Τα trigger points ή, πιο επιστημονικά, μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης είναι οι συνήθεις ύποπτοι των ανεξήγητων πόνων και μυοσκελετικών και άλλων συμπτωμάτων. Μάθε από που προέρχεται ο πόνος και πώς να μειώσεις την ένταση στους μυς.
Ο πόνος στους μυς μπορεί να προκληθεί από μυϊκούς κόμπους (γρομπαλάκια), γνωστά επίσης και ως σημεία ενεργοποίησης. Όταν οι μύες φτάνουν σε ένα στάδιο δυσλειτουργίας όπου διατρέχουν κίνδυνο μόνιμης βλάβης, το σώμα στέλνει σήματα που φτάνουν στον εγκέφαλο και αυτά ερμηνεύονται ως πόνος. Ο πόνος είναι λοιπόν ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές. Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι οι μύες του λαιμού γίνονται πιο σφιχτοί και ότι οι μύες της πλάτης μοιάζουν άκαμπτοι; Έτσι για να ανακουφίσεις την ένταση ή τον πόνο, συχνά πιέζεις τα σημεία που πονούν ενώ τελικά οι αιτίες είναι αλλού.
Μήπως πιέζεις στα τυφλά για να ανακουφιστείς αλλά δεν φτάνεις στην αιτία;
Αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά τα συμπτώματα και όχι τις αιτίες δεν πρόκειται ποτέ να μειώσεις τον πόνο. Για παράδειγμα κάνεις μασάζ:
– στον αυχένα, ενώ η ένταση μπορεί να προέρχεται από τους μυς στο μπροστινό μέρος του λαιμού
– στην πλάτη, ενώ η ένταση μπορεί να προέρχεται από το στήθος
– στη μέση, ενώ η ένταση μπορεί να προέρχεται από τα ισχία
– στις γάμπες, ενώ η ένταση μπορεί να οφείλεται στην αδυναμία των γλουτών
Εννοείται ότι τα triggers points δεν είναι πραγματικοί «κόμποι» ή «γρομπαλάκια», ούτε συμφύσεις που χρειάζεται να σπάσουν ή να διαλυθούν. Αποτελούν εστιασμένους μικρο-σπασμούς, νευρικής αιτιολογίας που δημιουργούνται στα πιο αδύναμα, μηχανικά σημεία του εκάστοτε μυ και περιορίζουν τοπικά την αιμάτωση του, κάτι που τον ευαισθητοποιεί ακόμα περισσότερο και δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο μεταβολικής κρίσης. Αυτή η διαδικασία δεν επιτρέπει να κυκλοφορήσει ελεύθερα στη σφιγμένη περιοχή φρέσκο αίμα. Κατά συνέπεια, μειώνεται το διαθέσιμο οξυγόνο, που είναι απαραίτητο για την καύση του «ενεργειακού καυσίμου», της γλυκόζης και ως εκ τούτου μειώνεται και η παραγωγή ενέργειας (ATP) από τα μυϊκά κύτταρα και αυξάνεται η παραγωγή γαλακτικού οξέος και άλλων μεταβολικών προϊόντων μυϊκής εξάντλησης.
Τι να κάνεις για να ανακουφιστείς από τον πόνο;
Μείωσε το στρες: Αν νιώθεις στρεσαρισμένος, οι τεχνικές χαλάρωσης όπως η αυτοσυγκέντρωση ή απλές ασκήσεις αναπνοής μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις το στρες και να ελευθερωθεί η μυϊκή τάση. Επίσης βοηθούν στη διατήρηση μιας καλής ισορροπίας εργασίας και προσωπικής ζωής. Βρίσκοντας χρόνο να επικοινωνήσεις με τους φίλους σου ή να πάρεις έναν υπνάκο μπορείς να επαναφέρεις τα επίπεδα του στρες στις φυσιολογικές τιμές.
Κάνε θεραπευτικό μασάζ: Την επόμενη φορά που έχεις έναν επίμονο πονοκέφαλο, η λύση μπορεί να είναι στα χέρια του θεραπευτή σου. Κάνοντας ένα θεραπευτικό μασάζ θα χαλαρώσει τους μυς στο λαιμό και το κεφάλι σου. Το μασάζ αυξάνει επίσης την παραγωγή ενδορφινών – τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, που μπορούν να αυξήσουν με τη σειρά τους την αίσθηση ευεξίας.
Πάρε αναλγητικά: Αν ανησυχείς ότι ο πονοκέφαλός σου θα σταθεί εμπόδιο στο να κάνεις κάποια πράγματα, τα αναλγητικά είναι η λύση. Για γρήγορη ανακούφιση, δοκίμασε Nurofen Express για να ανακουφίσεις τον πονοκέφαλο στην πηγή του. Όχι μόνο γιατί απορροφάται και δρα έως και δύο φορές γρηγορότερα από το κανονικό Nurofen, αλλά επειδή στοχεύει και στην πηγή του πόνου ενεργώντας στα σήματα πόνου που φτάνουν στον εγκέφαλο.
Δοκίμασε ένα πιστόλι μασάζ: Υπάρχουν λειτουργικά εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας, που μπορούν να συμβάλουν στην εξάλειψη του προβλήματος. Τέτοια είναι τα πιστόλια μασάζ, που εξουδετερώνουν το πρόβλημα, στην αρχική μορφή του. Δοκίμασε το Therabody – Theragun ELITE που προσφέρει ισχυρή μυϊκή θεραπεία σε βάθος, είναι εξαιρετικά αθόρυβη συσκευή κρουστικής μάλαξης με προηγμένο σύστημα απόσβεσης του θορύβου.
Κάνε θεραπευτική γυμναστική: Σε περίπτωση όμως που το έχεις παραμελήσει το πρόβλημα, απαιτείται η επίσκεψη σε ένα ειδικό, που εκτός των θεραπειών, θα σου προτείνει ασκήσεις θεραπευτικής γυμναστικής. Ένα πρόγραμμα θεραπευτικής γυμναστικής (όπως ασκήσεις Pilates, άσκηση στο νερό, ασκήσεις με λάστιχα γυμναστικής και αντιστάσεις κ.τλ., θα στοχεύσει στις ανάγκες σου όπως ενδυνάμωση ή αύξηση εύρους κίνησης κ.λπ. Έτσι θα απελευθερώσεις την ένταση με 3 τρόπους:
1 Ενεργοποιείς τους μυς χτίζοντας σταθερότητα και κινητικότητα.
2 Ενσωματώνεις τα νέα δεδομένα στη λειτουργική σου κίνηση.
3 Επανακτάς δύναμη, ταχύτητα και τον ρυθμό της εξέλιξης.
Στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας, η διατήρηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων, η δύναμη και η ελαστικότητα των μυών, η φυσική κατάσταση, η σταθερότητα και η ισορροπία και η συναρμογής μέσω των ειδικών ασκήσεων.