Beauty & Style

Πες μας τι θέλεις από το αντηλιακό σου;

Μάθε ποιο ακριβώς αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιήσεις αυτό το καλοκαίρι για να αποκτήσεις μπρούτζινo χρώμα με έξτρα προστασία.

 

 

“Θέλω κάτι που να διαρκεί επειδή αθλούμαι”

Το έχεις: Αντηλιακό ανθεκτικό στην εφίδρωση

Επειδή τα σπορ του καλοκαιριού αναμφίβολα υποβάλλουν την επιδερμίδα σε μια σκληρή δοκιμασία. Γι’ αυτό έχεις ανάγκη από κατάλληλα αντηλιακά προϊόντα, ειδικά παρασκευασμένα για να παραμένουν αποτελεσματικά κάτω από ακραίες συνθήκες. Τα αντηλιακά για τα σπορ απλώνονται εύκολα, έχουν μη λιπαρή υφή και αδιάβροχη σύνθεση που είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στο νερό, τον ιδρώτα και την τριβή. Περιβάλλουν την επιδερμίδα με ένα προστατευτικό φιλμ επιτρέποντάς της να αναπνέει, ωστόσο να θυμάσαι ότι τα αδιάβροχα προιόντα χάνουν 30% της αποτελεσματικότητάς τους ύστερα από 20' παραμονής σου στο νερό, για αυτό μη ξεχνάς να τα ανανεώνεις συχνά.

“Θέλω να αποφύγω τις πανάδες”

Το έχεις: Αντηλιακό με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας

Για την ύπαρξη των πανάδων συνήθως ευθύνεται η αλόγιστη και μακροχρόνια έκθεσή σου στον ήλιο. Φρόντισε λοιπόν φέτος να είσαι όσο προστατευμένος/η γίνεται, χρησιμοποιώντας αντηλιακό με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας το οποίο θα ανανεώνεις ανά 2-3 ώρες. Μία κρέμα προσώπου με φυσικά φίλτρα προστασίας, προστατεύει την επιδερμίδα σου από την αφυδάτωση τα εγκαύματα και τη δημιουργία κηλίδων και πανάδων. Αυτό το μέτρο είναι απολύτως αναγκαίο χειμώνα-καλοκαίρι και επιπλέον σωτήριο για σένα αν διανύεις είσαι έγκυς, παίρνεις αντισυλληπτικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη ή άλλα φάρμακα, αν έχεις ήδη εμφανίσει πανάδες στο παρελθόν ή αν έχεις υποβληθεί πρόσφατα (ακόμη και 4-5 μήνες πριν ) σε χημικό πίλινγκ ή αισθητική επέμβαση στο πρόσωπο με laser. Να θυμάσαι ακόμη ότι το καλοκαίρι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείς προιόντα που περιέχουν φωτοευσθητοποιητές ουσίες όπως άρωμα, ρετινοειδή κ.ά, ιδίως σε σημεία που εκτίθενται στον ήλιο.

“Θέλω extra προστασία επειδή έχω ευαίσθητη επιδερμίδα”

Το έχεις: Αντηλιακό για υπερευαίσθητες μη-ανεκτικές επιδερμίδες

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζει ένα ευαίσθητο δέρμα είναι ήπιος δερματικός ερεθισμός ή κάτι σαν ηλιακό έγκαυμα που δεν υποχωρεί, ενώ αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση επιδεινώνεται, με τα μικρά αγγεία να γίνονται ορατά. Οι εξάρσεις και οι υποτροπές μπορεί να περιοριστούν μένοντας όσο μπορείς στη σκιά και χρησιμοποιώντας καθημερινά αντηλιακό υψηλής ποιότητας που δεν προκαλεί ερεθισμούς. Επιπλέον, καλό θα είναι τις ημέρες με υψηλή υγρασία να παραμένεις σε δροσερό, κλιματιζόμενο περιβάλλον και να κάνεις συχνά ντους με δροσερό νερό.  Διάβασε σχετικά: Φόρεσες αντηλιακό και κάηκες; Τι έκανες λάθος;

“Θέλω να προστατέψω το δέρμα μου από την πρόωρη γήρανση”

Το έχεις: Αντηλιακό με αντιοξειδωτικούς παράγοντες

Χρειάζεσαι ένα προϊόν που θα απορροφά τις ακτίνες UVA και UVB και θα είναι εμπλουτισμένο με αντιφλεγμονώδεις ενυδατικούς και αντιοξειδωτικούς παράγοντες. Πρώτα στις προτιμήσεις μας είναι τα αντηλιακάπου έχουν στη συνθεσή τους βιταμίνες C και Ε, πράσινο τσάι, κόκκινο σταφύλι, εκχύλισμα από κουκούτσι σταφυλιού και εκχύλισμα ροδιού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αντιοξειδωτικοί παράγοντες όταν εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα μπορεί να αποτρέψουν από τον καρκίνο του δέρματος και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θωράκιση των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Έχουν επίσης την ιδιότητα να αυξάνουν τη προστατευτική δράση των αντηλιακών.

“Θέλω υψηλό δείκτη προστασίας επειδή έχω ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα”

Το έχεις: Αντηλιακό για ανοιχτόχρωμα δέρμα + συμπλήρωμα διατροφής

Η μελανίνη που παράγει ο οργανισμός σου δεν είναι αρκετή για να σε προστατεύσει. Υπάρχει λοιπόν κίνδυνος να αφυδατωθεί το δέρμα σου και να αποκτήσει ακόμη περισσότερες ρυτίδες, ενώ στη χειρότερη περίπτωση κινδυνεύεις να πάθεις κάποια δερματική αλλοίωση. Πρέπει να ξέρεις ότι στην περίπτωσή σου η αντηλιακή κρέμα δεν αρκεί. Καλό είναι να λάβεις και έξτρα προφυλάξεις, όπως ειδικά συμπληρώματα διατροφής που αυξάνουν την άμυνα του δέρματος απέναντι στον ήλιο, καπέλο και μείωση των ωρών  που κάθεσαι στον ήλιο.  Διάβασε σχετικά: Γιατί δεν βάζεις αντηλιακό; Τα 6 λάθη που κάνεις και ίσως τα πληρώσεις

“Θέλω να αποκτήσω σέξι, ηλιοκαμμένο χρώμα”

Το έχεις: Αντηλιακό σε μορφή λαδιού

Βαθύ μαύρισμα με μοναδική στιλπνότητα μόνο τα λάδια μπορούν να σου χαρίσουν. Ωστόσο τα αντηλιακά σε αυτή τη μορφή έχουν συνήθως πολύ χαμηλό δείκτη προστασίας, κάτι που σημαίνει πώς μόνο αν η επιδερμίδα σου είναι σταράτη και έχεις μαυρίσει αρκετά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα τέτοιο προϊόν. Διαφορετικά, εφόσον σ' αρέσει η αίσθηση που αφήνει στο σώμα σου το λάδι, μπορείς πρώτα να χρησιμοποιήσεις μια κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας και στη συνέχεια να απλώνεις ένα λάδι.

“Θέλω να διατηρήσω το μαύρισμά μου”

Το έχεις: Αντηλιακό με αντιοξειδωτική προστασία κατά των αλλοιώσεων και της φωτογήρανσης

Σίγουρα το μαύρισμα αυξάνει ελαφρώς την ανθεκτικότητα του δέρματος στον ήλιο και προστατεύει από ένα πιθανό ερύθημα ή έγκαυμα. Ωστόσο και το μαυρισμένο δέρμα, όπως και το φυσικό σκουρόχρωμο, δεν σταματά να «καταγράφει» τις ώρες έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Η αλόγιστη και χωρίς προστασία έκθεση λοιπόν επηρεάζει εξίσου τη μαυρισμένη επιδερμίδα και καθώς έχει αθροιστική δράση, αποκαλύπτει τις ενδεχόμενες βλαβερές συνέπειές της χρόνια μετά (φωτογήρανση ή καρκίνος του δέρματος).