Beauty & Style

8 καλοκαιρινές συνήθειες που καταστρέφουν τα μαλλιά σου

Με τον καυτό ήλιο και τα μπάνια στη θάλασσα ή την πισίνα, η τρίχα χάνει τη φυσική της προστασία, αδυνατίζει και ξηραίνεται και τα μαλλιά είναι πιο ευάλωτα, ατίθασα και θαμπά. Δες ποιες είναι οι 8 καλοκαιρινές συνήθειες που καταστρέφουν τα μαλλιά σου και τι να κάνεις για τα επαναφέρεις στον ίσιο δρόμο!

#1 Τα λαστιχάκια

Είναι λογικό: τα μακριά, βρεγμένα μαλλιά θέλουν μάζεμα για να μην ραντίζεις τους άλλους. Αυτό όμως είναι καταστροφικό για τα μαλλιά σου, γιατί δημιουργούν ψαλίδα, σπάνε την τρίχα και αδυνατίζουν τα μαλλιά.

Τι να κάνεις: Μετά το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα, και αφού τα ξεπλύνεις στο ντους, σκούπισέ τα ταμποναριστά με την πετσέτα και κάνε μία ανάλαφρη κοτσίδα κι όχι σφιχτή, χωρίς να βάλεις λαστιχάκια στο τέλος.

#2 Το χτένισμα

Όταν τα μαλλιά σου είναι βρεγμένα μην επιχειρείς να τα χτενίσεις, καταστρέφονται εύκολα γιατί σπάει η τρίχα.

Τι να κάνεις: Χρησιμοποίησε τα δάκτυλά σου και ξέπλεξέ τα απαλά ή χτένισέ τα με μια χτένα με πολύ αραιά δόντια.

#3 Το τρίψιμο των μαλλιών στην πετσέτα

Όταν βγαίνεις από τη θάλασσα το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να τρίβεις την πετσέτα πάνω στα μαλλιά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φθορές στο εξωτερικό στρώμα της τρίχας και να δημιουργήσει φριζάρισμα.

Τι να κάνεις: Τύλιξε απαλά τα μαλλιά σε μια πετσέτα και άφησέ τη να απορροφήσει την υγρασία. Ιδανικά κάνε ταμποναριστές κινήσεις για να απορροφήσει το νερό από τις άκρες και άσε τα μαλλιά σου να στεγνώσουν φυσικά.

#4 Το ντους

Μετά το κολύμπι στη θάλασσα αφήνεις τα μαλλιά σου να στεγνώσουν κάτω από τον ήλιο χωρίς να τα ξεπλύνεις; Μέγα λάθος! Το αλάτι της θάλασσας απομακρύνει το νερό από τα μαλλιά με αποτέλεσμα η τρίχα να γίνεται τραχιά και θαμπή, οι άκρες να είναι πιο εύθραστες και τα μαλλιά να μπερδεύονται και να μην μπορείς να τα χτενίσεις.

Τι να κάνεις: Πήγαινε κατευθείαν κάτω από την ντουζιέρα. Αν η παραλία δεν διαθέτει ντους τότε έχε μαζί δύο μεγάλα μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό και ξέπλυνέ τα με αυτό. Για να τα διατηρείς λαμπερά ξέβγαζέ τα με κρύο νερό.

#5 Η ηλιοθεραπεία

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο εξασθενεί τα μαλλιά, τα αφυδατώνει και τους δίνει άγρια και θαμπή όψη.

Τι να κάνεις: Άπλωσε κατά μήκος τους μία γενναία δόση αντηλιακού για μαλλιά. Δεν καίγεται κάτω από τον ήλιο μόνο το δέρμα σου αλλά και τα μαλλιά σου. Χάρη στα φίλτρα προστασίας που περιέχουν, προλαμβάνουν τις φθορές, ενισχύουν τη φυσική άμυνα της τρίχας και την προστατεύουν από την οξειδωτική δράση του ήλιου. Ακόμα, για να αποφύγεις τον αποχρωματισμό τους χρησιμοποίησε ένα leave-in conditioner με οξείδιο του σιδήρου (zinc oxide).

#6 Το καπέλο

Αυτό που δεν φοράς! Είναι ο τέλειος τρόπος να προστατέψεις τα μαλλιά σου από τον αέρα, την άμμο και τον ήλιο.

Τι να κάνεις: Προτίμησε βαμβακερά ή ψάθινα καπέλα και όχι συνθετικά, για να μην προκαλέσει στα μαλλιά σου στατικό ηλεκτρισμό.

#7 Το συχνό λούσιμο

Στις διακοπές δεν αποφεύγεις το καθημερινό λούσιμο λόγω του μπάνιου στη θάλασσα. Τα μαλλιά όμως ταλαιπωρούνται με τόσο συχνά λουσίματα. Δεν είναι μόνο το ότι σπάει η τρίχα πιο εύκολα αλλά και κάποια προιόντα που χρησιμοποιείς, όπως σαμπουάν και κοντίσιονερ, αφαιρούν τα φυσικά λιπίδια της τρίχας, κάνοντάς τη θαμπή και ξηρή.

Τι να κάνεις: Φρόντιζε να ξεπλένεσαι με νερό της βρύσης μετά το μπάνιο και λούζε τα τουλάχιστον μέρα παρά μέρα. Επίσης άλλαξε τα προιόντα που χρησιμοποιείς και επίλεξε κάποια με περισσότερους ενυδατικούς παράγοντες. Η αλμύρα της θάλασσας, η έκθεση στον ήλιο και το χλώριο της πισίνας «στεγνώνουν» τα μαλλιά σου. Μία φορά την εβδομάδα κάνε μία θρεπτική μάσκα.

#8 Το πιστολάκι

Σίγουρα γνωρίζεις ότι ο καυτός αέρας είναι ό,τι χειρότερο για τα μαλλιά επειδή αφυδατώνει και καταστρέφει την τρίχα.

Τι να κάνεις: Κάνε διακοπές από το styling! Αυτά τα 5 τρικ για να στεγνώνεις γρήγορα τα μαλλιά σου (και να μην τα καις στο πιστολάκι) θα σε βοηθήσουν Επιπλέον άπλωσε στα μαλλιά ένα προστατευτικό προϊόν για τη θερμότητα ή ένα leave-in conditioner με γλυκερίνη και προπυλενογλυκόλη που προφυλάσσουν την τρίχα από την αφυδάτωση. Τέλος, ρύθμισέ το στο cool ή άφησέ τα να στεγνώσουν φυσικά, καλοκαίρι είναι!