Beauty & Style

Πώς θα εξαφανίσεις τους πόρους, μια και καλή;

Όποιον κι αν ρωτήσεις, κυρίως τις γυναίκες, ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματος που διαθέτουν, θα σου πουν πως δεν θέλουν να βλέπουν ούτε ένα τοσοδούλι πόρο στο πρόσωπό τους. Μπορεί ωστόσο να εξαφανιστούν οι πόροι σου; Μάθε τι τους προκαλεί και πώς μπορείς να γίνεις Χουντίνι και να τους εξαφανίσεις μια και καλή!

Τι τους προκαλεί;

* Η κληρονομικότητα και ο τύπος του δέρματος σου είναι οι δύο από τους κυριότερους λόγους που έχεις διεσταλμένους πόρους. Τα άτομα με ξηρό δέρμα τείνουν να έχουν μικρότερους, ενώ τα άτομα με λιπαρό δέρμα συχνά έχουν μεγαλύτερους. Υπάρχει βέβαια και η θετική πλευρά: όσοι έχουν λιπαρό δέρμα μπορεί να εμφανίσουν λιγότερες ρυτίδες αργότερα.

* Η ηλικία παίζει έναν παράγοντα στο μέγεθος των πόρων. Το δέρμα με την πάροδο του χρόνου χάνει την ελαστικότητά του καθώς μειώνεται το κολλαγόνο. Το κολλαγόνο βοηθά στο να κρατήσει τους πόρους μικρούς και στενούς. Πολλά προιόντα αντιγήρανσης περιέχουν συστατικά όπως ρετινόλη για να ενθαρρύνουν την παραγωγή κολλαγόνου, διατηρώντας το δέρμα φρέσκο και νεανικό. Παρομοίως και τα καθαριστικά προσώπου που είναι σχεδιασμένα για την εξαφάνιση των πόρων χρησιμοποιούν τα ίδια συστατικά.

* Οι ορμονικές μεταβολές. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην British Journal of Dermatology οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες τείνουν να έχουν μεγαλύτερους πόρους από ό, τι οι γυναίκες, αλλά το μέγεθος των πόρων των γυναικών αυξάνεται σημαντικά όταν έχουν ωορρηξία.

* Οι κακές συνήθειες. Δεν φταίνε αποκλειστικά τα γονίδια και η διαδικασία γήρανσης. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε μεγάλους πόρους. Για παράδειγμα, οι φραγμένοι πόροι: όταν η σκόνη και τα βακτήρια εισέρχονται σε έναν πόρο, μπλοκάρουν τους αδένες. Οι αδένες δεν μπορούν να σταματήσουν την έκκριση σμήγματος επομένως ο πόρος διαστέλλεται για να κάνει χώρο για όσα δεν εκκρίνονται. Και πολλές φορές κάνει την εμφάνισή του ένα σπυράκι. Αν το σπάσεις αυτό μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή που θα οδηγήσει σε μόνιμη ουλή.

* Η υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει το μέγεθος των πόρων, δεδομένου ότι οι ακτίνες UV μειώνουν το κολλαγόνο και κάνουν τους πόρους στο δέρμα να φαίνονται μεγαλύτεροι από ότι πραγματικά είναι.

5 tips για να εξαφανίσεις τους πόρους

1 Καθάριζε το πρόσωπό σου: Επίλεξε ένα καθαριστικό προσώπου με βάση το γλυκολικό ή το σαλικυλικό οξύ. Φρόντισε να είναι αρκετά ήπιο για καθημερινή χρήση και πλένε το πρόσωπό σου με αυτό πρωί και βράδυ

2 Κάνε τακτικά απολέπιση: Η συχνή απολέπιση με προϊόντα για λιπαρά δέρματα, είναι η βασική κίνηση για λεία και ομοιόμορφη επιδερμίδα.

3 Επίλεξε προϊόντα με ρετινόλη: Αποδεδειγμένα τονώνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ενδυναμώνοντας έτσι τα τοιχώματα των πόρων. Επιπλέον, η ρετινόλη βοηθά και στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, ώστε να φαίνεται το δέρμα πιο λείο.

4 Μην ξεχνάς το αντηλιακό: Μια καλή φροντίδα του δέρματος θα πρέπει να περιλαμβάνει την καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού, ή τουλάχιστον μια ενυδατική κρέμα προσώπου με SPF 15 ή υψηλότερο.

5 Βάλε πάγο: Αν θέλεις να συρρικνώσεις του πόρους για λίγο βάλε στο πρόσωπό σου παγάκια και κράτησε τα πάνω στους πόρους για 15 με 30 δευτερόλεπτα.