Beauty & Style

5 βιταμίνες για να μακρύνουν τα μαλλιά σου

Είτε πρόσφατα κούρεψες τα μαλλιά σου και ήταν σκέτη καταστροφή είτε έχουν φτάσει σε ένα ορισμένο μήκος και αρνούνται να μεγαλώσουν τότε χρειάζεται να τα θρέψεις για να μακρύνουν. Θρεπτικά συστατικά όπως η βιοτίνη, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β θα βελτιώσουν την υγεία των μαλλιών σου.

1 Bιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α συμβάλλει σε ένα υγιές, ενυδατωμένο δέρμα του κεφαλιού, προλαμβάνοντας τα μαλλιά από την ξηρότητα. Ρυθμίζει το ρετινοϊκό οξύ (τα υψηλά επίπεδα  μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών) στον θύλακα της τρίχας. Προέρχεται από δύο κύριες πηγές, τα ρετινοειδή, τα οποία βρίσκονται σε φασόλια, συκώτι και αυγά, και τα καροτενοειδή, που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά όπως το σπανάκι, τα καρότα και το μάνγκο. Η βιταμίνη Α είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και κάθε κύτταρο του σώματός μας χρειάζεται βιταμίνη Α επειδή προστατεύει και συμβάλλει στην παραγωγή ελαίων στο τριχωτό της κεφαλής. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α μπορεί να είναι υπεύθυνα για τη φαγούρα και την ενοχλητική πιτυρίδα. Προσοχή στη δόση. Η υπερδοσολογία σε αυτή τη βιταμίνη μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των μαλλιών σου. Αν την παίρνεις σε συμπλήρωμα φρόντισε να μην υπερβαίνεις τα 700 mg ημερησίως.

2 Βιταμίνη C

Ενώ έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές ότι η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί επίσης να κάνει θαύματα στην ανάπτυξη των μαλλιών σου. Βοηθά στη δημιουργία κολλαγόνου, η οποία διεγείρει το ωοθυλάκιο της τρίχας να επιμηκύνει και συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, απαραίτητο συστατικό για γερά μαλλιά. Ο κυριότερος λόγος που την χρειαζόμαστε είναι ότι βοηθά να μεταφερθεί οξυγόνο σε όλο το σώμα. Διευκολύνοντας την κατανομή του σιδήρου, η βιταμίνη C εξασφαλίζει ότι κάθε κύτταρο του  οργανισμού λαμβάνει αρκετό οξύγονο κάτι που βοηθά στη διατήρηση των υγιών μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Εσπεριδοειδή, σπανάκι, μπρόκολο και πιπεριές περιέχουν υψηλές ποσότητες της βιταμίνης C.

3 Βιταμίνη D

Όλοι γνωρίζουμε ότι η «βιταμίνη του ήλιου», η βιταμίνη D, μας δίνει την πολυπόθητη ώθηση ενέργειας, αλλά μπορεί επίσης να διεγείρει τον θύλακα της τρίχας και να ενεργοποιήσει τα κύτταρα στο εσωτερικό της τρίχας. Βοηθά επίσης στον έλεγχο των επιπέδων κάποιων μετάλλων, όπως ο ψευδάργυρος που, αν είναι ανεπαρκής, προκαλεί τριχόπτωση. Ο σολομός, τα δημητριακά και τα μανιτάρια είναι εξαιρετικές πηγές της βιταμίνης D καθώς και η έκθεσή σου για 15 λεπτά την ημέρα στο φυσικό φως του ήλιου που βοηθά στη σύνθεση της βιταμίνης D στο σώμα σου.

4 Βιταμίνη Ε

H βιταμίνη Ε ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία και ισχυροποιεί την παροχή αίματος. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά στην υγεία των μαλλιών. Πολλά προϊόντα περιποίησης μαλλιών περιέχουν αυτή τη βιταμίνη για μαλλιά λαμπερά, λεία κι απαλά. Κατανάλωνε αμύγδαλα, ακτινίδιο, ηλιόσπορους, κατσαρό λάχανο και σπανάκι. Ο μέσος ενήλικας δεν πρέπει να λαμβάνει περισσότερα από 15 mg της βιταμίνης Ε την ημέρα σύμφωνα με διεθνείς συστάσεις.

5 Βιταμίνη Η

Η πιο γνωστή της ονομασία είναι η βιοτίνη, μία βιταμίνη που περιλαμβάνεται στο σύμπλεγμα Βιταμινών Β-ομάδα με άλλες βιταμίνες όπως η νιασίνη και η κοβαλαμίνη. Η Βιταμίνη H ονομάζεται επίσης και βιταμίνη B7 ή συνένζυμο R. Δεδομένου ότι η έρευνα έχει συνδέσει την ανεπάρκεια βιοτίνης με αλωπεκία ή τριχόπτωση, θεωρείται μια σημαντική βιταμίνη που συμβάλει στην ενίσχυση των μαλλιών και των νυχιών. Βρίσκεται σε αβοκάντο, αυγά, ξηρούς καρπούς και όσπρια, τα οποία δίνουν στα μαλλιά σου μια υγιή λάμψη. Αν και η ανεπάρκεια σε βιοτίνη είναι εξαιρετικά σπάνια, μπορείς να συμβουλευτείς το γιατρό σου σχετικά με τα συμπληρώματα βιοτίνης αν αντιμετωπίζεις τριχόπτωση. Απλά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2,5 mg ανά ημέρα.