ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν γυμνάζεσαι στο τσουχτερό κρύο;

Πόσο ασφαλές είναι να γυμνάζεσαι έξω, σε χαμηλές θερμοκρασίες; Ποιες προφυλάξεις πρέπει να πάρεις αν το κάνεις; Πώς επηρεάζει το τσουχτερό κρύο το σώμα σου; Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις σου.

 

 

Τί συμβαίνει στο σώμα σου όταν γυμνάζεσαι στο τσουχτερό κρύο

 Διάβασε σχετικά: 7 τρόποι να γυμναστείς στο κρύο (κρυώνουν βρε τα παλικάρια;)

1 Μειώνεται η λεπτή κινητικότητα: Όταν το σώμα σου εκτίθεται στο κρύο προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία του στον πυρήνα, δηλαδή στο σημείο που βρίσκονται τα ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά, διοχετεύοντας περισσότερο αίμα προς σε αυτά, και περιορίζοντας την παροχή αίματος σε χέρια και πόδια. Επομένως, τα άκρα σου σταδιακά κρυώνουν μειώνοντας τη λεπτή σου κινητικότητα (π.χ. δεν μπορείς να πιάσεις σωστά την μπάλα). 

2 Μειώνεται η δύναμή σου: Η δυνατότητα παραγωγής δύναμης μειώνεται αισθητά και πέφτει η απόδοσή σου, επειδή χρειάζεται ενέργεια για να κινηθείς. Έτσι, βγάζεις πιο δύσκολα μια προπόνηση που σεάλλες συνθήκες θα ήταν πιο εύκολη.

Διάβασε σχετικά: Τι κερδίζω από την προπόνηση ενδυνάμωσης με έλκηθρο (sled); Δείτε τα βίντεο με τις ασκήσεις

3 “Πέφτει” το ανοσοποιητικό σου: Εάν ασκείσαι σε πολύ κρύο η λειτουργία του ανοσοποιητικού σου πέφτει κατά τη διάρκεια της προπόνησης αλλά και μέχρι 48 ώρες μετά την προπόνηση, κάνοντας σε επιρρεπή σε ιώσεις, κυρίως του αναπνευστικού συστήματος.

4 Μειώνεται η νευρομυϊκή λειτουργία: Αυτό σε δυσκολεύει στην προπόνησή σου επειδή μειώνεται ηαπόδοσή σου και αυξάνονται οι πιθανότητεςτραυματισμού.

5 Καταναλώνεται γρήγορα η ενέργειά σου: Η άσκηση στο τσουχτερό κρύο προκαλεί μέχρι και 5 φορές πιο γρήγορη κατανάλωση του μυϊκού γλυκογόνου αφού απαιτείται επιπλέον ενέργεια προκειμένου να διατηρηθεί η θερμοκρασία στο σώμα σου.

5 πραγματάκια που πρέπει να κάνεις όταν γυμνάζεσαι στο τσουχτερό κρύο

1 Ντύσου καλά: Φόρεσε ειδικά ισοθερμικά ρούχα ή τεχνολογίας Dry Fit, που δεσμεύουν τη θερμότητα του σώματος και επιτρέπουν τον ιδρώτα να εξατμιστεί. Μην ξεχνάς ότι τα βρεγμένα ρούχα επιταχύνουν μέχρι και 25 φορές την απώλεια θερμότητας.

2 Κάνε καλή προθέρμανση: Αύξησε τη διάρκεια της προθέρμανσής σου από 10 σε 20 λεπτά.

3 Πιες κάτι: Πίνε κάθε 20 λεπτά ένα ρόφημα που να περιέχει υδατάνθρακες. Διάβασε σχετικά: Ενυδάτωση: Να μειώσω το νερό στην προπόνηση τώρα που χειμωνιάζει;

4 Μείωσε τον χρόνο της προπόνησής σου: Προσπάθησε η προπόνησή σου να έχει έντασηα αλλά να μη διαρκεί πολύ.

 5 Φάε σωστά: Ενίσχυσε τη φυσική άμυνα του οργανισμού σου καταναλώνοντας τροφές ή παίρνοντας συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη C, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.