Beauty & Style

Γιατί δεν βάζεις αντηλιακό; Τα 6 λάθη που κάνεις και ίσως τα πληρώσεις

Καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) γίνεται ολοέλα και πιο βλαβερή για το δέρμα σου αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να εξετάσεις αυτά τα 6 λάθη που κάνεις με το αντηλιακό σου. Σώσε το δέρμα σου από τους κινδύνους του ηλιακού εγκαύματος, της πρόωρης γήρανσης και τον καρκίνο του δέρματος.

 

 

1 Δεν βάζεις αντηλιακό επειδή χρησιμοποιείς καλλυντικά με SPF

Οι βάσεις και οι ενυδατικές κρέμες που περιέχουν δείκτη προστασίας μπορούν να σου προσφέρουν κάποια προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, όχι όμως όλη την ημέρα. Ένα καλλυντικό με SPF30 είναι αποτελεσματικό μόνο για δύο ώρες, και αυτό είναι το καλύτερο σενάριο. Τα περισσότερα καλλυντικά προϊόντα προσφέρουν προστασία πολύ χαμηλότερη από τον συνιστώμενο ελάχιστο δείκτη SPF30 και μπορεί να μην είναι ευρέως φάσματος για να φιλτράρει τόσο την UVA όσο και την UVB ακτινοβολία. Αν βγαίνεις έξω συχνά, πρέπει να επαναλαμβάνεις το αντηλιακό σου.

2 Δεν βάζεις αντηλιακό επειδή πιστεύεις πως το self tanning το αντικαθιστά

Ορισμένα προϊόντα self tan μπορεί να περιλαμβάνουν αντηλιακό SPF, αλλά όπως συμβαίνει και με τα καλλυντικά, παρέχουν προστασία μόνο για δύο ώρες μετά την εφαρμογή. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείς απαραίτητα αντηλιακό όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικούς χώρους.

Διάβασε σχετικά: 12 σύντομες αλήθειες και ψέματα για τα αντηλιακά και τι να επιλέξετε!

3 Δεν βάζεις αντηλιακό επειδή έχεις ήδη μαυρίσει και πιστεύεις ότι δεν θα καείς

Εάν το δέρμα σου είναι μπρονζέ, αυτό είναι σημάδι της βλάβης από τον ήλιο, ακόμη και αν δεν υπάρχει ερυθρότητα ή ξεφλούδισμα. Το μαύρισμα είναι ο τρόπος με τον οποίο το δέρμα σου προσπαθεί να προστατευθεί επειδή οι ακτίνες UV έχουν βλαπτική δράση στα ζωντανά κύτταρα. Το μαύρισμα είναι σημάδι των τραυματισμένων κυττάρων του δέρματος από τον ήλιο, δεν είναι υγεία. Επιπλέον, το δέρμα σου έχει μνήμη ελέφανατα: θυμάται κάθε ηλιακό έγκαυμα που έχει υποσττεί. Όλες αυτές οι βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία συσσωρεύονται και αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

4 Δεν βάζεις αντηλιακό επειδή ποτέ δεν έβαζες

Ενώ η υπερβολική έκθεση στις ακτίνες UV του ήλιου τα πρώτα 10 χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος, δεν είναι ποτέ αργά για να προστατεύσεις το δέρμα σου από τη βλαπτική επίδραση του ήλιου. Μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος σε οποιαδήποτε ηλικία, ανεξάρτητα από το εάν είσαι 6, 16 ή 60 ετών βάζοντας αντηλιακό.

Διάβασε σχετικά: Φόρεσες αντηλιακό και κάηκες; Τι έκανες λάθος;

5 Δεν βάζεις αντηλιακό επειδή έχει συννεφιά

Δεν μπορείς να δεις ή να αισθανθείς την υπεριώδη ακτινοβολία, επομένως δεν θα παρατηρήσεις τη ζημιά μέχρι να γίνει. Τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να είναι υψηλά όταν είναι ακόμη δροσερά έξω ή έχει συννεφιά, γι 'αυτό μη βασίζεσαι στη θερμοκρασία για να προστατευτείς από τον ήλιο.

6 Δεν βάζεις αντηλιακό επειδή δεν βρίσκεσαι στην παραλία

Έρευνα του Cancer Council δείχνει ότι περισσότεροι άνθρωποι παθαίνουν ηλιακά εγκαύματα κάνοντας δραστηριότητες γύρω από το σπίτι τους από ότι στην παραλία ή στην πισίνα. Μην γίνεις ένας από αυτούς!

Φίλια Μητρομάρα