Calendar

O Μαραθώνιος της Αθήνας 2.504 χρόνια ιστορίας

Στις 9 Νοεμβρίου όλος ο κόσμος θα έχει στραμμένη την προσοχή του στην Αθήνα. Είναι η μέρα του 32ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας και οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου θα είναι εδώ για να διαγωνισθούν στον πιο απαιτητικό Μαραθώνιο.

 

Πως άρχισε

 

Η ιστορία ή ο μύθος λέει πως το 490 π.χ. ο οπλίτης Φειδιππίδης (ο Παυσανίας τον 2ο αιώνα μ.χ. που τον ονόμασε Φιλιππίδη), ξεκίνησε μετά την αποχώρηση και ήττα των Περσών από τον Μαραθώνα, λίγο πριν ξεκινήσουν και οι υπόλοιποι Αθηναίοι για το Φάληρο, (καθώς φοβόνταν περσική απόβαση στην απροστάτευτη Αθήνα), για να ειδοποιήσει τους συμπατριώτες του για την θετική εξέλιξη της μάχης.

Όπως έφτασε στην πόλη, το μόνο που κατάφερε ήταν να φωνάξει «Νενικήκαμεν» και να πέσει νεκρός. Ο Φειδιπίδης ήταν ο ίδιος που ενέπνευσε το Σπάρταθλον, τη διαδρομή δηλαδή των 240 χιλιομέτρων Αθήνα-Σπάρτη, που ως επίσημος αγγελιαφόρος του ενωμένου Ελληνικού στρατού, την κάλυψε σε δύο ημέρες. Άλλες ιστορικές πηγές αναφέρουν τον Θέρσιππο και τον Ευκλή σαν πιθανούς δρομοκύρηκες.  

Όποιος και αν ήταν ο οπλίτης ήταν υποχρεωμένος από τον νόμο να φέρει τα όπλα μαζί του, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρούνταν «ρίψασπις», ποινή που συνήθως τιμωρούνταν πολύ αυστηρά.

 

Στην σύγχρονη εποχή

 

Ο Γάλλος γλωσσολόγος και φίλος του Πιέρ Ντε Κουμπερτέν, Μισέλ Μπρεάλ, πρότεινε την αναβίωση του Μαραθωνίου ως μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων προς τιμήν του Αθηναίου οπλίτη. Στην πραγματικότητα όμως η πρώτη φορά που αναβίωσε ο Μαραθώνιος δεν ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά οι Πανελλήνιοι Προκριματικοί Αγώνες, οι οποίοι θα έδιναν το εισιτήριο σε έξι Έλληνες να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς. Όπως όλοι γνωρίζουμε ο πρώτος νικητής ήταν ο Σπύρος Λούης.

Η σημερινή απόσταση των 42.195 μέτρων αποφασίστηκε το 1908 στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, καθώς αυτή ήταν η απόσταση από το Παλάτι του Γουίντσορ μέχρι το Ολυμπιακό Στάδιο. 

Το 2010 γιορτάσαμε τα 2.500 χρόνια από τον πρώτο Μαραθώνιο. 

Ο Ντένις Κιμέτο φέτος στο Βερολίνο, ανέβασε τον πήχυ σημειώνοντας χρόνο 2:02:57!