Beauty & Style

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για 12 έλαια ομορφιάς!

Για να φτιάξετε τα δικά σας έλαια ομορφιάς οφείλετε να ξέρετε τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους. Θα σας αναφέρουμε 4 έλαια βάσης, 4 δραστικά έλαια και 4 αρωματικά έλαια, ώστε να φτιάξετε το δικό σας λάδι ομορφιάς σύμφωνα με τις ανάγκες σας!

 

Έλαια Βάσης

 

Αργκάν

 

Ένα… trendy έλαιο με την καλύτερη ποικιλία του (και πιο οικονομική) να προέρχεται από το Μαρόκο. Γεμάτη βιταμίνη Ε και βασικά λιπαρά οξέα, είναι ιδανικό για ενυδάτωση των μαλλιών (η μόδα που λέγαμε), των νυχιών και του δέρματος.

 

Καρύδα

 

Κλασσικό έλαιο ομορφιάς, με χαρακτηριστική μυρωδιά. Πλούσιο σε πρωτεϊνη, βιταμίνη Ε και λιπαρά οξέα με εύκολη απορρόφηση από το δέρμα. Παρότι έλαιο πήζει σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ έχει αντηβακτηριδιακές ιδιότητες.

 

Ελαιόλαδο

 

Ιδανικό για ξηρές επιδερμίδες και εκζέματα. Στην Ελλάδα η προμήθειά του είναι πανεύκολη και φθηνή -αλίμονο- ενώ η ικανή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες Α και Ε κάνει το ελαιόλαδο ιδανική βάση για γυναίκες από τα 35 και πάνω.

 

Αμυγδαλέλαιο

 

Άλλο ένα εύκολο και φθηνό προϊόν να προμηθευτείτε, με την…υπερδύναμη να καθαρίζει το δέρμα από τα νεκρά κύτταρα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα με αλλεργία στα αμύγδαλα φυσικά. Ιδανικό για κηλίδες και ομοιόμορφο χρώμα στην επιδερμίδα,

 

Θεραπευτικά/δραστικά έλαια

 

 

Καροτόσπορος

 

Το έλαιο καροτόσπορου είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α που ενισχύει την ανάπτυξη των κυττάρων και αποτοξινώνει το δέρμα. Ιδανικό ενάντια στην ζημιά που προκαλείται στο δέρμα από την ατμοσφαιρική μόλυνση και την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Καστορέλαιο

 

Προέρχεται από το φυτό Ρίκινος ο Κοινός και η λαϊκή ονομασία του είναι ρετσινόλαδο. Χρησιμοποιείται εναντίον της ξηροδερμίας, είναι τονωτικό υπέρ της τριχοφυΐας, ενώ δρα εναντίον των εγκαυμάτων και των ελκών. Πλέον δεν συνίσταται η χρήση του ως τρόφιμο, αλλά χρησιμοποιείται ακόμα έχοντας ανώτερη ποσότητα χρήσης τα 0,7mg/κιλό σωματικού βάρους. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε.

 

Λάδι από τσάι

 

Με πλούσιες αντισηπτικές ιδιότητες το λάδι του τεϊόδεντρου είναι περιζήτητο! Εντομοαπωθητικό, αντιμυκητιασικό, αντιβακτηριακό και με δράσεις ενάντια στην ακμή, μπορεί τόσο να χρησιμοποιηθεί για λοσιόν ομορφιάς, όσο και για βιολογικό εντομοαπωθητικό. Αλλά το Πως να φτιάξετε το δικό σας εντομοαπωθητικό, θα ακολουθήσει σε επόμενο άρθρο.

 

Ροδέλαιο από Κυνόροδο ή άλλο τριαντάφυλλο

 

Εξαιρετικό για εγκύους, καθώς είναι πολύ πλούσια πηγή βιταμίνης C και λυκοπενίου. Αναζωογονεί το δέρμα και το διατηρεί ελαστικό. Μια πολύ καλή φυτική λύση για τις ραγάδες. Μην το συγχέετε με το ροδόνερο. Αν σας περισσέψει ροδέλαιο, κάψτε ένα κερί, σβήστε το και πάνω στο λιωμένο κερί ρίξτε μερικές σταγόνες ροδέλαιο, θα σας αποζημιώσει την επόμενη φορά που θα το ανάψετε!  

 

Αιθέρια/αρωματικά Έλαια

 

Λάδι ευκάλυπτου

 

Ιδανικό σε συνδυασμό με το λάδι τσαγιού και το ελαιόλαθο ως εντομοαπωθητικό. Πέρα από άρωματικό είναι και θεραπευτικό βοηθώντας ως επουλωτικό πληγών.

 

Λάδι από γιασεμί

 

Μαγευτική μυρωδιά βγαλμένη από όνειρο σε κάποιο σουκ της Μέσης Ανατολής, συνδυάζεται με το ροδέλαιο για την μείωση των ραγάδων. Μεθυστικό άρωμα αν θέλετε να αποπλανήσετε κάποιον, ενώ κάνει λιγότερο ορατά τα σημάδια από την ακμή.

 

Έλαιο Χαμομηλιού   

 

Η αζουλίνη ηρεμεί το δέρμα σας και καταπραϊνεί τους ερεθισμούς. Χρήσεις ενάντια στ εγκαύματα από τον ήλιο, ενάντια στα εκζέματα, τα σημάδια ακμής και την ψωρίαση. Με Αλόη και Καρύδα, μπορείτε να φτιάξετε ένα light αντηλιακό για μικρή ηλιοφάνεια τις απογευματινές ώρες που θα έχει ταυτόχρονα και χρήσεις ενάντια σε εκζέματα και ψωρίαση.

 

Έλαιο Λεβάντας

 

Όχι γιατί έχω φυτέψει Λεβάντα, αλλά επειδή είναι όμορφο στην όψη με χαρακτηριστικά όμορφη μυρωδιά. Βοηθάει σε περιπτώσεις αϋπνίας, ηρεμεί από τον πονοκέφαλο και μπορεί να φρενάρει την τριχόπτωση.