ΥΓΕΙΑ

Το «σκονάκι» των Βιταμινών

Το wefit σας παρουσιάζει ένα σύντομο και περιεκτικό οδηγό γύρω από τις βιταμίνες, τι κάνουν και σε ποιές τροφές βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση.

Βιταμίνη Α ή Ρετινόλη.

Μας βοηθά στην ανάπτυξη της όρασης, του δέρματος, των οστών και των δοντιών, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την αναπαραγωγή. Απαντάται στο Μάνγκο, στο καρότο, στη γλυκιά κολοκύθα και στη στρογγυ0λή (του Χάλογουιν ντε!), στο βούτυρο, στο μπρόκολο και στο μοσχαρίσιο συκώτι. 

Βιταμίνη Β1 ή Θειαμίνη

Δρά υποστηρικτικά στον μεταβολισμό της ενέργειας και τις λειτουργίες των νεύρων. Θα την βρείτε στο καρπούζι, στην ντομάτα, στο σπανάκι, στο γάλα σόγιας, στο χοιρινό μπούτι, στις χοιρινές μπριζόλες κόντρα και τους λιόσπορους.

Βιταμίνη Β2 ή Ριβοφλαβίνη

Υποστηρίζει τον μεταβολισμό της ενέργειας, την όραση και χαρίζει υγεία στο δέρμα. Συναντάται στο σπανάκι, το μπρόκολο, στο μανιτάρι, στο γάλα, στα αυγά, στο συκώτι, στα μύδια και τα στρείδια.

Βιταμίνη Β3 ή Νιασίνη

Υποστηρίζει τον μεταβολισμό της ενέργειας, δημιουργεί υγιές δέρμα, ενώ υποστηρίζει το νευρικό και το πεπτικό σύστημα. Θα την βρείτε στο σπανάκι, τις πατάτες και τις ντομάτες στην ίδια περίπου συγκέντρωση, στον άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, στο στήθος κοτόπουλου, στις γαρίδες, στον φρέσκο τόνο ή στον τόνο σε νερό και στο συκώτι. 

Β Καροτίνη

Αντιξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα, τους πνεύμονες, την μύτη και τον λάρυγγα, θα την βρείτε σε όλα τα έντονα κόκκινα, πράσινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά.

Β6 ή πυριδοξίνη

Βοηθά στον μεταβολισμό αμινοξέων και λιπαρών οξέων, παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Απαντάται στην μπανάνα, στο καρπούζι, στην ντομάτα, στην πατάτα, στο μπρόκολο, στο σπανάκι, στο στήθος κοτόπουλου και το λευκό ρύζι.

Β12

Βασικό συστατικό της σύνθεσης νέων κυττάρων, διασπά τα αμινοξέα και τα λιπαρά οξέα, υποστηρίζει την διατήρηση των νευρικών κυττάρων. Θα την προσλάβετε στο γάλα, σε όλα τα κρέατα, στα ψάρια, στα αυγά και σε όλα τα όστρακα.

Βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ

Συστατικό για την σύνθεση νέων κυττάρων, διασπά τα αμινοξέα και τα λιπαρά οξέα και όπως και η Β12 συντηρεί τα νευρικά κύτταρα. Θα την βρείτε σε όλα τα εσπεριδοειδή και τις φράουλες στην ίδια συγκέντρωση, στο σπανάκι, στο μπρόκολο, στις κόκκινες πιπεριές (τις στρογγυλές, γλυκιές και δυστυχώς ακριβές) και στον αρακά.

Βιταμίνη D

Κάνει μια και μοναδική, αλλά σημαντική δουλειά: ενισχύει την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Θα την βρείτε στο εμπλουτισμένο γάλα στον κρόκο του αυγού, στο συκώτι και στα λιπαρά ψάρια. Φυσικά δεν ξεχνάμε, ότι ο ανθρώπινος οργανισμός συνθέτει Βιταμίνη D μόνος του από τον ήλιο.

Βιταμίνη Ε

Έχει αντιοξειδωτική δράση, ρυθμίζει τις αντιδράσεις οξείδωσης και υποστηρίζει την σταθεροποίηση της μεμβράνης των κυττάρων. Συναντάται στο φυτικό λάδι, στο αβοκάντο, στο μουρουνέλαιο, στις γαρίδες και στον λιόσπορο σε μικρότερες ποσότητες.

Βιταμίνη Κ

Συνθέτει πρωτεΐνες που βοηθούν στην πήξη του αίματος και ρυθμίζει το ασβέστιο στο αίμα. Απαντάται στο σπανάκι, στο μπρόκολο (ρε με το μπρόκολο…), στο λαχανάκι Βρυξελλών, σε όλα τα πράσινα λαχανικά με φύλλα και στο συκώτι (όπως και το μπρόκολο, είναι γεμάτο βιταμίνες). 

Φολικό Οξύ

Υποστηρίζει την σύνθεση DNA και την αναγέννηση των κυττάρων. Το βρίσκετε στο μπρόκολο, στην ντομάτα, στο σπανάκι, στο σπαράγγι, στις μπάμιες, στα φασολάκια και στα μαυρομάτικα φασόλια.

Βιοτίνη και Παντοθενικό Οξύ.

Η Βιοτίνη υποβοηθά τον μεταβολισμό της ενέργειας και των αμινοξέων, την σύνθεση λίπους και την παραγωγή γλυκογόνου. Το Παντοθενικό Οξύ βοηθάει στον μεταβολισμό της ενέργειας. Οι δύο αυτές ουσίες απαντώνται σε όλα σχεδόν τα είδη διατροφής.

 

Βρείτε τις σωστές βιταμίνες  για τις ανάγκες σας στο eshop του wefit.gr