ΥΓΕΙΑ

Το δέρμα και οι πολύτιμες λειτουργίες του

Το δέρμα επιτελεί μερικές από τις πιο σημαντικές λειτουργίες που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά μας και πολλές φορές περνούν απαρατήρητες.

Ορισμός

Το δέρμα είναι το λειτουργικό όργανο που καλύπτει όλη την εξωτερική επιφάνεια του σώματος και έρχεται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον. Αποτελείται από τρεις κυτταρικές στιβάδες, επιδερμίδα, χόριο και υποδόριος ή λιπώδης ιστός και είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού.

Ποικίλει σε πάχος ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το σημείο του σώματος (π.χ. στις πατούσες το δέρμα είναι πιο παχύ σε σχέση με τα βλέφαρα), ενώ καταλαμβάνει μεγαλύτερη επιφάνεια σε σχέση με αυτή του σώματος λόγω των πολλών αναδιπλώσεων. Επίσης, είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και αποτελεί το 8% του σωματικού βάρους.

Λειτουργίες

Το δέρμα επιτελεί μερικές από τις πιο σημαντικές λειτουργίες που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά μας και πολλές φορές περνούν απαρατήρητες:

– Εμποδίζει την είσοδο μικροβίων και άλλων βλαπτικών παραγόντων στον οργανισμό μας, όπως είναι η ρύπανση, οι ακτίνες UV. Σκεφθείτε μόνο τι θα συνέβαινε κάθε φορά που ακουμπούσαμε κάτι όχι και τόσο καθαρό, όπως χρήματα, λαβές λεωφορείου, κ.ά.

– Προστατεύει τους ιστούς που βρίσκονται παραμέσα, και είναι σαφώς πιο ευαίσθητοι, από την επίδραση χημικών ουσιών.

– Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος παράγοντας ιδρώτα (μηχανισμός εφίδρωσης).

– Λειτουργεί ως αισθητήριο όργανο – αφής, πίεσης, πόνου, θερμοκρασίας. Πώς θα ήταν η ζωή μας αν δεν μπορούσαμε να αισθανθούμε την αγκαλιά, ένα άγγιγμα, το κρύο.

– Προστατεύει τα εσωτερικά όργανα από μηχανικούς τραυματισμούς, π.χ. μια γρατζουνιά, ένα βίαιο χτύπημα, εμποδίζoντας τόσο την είσοδο μικροβίων, όσο και την έξοδο των υγρών των ιστών. 

Φανταζόσασταν πόσα μας προσφέρει και από πόσα βλαβερά μας προστατεύει;  

Γι’ αυτό φροντίζουμε το δέρμα μας καθημερινά, το ενισχύουμε το και το προστατεύουμε. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα στο ευαίσθητο, βρεφικό και παιδικό δερματάκι:

– Χρησιμοποιώντας βρεφικά και παιδικά δερμοκαλλυντικά υψηλής ποιότητας με φυσικά συστατικά στο καθημερινό μπανάκι, αλλά και μετά από αυτό.

 

 

– Εφαρμόζοντας εξειδικευμένα, ποιοτικά, βρεφικά και παιδικά αντηλιακά με φυσικά φίλτρα. 

 

– Φροντίζοντας για την καλή και επαρκή ενυδάτωση του μωρού μας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.