικού οξέος, τρώνε τη σοκολάτα (αφού την έχουμε φάει εμείς πρώτα) και διασπούν τις πολυφαινόλες και τις ίνες σε μικρότερα αντιφλεγμονώδη μόρια, τα οποία απορροφώνται πλέον πολύ καλύτερα από τον οργανισμό. Αυτή η διαδικασία μειώνει τη φλεγμονή του καρδιαγγειακού ιστού και συνεπώς τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Ποια είναι η σοκολάτα η σωστή;
Αυτή που περιέχει τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο – όσο πιο σκούρα, τόσο το καλύτερο. Και φυσικά καθημερινά μπορείς να τρως μέχρι 30 γραμμ. Πάντα με μέτρο.