Beauty & Style

Φοράς το σωστό αθλητικό σουτιέν;

Το να έχεις σφιχτό ή χαλαρό (και καταπονημένο) στήθος εξαρτάται από το σουτιέν που φοράς.

 

Το σουτιέν προορίζεται να υποστηρίζει, να τονίζει και να προστατεύει το στήθος από τη χαλάρωση. Ωστόσο, αν δεν έχεις βρει ποιο ακριβώς είναι το μέγεθός σου, ίσως να είσαι μία από το 80% των γυναικών παγκοσμίως που φοράνε λάθος νούμερο σουτιέν.

 

Εφευρέθηκαν τη δεκαετία του ’70. Ένα από τα πρώτα πρωτότυπα το 1975 ονομαζόταν Free Swing Tennis Bra από την εταιρεία Glamorise Foundation Inc και δεν παρείχε σχεδόν καμία στήριξη.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η Renelle Braaten, φανατική παίκτρια βόλεϊ, είχε βαρεθεί να φοράει δύο αθλητικά σουτιέν και παρ’ όλ’ αυτά να νιώθει άβολα. Σχεδίασε ένα υβρίδιο που συνδύαζε το κλασικό στιλ συμπίεσης με cups που αγκάλιαζαν ξεχωριστά τους μαστούς – κάτι που χρειάζονται οι γυναίκες με πιο πλούσιο μπούστο. Το ονόμασε Enell Sports Bra και μάλιστα πήρε και την έγκριση της Oprah! Τα προϊόντα αυτά κυκλοφορούν ακόμα στην αγορά και είναι γνωστά για το μπροστινό κούμπωμα.

 

Γιατί πρέπει να φοράς το αθλητικό σου σουτιέν;

Μελέτη του 2006 διαπίστωσε ότι περίπου 9,5 εκατομμύρια Βρετανίδες προκαλούν βλάβες στο στήθος τους επειδή ασκούνται χωρίς αθλητικό σουτιέν. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ διαπίστωσαν ότι οι μαστοί κινούνται σε ένα τρισδιάστατο μοτίβο που σχηματίζει το 8, το οποίο μπορεί να καταπονήσει τους ευάλωτους ιστούς και συνδέσμους, προκαλώντας προσωρινά πόνο και ενόχληση, αλλά και ενδεχομένως μη αναστρέψιμη χαλάρωση. Υποστήριξαν ότι ένα κανονικό σουτιέν μειώνει την αναπήδηση κατά 38%, αλλά το αθλητικό σουτιέν μειώνει την αναπήδηση μέχρι και 78%. Τα αθλητικά σουτιέν κατασκευάζονται από ελαφρύτερο ύφασμα που στεγνώνει πιο γρήγορα, για άνεση, και πιο ελαστικό υλικό, για περισσότερη στήριξη. Τα περισσότερα έχουν χιαστί τιράντες ώστε να μη γλιστρούν όταν ασκείσαι έντονα. Δες πως να επιλέξεις το κατάλληλο για σένα:

 

1 Διάλεξε ανάλογα με το μέγεθος

Το πρώτο κρίσιμο βήμα για την αγορά στηθόδεσμου είναι να εξετάσεις τις ανάγκες σου βάσει του μεγέθους του στήθους και του σωματότυπού σου:

● Cup size A και B: Kατάλληλα για μικρό προς μέτριο στήθος.

● Cup size C και D: Kατάλληλα για μέτριο προς μεγάλο στήθος.

● Cup size DD, E/F και FF/G: Kατάλληλα για μεγάλο έως πολύ μεγάλο στήθος

 

2 Φρόντισε να είναι σταθερό

Τα περισσότερα αθλητικά σουτιέν είναι κατασκευασμένα από εξαιρετικά άνετο βαμβακερό ύφασμα και είναι ελαστικά. Δεν έχουν αγκράφες, αλλά και πάλι θα πρέπει να προσαρμόσεις τις τιράντες. Φρόντισε να εφαρμόζουν σταθερά, αλλά μην το παρακάνεις. Πρέπει να έχουν κανονική εφαρμογή επάνω σου και να μην είναι πολύ σφιχτά. Τα περισσότερα αθλητικά σουτιέν χρειάζονται αντικατάσταση έπειτα από 72 πλυσίματα, σε περίπτωση που χάσουν την ελαστικότητα τους ή αν το βάρος σου αλλάξει σημαντικά.

 

3 Πρόσεξε το… ξεχείλισμα

Τα μεγαλύτερα στήθη που ξεκινούν από την κουπ C απαιτούν περισσότερη στήριξη με εσωτερικό πλαίσιο στήριξης, ελαστικό ύφασμα και ραφές που στηρίζουν και αγκαλιάζουν ολόκληρο το στήθος και την πλάτη. Το ελαστικό ύφασμα σε σχήμα U στην πλάτη εμποδίζει τις τιράντες να γλιστρήσουν και παρέχει πρόσθετη στήριξη.

 

4 Προτίμησε την άνεση ανά περίπτωση

Τα σουτιέν που αποτελούνται μόνο από ύφασμα και δεν έχουν extraενισχύσεις, παρέχουν στήριξη μόνο χάρη στην ελαστικότητά τους και είναι ιδανικά για yogaή pilates. Επίσης, τα περισσότερα διαθέτουν ύφασμα που απομακρύνει τον ιδρώτα και προσφέρουν στεγνή και άνετη αίσθηση.

 

5 Μάθε αν διάλεξες το καλύτερο

Για να βεβαιωθείς πως το σουτιέν που επίλεξες είναι κατάλληλο για άσκηση, αφού το φορέσεις, σήκωσε τα χέρια σου ψηλά και κάνε 10 κυκλικές περιστροφές προς τα μπροστά και άλλες 10 προς τα πίσω. Κατά τη διάρκεια των περιστροφών δεν θα πρέπει να νιώσεις τριβή και σφίξιμο. Έπειτα κάνε μερικές κάμψεις και μικρά άλματα για να βεβαιωθείς πως το στήθος σου υποστηρίζεται σωστά και δεν νιώθεις ενόχληση.