ΔΙΑΤΡΟΦΗ

10 Γλυκόπικρες Αλήθειες Φτιαγμένες από Ζάχαρη!

Πόσο το έχεις το γραμμάριο;

Ναι η ζάχαρη είναι τόσο εθιστική που θα μπορούσε να πωλείται από εμπόρους ναρκωτικών! Για την ακρίβεια είναι πιο εθιστική από την κοκαΐνη και αφότου καταναλώσουμε κάτι γλυκό εκλύεται ντοπαμίνη στα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου. Έχουμε εξελιχθεί έτσι, γιατί ένα φρούτο με υψηλές θερμίδες και φυσική ζάχαρη, μπορεί στο παρελθόν να σήμαινε τη διαφορά μεταξύ επιβίωσης και θανάτους.

 

Ποιός θα γίνει ο «κακός» με τις εταιρείες τροφίμων;

Οι ΗΠΑ ήταν από τις τελευταίες χώρες που εξέδωσαν ανανεωμένη οδηγία σχετικά με την κατανάλωση ζάχαρης. Παρά τις σχετικές έρευνες, η οδηγία για την «επιτρεπόμενη» ημερήσια κατανάλωση άγγιζε τα 80 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα! Μάλιστα ο αντίστοιχος ΕΦΕΤ της Αμερικής (FDA) δεν αναφέρει αριθμό γραμμαρίων κατανάλωσης, με το σκεπτικό ότι δεν είχε αρμοδιότητα. Πέταξε δηλαδή το μπαλάκι στην Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία, η οποία δεν δίστασε και έριξε την συνιστώμενη ημερήσια δόση στα 24 γρ. για τις γυναίκες και τα 36 για τους άντρες. Όπως και στην Ευρώπη δηλαδή…

 

Η ζάχαρη κρύβεται στις λεπτομέρειες…

Στις χώρες όπου η αναγραφή των σακχάρων είναι υποχρεωτική, οι εταιρείες βρήκαν τρόπο να ξεφύγουν. Γράφουν τα φυσικά σάκχαρα κανονικά, αλλά θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να αναφέρουν και τα πρόσθετα σάκχαρα, δηλαδή αυτά που δεν έχουν σχέση με το τρόφιμο, αλλά προστέθηκαν ως συντηρητικά ή ως βελτιωτικά γεύσης. Στην Ελλάδα τα σάκχαρα αναφέρονται ως υποκατηγορία των υδατανθράκων (σχετικός κανονισμός του ευρωπαϊκού συμβουλίου), χωρίς να γνωρίζουμε για την ώρα αν αναφέρονται και στα πρόσθετα σάκχαρα.

 

Μπορείς να κοροϊδέψεις τους πάντες εκτός από τον εγκέφαλό σου.

– Παλιά παροιμία του wefit

Σύμφωνα με έρευνα του Yale, όσοι καταναλώνουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες με σκοπό να ξεγελάσουν την πείνα τους ή επειδή ένιωθαν κουρασμένοι, όχι μόνο δεν τα καταφέρνουν, αλλά και τρώνε περισσότερο κατά τη διάρκεια της μέρας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος δεν ξεγελιέται, αντίθετα με το real stuff, τη ζάχαρη, την οποία και αναγνωρίζει ως πηγή ενέργειας και σας κόβει την πείνα. Άρα προσοχή στις απομιμίσεις και προτιμήστε το αυθεντικό.

 

Η ζάχαρη δεν προκαλεί διαβήτη!

Αλλά αν έχεις διαβήτη οφείλεις να προσέχεις την κατανάλωση ζάχαρης. Ο διαβήτης μπορεί να προκύψει: Αν το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη, αν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Διαβήτης τύπου Β που συνήθως προκύπτει σε υπέρβαρα άτομα, άτομα που δεν ασκούνται και καταναλώνουν πολλές περισσότερες θερμίδες από το αναγκαίο) και κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να προκύψει από τις ορμονικές αλλαγές στην γυναίκα που παρεμβαίνουν στην δράση της ινσουλίνης. Η μόνη αποδεδειγμένη σχέση είναι ότι αν καταναλώνεις πολλή ζάχαρη, τότε αυξάνονται πιθανότητες για διαβήτη τύπου Β, περισσότερο λόγω των παραπανίσιων θερμίδων.

 

Ζάχαρη=παχυσαρκία. Για ξανασκεφτείτε το!

Είναι πολύ απλή η εξίσωση και μοιάζει λογική. Αλλά το ζήτημα είναι ακόμα πιο απλό: αν καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από όσες παίρνεις (ακόμα και αν οι θερμίδες προέρχονται από την ζάχαρη), δεν θα παχύνεις. Ακόμα και να φας 5 ζαχαροπλαστεία. Ναι μεν συνιστά κακή διατροφή και θα αντιμετωπίσεις προβλήματα υγείας, αλλά δεν θα παχύνεις λόγω ζάχαρης.

 

Ζάχαρη και υπερδραστηριότητα σημειώσατε Χ. 

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για τα παιδιά που καταναλώνουν ζάχαρη και την υπερδραστηριότητα. Ναι μεν μπορεί να έχουν παραπάνω ενέργεια λόγω θερμίδων, αλλά αυτό δεν έχει σχέση λόγω της ζάχαρης. Κανείς δεν έχει την ίδια ενέργεια νηστικός και την ίδια χορτάτος. Το συγκεκριμένο στερεότυπο υφίσταται απλά και μόνο επειδή το πιστεύουμε. Όπως όλα τα στερεότυπα δηλαδή. Αν δώσεις σε παιδάκι εσπρέσσο είναι άλλη ιστορία και καλό κουράγιο (θα σε φάει ζωντανό και μην το κάνεις)…

 

Η ζάχαρη χαλάει τα δόντια.

Αλήθεια, αλλά δεν είναι η αποκλειστική υπεύθυνη. Κάθε τροφή, μέχρι και τα λαχανικά, όταν συσσωρεύεται στα δόντια, δημιουργεί πλάκα η οποία με την σειρά της κάνει μικρές τρυπίτσες που θα γίνουν μεγαλύτερες και θα χρειαστούμε σφράγισμα. Μόνη λύση το βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα! Τα δημητριακά, το ψωμί και το κρέας είναι ίσως ο νούμερο ένα εχθρός, μαζί με την ζάχαρη.

 

Μην τρώτε πολλά φρούτα γιατί έχουν ζάχαρη!

Το λες και λάθος! Αν ο καταναλωτής δεν έχει διαβήτη, τότε η καλή ρουκτόζη των φρούτων είναι ότι καλύτερο. Κυρίως γιατί μαζί με την φρουκτόζη, τα φρούτα μας χορταίνουν, έχουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και άλλα πολύ χρήσιμα θρεπτικά συστατικά.

 

Η μαύρη ζάχαρη είναι καλύτερη από την λευκή

Μάλλον όχι. Διότι και οι δύο αυτές μορφές ζάχαρης προέρχονται από το ζαχαροκάλαμο, απλά η μαύρη ζάχαρη προκύπτει από το βράσιμο του χυμού του ζαχαρακάλαμου μια φορά, ενώ η λευκή ζάχαρη βράζεται πολλές φορές. Δηλαδή στην επιτραπέζια ζάχαρη, δεν έχει μείνει κανένα ίχνος μελάσσας που δίνει την γνωστή μυρωδιά και το χρώμα στην σκούρα ζάχαρη. Την ίδια στιγμή δεν διαφέρουν αισθητά ως προς την θερμιδική τους αξία, με κάποιες πηγές να ισχυρίζονται ότι είναι ακριβώς το ίδιο.