ΥΓΕΙΑ

Υπερωρίες στο γραφείο; 7 τρόποι να βελτιώσεις τη στάση σου

Από τότε που εφευρέθηκε ο υπολογιστής άρχισαν τα προβλήματα. Μετά από χρόνια σκυμμένοι πάνω σε οθόνες στέλνοντας άπειρα emails, με ένα τηλέφωνο σφηνωμένο ανάμεσα σε αυτί και ώμο, έχουμε φτάσει να καμπουριάζουμε και να πονάμε σε αυχένα, πλάτη, μέση. Όχι μόνον αυτό. Η κακή στάση του σώματος μας κάνει και δυστυχισμένους. Θέλεις να το διαπιστώσεις; Κάνε το εξής απλό τεστ τώρα. Σήκωσε τους ώμους σου  και ίσιωσε την πλάτη σου. Δεν νιώθεις λίγο καλύτερα; Αυτοί είναι οι 6 εύκολοι τρόποι για να διορθώσεις τη στάση σου και να αποφύγεις τους πόνους και το καμπούριασμα.

 

 

1. Έλεγξε τη στάση σου

Η διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία. Την επόμενη φορά που θα κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέπτη έλεγξε τους ώμους σου και δες αν το κεφάλι σου γέρνει προς τη μία πλευρά ή το πηγούνι σου βγαίνει υπερβολικά μπροστά. Επίσης, δες αν η κοιλιά σου προεξέχει. Κλείσε τα μάτια σου, ίσιωσε το σώμα σου και άνοιξέ τα ξανά μετά από 1 λεπτό. Δώσε προσοχή στο πώς το σώμα σου αισθάνεται σε αυτή τη θέση. Γενικά να θυμάσαι πως κακή στάση του σώματος δείχνουν: το καμπούριασμα, τα ψωμάκια στους γοφούς, η κοιλιά που προεξέχει, οι πεσμενοι γλουτοί, το ένα πόδι που «βλέπει» προς τα έξω, ο ένας ώμος είναι ψηλότερος από τον άλλον, οι δύο ώμοι είναι κυρτοί, το κεφάλι είναι προτεταμένο, ο ένας γοφός δείχνει χαμηλοτερος από τον άλλον.

Τι να κάνεις: Αν υπάρχει πρόβλημα στη στάση σου, κυρίως σε κύρτωμα της πλάτης, ανακουφίσου προσωρινά χρησιμοποιώντας έναν ελαστικό επίδεσμο κάτω από τα ρούχα σου χιαστί. Αυτό θα κρατήσει τους μυς σου στη σωστή στάση έως 48 ώρες. Αν πονάς τότε αξίζει να ζεις έναν ορθοπεδικό.

2 Περπάτα

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει σχεδιαστεί για να κάθεται για ώρες. Παρ 'όλα αυτά, περίπου το ένα τρίτο από εμάς κάθεται πάνω από 10 ώρες την ημέρα. Ακόμη κι αν κάθεσαι στην καλύτερη εργονομική καρέκλα, αυτό δε σημαίνει ότι θα σε κάνει να αποφύγεις τον πόνο.

Τι να κάνεις: Φρόντιζε να σηκώνεσαι και να περπατάς  τουλάχιστον κάθε 20-30 λεπτά. Το περπάτημα βοηθά στη μείωση του στρες που επιβαρύνει τους δίσκους και τις αρθρώσεις που διατηρούν τη στάση του σώματός σου καλή. 

3 Μείωσε τον πόνο στον αυχένα

Σκέψου όλες τις φορές που σκύβεις πάνω σε κάτι, στο τηλέφωνο, στον υπολογιστή, στο tablet. Αυτό επιβαρύνει πολύ τους μυς του αυχένα σου.

Τι να κάνεις: Διατάσεις στον αυχένα, για να βελτιωθεί το εύρος κίνησής του. Γείρε αργά το κεφάλι σου μπροστά προσπαθώντας με το πιγούνι σου να αγγίξεις το στέρνο σου και πίσω. Επίσης κάνε κινήσεις αργά δεξιά και αριστερά προσπαθώνας να φέρεις το αφτί στον ώμο σου. Τέλος, κάνε στροφικές κινήσεις στον αυχένα, αλλά φρόντισε να μην είναι απότομες.

Διάβασε: Πονάει ο αυχένας σου; 7 τρόποι να απαλλαγείς, σίγουρα!

4 Πάρε το βάρος από τους ώμους σου

Το να σου φορτώνουν πολλή δουλειά δεν αυξάνει μόνο τα επίπεδα του άγχους σου. Μπορεί να οδηγήσει και σε κύφωση.

Τι να κάνεις: Η πολύωρη σκυμμένη στάση σφίγγει τους μυς στην πλάτη σου, κάνωντας την να κυρτώνει. Μια απλή άσκηση για την ωμοπλάτη είναι η εξής: ακούμπησε τα χέρια σου στο γραφείο, χαλάρωσε το λαιμό σου και φαντάσου ότι έχεις ένα μολύβι ανάμεσα στις ωμοπλάτες σου. Τράβηξέ τες μαζί και προς τα κάτω, πιέζοντας το φανταστικό μολύβι. Κρατήστε για 5 δευτερόλεπτα. Κάνε 10-15 επαναλήψεις τρεις φορές την ημέρα.

5 Ανακουφίσου από τον πόνο της πλάτης

Η καθιστική ζωή επιβαρύνει την πλάτη σου και σου δημιουργεί πόνο κάθε φορά που κάνεις κάποια δουλειά σε όρθια στάση.

Τι να κάνεις: Τη διάταση της κόμπρας. Ξάπλωσε μπρούμυτα με τα χέρια σου στα πλευρά σου και τις παλάμες προς τα κάτω. Σήκωσε ελαφρώς το στήθος και τα χέρια σου από το πάτωμα και πίεσε τις ωμοπλάτες σου ενώ κρατάς το πιγούνι σου προς τα κάτω. Κράτα για 5 δευτερόλεπτα. Κάνε 2 ή 3 σετ των 12 επαναλήψεων κάθε μέρα.

Διάβασε: 7 απίστευτα tips που θα εξαφανίσουν τον πόνο από την πλάτη σου

6 Κάνε τις σωστές ασκήσεις

Συνήθως συστήνονται ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της ωμοπλάτης, διατάσεις των μυών του στήθους μονόζυγο, ανάλογα με την περίπτωση. Δύο από τις καλύτερες μεθόδους άσκησης που εστιάζουν την προσοχή τους στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης είναι το Πιλάτες και η γιόγκα, ιδιαίτερα η σχολή που δημιούργησε ο Iyengar. Όσο πιο πολύ γυμνάζεσαι τόσο καλύτερη στάση σώματος έχεις και μειώνεις προβλήματα όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μυοσκελετικά προβλήματα και πόνους.

7 Δοκίμασε το BackJoy Posture

Αυτό το εργαλείο θα το λατρέψετε, κι εσύ και η πλάτη σου! Το BackJoy Posture+ βοηθάει στην ευθυγράμμιση και την ενεργή στάση καθίσματος, παρέχει επιπλέον άνεση και ανακουφίζει την πίεση από την σπονδυλική στήλη και τη λεκάνη.Το Posture+ είναι ιδίως κατασκεύασμενο για ενήλικες βάρους μεταξύ 50-125 kg. Το σχήμα κούπας που έχει το κάθισμα λειτουργεί σαν κούνια που διορθώνει μηχανικά τη στάση καθίσματος. Το BackJoy αποτρέπει και μειώνει τον πόνο της μέσης καθώς δεσμεύει τους ραχιαίους μύες κατά τη διάρκεια του καθίσματος. Κατά την πρόσθια κλίση της λεκάνης η σπονδυλική στήλη διατηρεί μιά φυσική S καμπύλη.Είναι αδιάβροχο και ελαφρύ, ιδανικό για καθημερινή χρήση εντός και εκτός σπιτιού. Ενεργοποιεί τους ραχιαίους μύες, υποστηρίζει τους γλουτιαίους μύες και δημιουργεί πρόσθια κλίση στη λεκάνη, διατηρώντας το σχήμα S στην σπονδυλική σου στήλη.