ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 κανόνες για να μην ξαναπάρεις τα κιλά που έχασες, ποτέ!

Η απώλεια βάρους είναι για σένα σαν πατρίδα σκουός: στέλνει το μπαλάκι μακριά και σου έρχεται ξανά; Δυστυχώς αρκετοί είναι εκείνοι που κάνουν δίαιτα και αφού καταφέρουν να τα χάσουν επιστρέφουν σιγά σιγά στις παλιές τους συνήθειες και στα παλιά τους κυβικά με τη δικαιολογία του ναρκομανή: «έλα μωρέ αφού το ελέγχω». Είτε το θέλεις είτε όχι, η μόνιμη απώλεια βάρους έρχεται με μόνιμη αλλαγή των συνηθειών σου. Αν καταφέρεις να τις αλλάξεις αυτές τότε το νέο σου μαγιό θα σου κάνει και του χρόνου. Αυτοί είναι οι 5 βασικοί κανόνες που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς για να μην ξαναπάρεις τα κιλά που έχασες.

Κανόνας 1ος: Μην πέσεις με τα μούτρα

Για να μην ξαναπάρεις τα κιλά που έχασες μην γυρίζεις στις παλιές και αγαπημένες συνήθειες όπως στα burgers και τα γλυκά αμέσως την επόμενη μέρα που τελείωσες το πρόγραμμά σου για επιβράβευση. Τρόπαια υπάρχουν κι αλλού: στον έρωτα, στη δημιουργία, στις επαφές, γιατί να επιστρέψεις στο ψυγείο; Εκτός κι αν έκανες κάποια δίαιτα αστραπή όπου στερήθηκες αγαπημένες τροφές και επομένως δικαιολογημένα έπεσες με τα μούτρα. Αλλά αν ακολούθησες μία ισορροπημένη δίαιτα και έμαθες τις μερίδες και τους συνδυασμούς τροφών τώρα μπορείς να τα εξασκήσεις και να διατηρηθείς στα κιλά σου. Για να μην ξαναπέσεις στα… σκληρά βάζε μία υπενθύμιση στον εαυτό σου όπως δύο φωτό με το πριν και το τώρα.

Κανόνας 2ος: Συνέχισε να γυμνάζεσαι

Η καθιστική ζωή οδηγεί σε απώλεια μυϊκού ιστού και αυτό μειώνει τις καύσεις ενώ διεγείρει την παραγωγή ορμονών που εντείνουν την πείνα. Συνέχισε να γυμνάζεσαι αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο. Κάνε εναλλαγές στο πρόγραμμα της προπόνησής σου για να μη συνηθίζει και το σώμα σου και να γυμνάζεις διαφορετικές μυΐκές ομάδες κάθε φορά. Προκαλέσέ το σώμα σου σε νέες εμπειρίες. Τώρα το καλοκαίρι έχεις επιλογές: ποδήλατο, κολύμπι, βόλεϊ στην άμμο κ.ά. Μην αφήσεις τις ευκαιρίες να πάνε χαμένες.

Κανόνας 3ος: Προσάρμοσε τις μερίδες που τρως στο νέο σου βάρος
Για να διατηρήσεις το βάρος σου άλλες θερμίδες χρειαζόσουν όταν ήσουν υπέρβαρος και άλλες τώρα. Μη νομίζεις ότι θα τρως όπως έτρωγες κάποτε. Το σώμα σου τώρα πια απαιτεί λιγότερη ενέργεια γι’ αυτό και ο μεταβολισμός σου έχει κάπως επιβραδύνει και καις λιγότερες θερμίδες ποσοτικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δες περίπου πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνεις ημερησίως:

Ημερήσια κατανάλωση θερμίδων για συντήρηση

 

Αν είσαι γυναίκα

Χρησιμοποιήσαμε τον μέσο όρο ύψους/βάρους της Ελληνίδας 1,63 με 63 κιλά ηλικίας 30 ετών. 

  • Αν δεν ασκείται 1.686 θερμίδες (υπάλληλος γραφείου).
  • Αν ασκείται μετρίως 2.248 θερμίδες (με εργασία μετρίως χειρωνακτική).
  • Αν ασκείται σκληρά 2.389 (αθλήτρια που εργάζεται σκληρά).

    Αν είσαι άντρας

Χρησιμοποιήσαμε τον μέσο όρο ύψους/βάρους του Έλληνα, δηλαδή 1,76 και 82 κιλά, ηλικίας 30 ετών

  • Αν δεν ασκείται 2.233 θερμίδες (υπάλληλος γραφείου).
  • Αν ασκείται μετρίως 2.978 θερμίδες (με εργασία μετρίως χειρωνακτική).
  • Αν ασκείται σκληρά 3.350 (αθλητής που εργάζεται σκληρά).

Στις άνω περιπτώσεις πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία, η εργασία και η άσκηση, ενώ επειδή χρησιμοποιήσαμε τον μέσο όρο ανδρών και γυναικών για το βάρος, αυτό  είναι εμφανώς αυξημένο! Δείτε μόνοι σας τις θερμίδες συντήρησής σας! 

Κανόνας 4ος: Φρόντισε να ζυγίζεσαι μία φορά την εβδομάδα

Ελέγχοντας τακτικά το βάρος σου αυξάνεις τις πιθανότητες να τα διατηρήσεις. Χρησιμοποίησε ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας που υπολογίζει και τα γραμμάρια βάρους και μετράει το ποσοστό σωματικού λίπους.

Κανόνας 5ος: Μείωσε το στρες

Μην υπερβάλλεις στη δουλειά σου γιατί ακόμη και αυτό προκαλεί στρες και υπερπαραγωγή κορτιζόλης η οποία επηρεάζει την ικανότητα επεξεργασίας των υδατανθράκων και επιβραδύνει το μεταβολισμό σου. Και το σπουδαιότερο: σε ωθεί να αναζητάς λιπαρές και παχυντικές τροφές. Κι όταν τις βρίσκεις εννοείται πως δεν τις αφήνεις να πάνε χαμένες. Αν γενικά είσαι αγχώδης τύπος η άσκηση κι ένας καλός ψυχολόγος θα σε βοηθήσουν.