ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 βότανα που θα σε τονώσουν

Εάν θέλεις άμεση τόνωση αλλά και μία λύση σε κάποιο ήπιο πρόβλημα υγείας αυτά τα 3 βότανα θα σε τονώσουν!

 

 

1 Ταραξάκο

Το ταραξάκο είναι βότανο γνωστό απο την αρχαιότητα και ως «δόντι του λιονταριού», εξαιτίας των οδοντωτών φύλλων του. Στην Κρήτη το ονομάζουν αγριοράδικο ή πικραλίδα, λόγω της πικρής του γεύσης. Είναι το τέλειο διουρητικό επειδή περιέχει κάλιο.

Tονώνει τον οργανισμό, αλλά και την πνευματική διαύγεια, χαρίζει αίσθημα ευεξίας και βοηθά στην καλή ηπατική λειτουργία. 

Τα φύλλα του είναι πολύ πλούσια σε άλατα, κάλιο, σίδηρο, βιταμίνη A, B, C και D και μαγνήσιο.

Η κατανάλωσή του μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, τα επίπεδα του σακχάρου και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Εμποδίζει τη συγκέντρωση αθηρωματικών πλακών και την αρτηριοσκλήρυνση, βελτιώνοντας τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. 

2 Τριγωνέλλα

Η τριγωνέλλα ή τσιμένι, είναι βότανο με τεράστια ιστορία και ευργετικές ιδιότητες, με καταγωγή την Ινδία. Οι σπόροι της αλέθονται και γίνονται σκόνη και αποτελούν πλούσια πηγή από πρωτεΐνες, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνες Α, Β και C.

Το βότανο δρα ως αποχρεμπτικό, μαλακτικό, τονωτικό και γαλακταγωγό. Είναι χρήσιμο για την τοπική θεραπεία και τη μείωση της φλεγμονής σε καταστάσεις όπως τραύματα.

Τα συστατικά της έχουν ευεργετική δράση για το βλεννογόνο του εντέρου, ενώ μειώνει τους κολικούς, τις κράμπες και ρυθμίζει την ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και σακχάρου του αίματος και σε περιπτώσεις άσθματος και ιγμορίτιδας μειώνοντας τις βλέννες.

Η τριγωνέλλα μπορεί βοηθήσει σε προβλήματα δυσπεψίας, ανορεξίας, της γενικευμένης αδυναμίας, των κολικών και της διάρροιας. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η στυφή και πικρή γεύση της. 

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως συμπλήρωμα στην καθημερινή σου διατροφή, με το να ρίξεις δύο κουταλάκια του γλυκού την ημέρα στο γιαούρτι, τον χυμό φρούτων ή το smoothie σου.

3 Τσουκνίδα

Η τσουκνίδα είναι βότανo τονωτικό, αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό, αιμοστατικό, αντιδιαβητικό και με διουρητικές ιδιότητες. Περιέχει βιταμίνες Β, C, E, A, K, B2, καροτένιο, ιχνοστοιχεία και μέταλλα τα οποία είναι χρήσιμα για την υγεία των μυών, οστών και των νεύρων, όπως κάλιο, πυρίτιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φωσφορικά άλατα και αμινοξέα.

Τα 150g τσουκνίδας εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη σε ασβέστιο.

Η τσουκνίδα τονώνει όλο τον οργανισμό. Είναι το καλύτερο φάρμακο για την αναιμία, επειδή περιέχει πολύ σίδηρο και η βιταμίνη c που έχει φροντίζει στην απόλυτη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα.

Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, γι' αυτό καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζει την πρόωρη γήρανση του οργανισμού.

Έχει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιρρευματική δράση. Καταπραΰνει τις φλεγμονές και πολεμά τα μικρόβια.          

Η χρήση των βοτάνων δεν συνιστώνται σε παιδιά ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Συμβουλεύσου τον γιατρό σου πριν την χρήση οποιαδήποτε βοτάνου. Κανένα βότανο δεν αντικαθιστά οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.