ΥΓΕΙΑ

Θέλεις να χάσεις βάρος; Βγάλε τα παπούτσια σου!

Το λέμε σοβαρά! Αν θέλεις να χάσεις βάρος και να αδυνατίσεις βγάλε τα παπούτσια σου και άφησε τα στην πόρτα. ΑΜΕΣΩΣ.

 

 

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε η European Society of Endocrinology στην Βαρκελώνη, το αφήνεις τα παπούτσια σου στην πόρτα όταν μπαίνεις στο σπίτι μπορεί να αποτρέψει τις χημικές ουσίες, που ονομάζονται παχυσαρκιογόνα (obesogens), να μολύνουν το σπίτι σου και να σε… παχύνουν.

Αυτές οι ουσίες βρίσκονται παντού, από τις σόλες των παπουτσιών μέχρι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα πλαστικά δοχεία και τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν φυτοφάρμακα. Κύρια πηγή έκθεσης είναι η διατροφή, καθώς και ορισμένα παρασιτοκτόνα ή τεχνητά γλυκαντικά.

Τα παχυσαρκιογόνα μπορούν να αυξήσουν την όρεξή σου ή τον αριθμό και το μέγεθος των λιπωδών κυττάρων, τα οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Επίσης μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό, επιβραδύνοντας τον ρυθμό καύσης των θερμίδων και δυσκολεύοντας την απώλεια βάρους.

Διάβασε ακόμη: 5 τροφές που επιταχύνουν το αδυνάτισμα και σε κρατούν χορτάτο

Πώς να προστατευτείς από τα παχυσαρκιογόνα

Αν και οι ερευνητές παραδέχονται ότι είναι αδύνατο να απαλλαγείς πλήρως από αυτές τις χημικές ουσίες, ωστόσο εάν μειώσεις σημαντικά την έκθεσή σου σε αυτές, αγοράζοντας βιολογικά τρόφιμα, αποθηκεύοντας τρόφιμα σε γυάλινα δοχεία παρά σε πλαστικά και αφήνοντας τα παπούτσια σου στην πόρτα μπορείς να προστατευτείς. Πιο συγκεκριμένα:

Κατανάλωνε φρέσκα προϊόντα αντί επεξεργασμένα. Επίλεγε βιολογικά φρούτα και λαχανικά ώστε να περιοριστεί η έκθεση σε παρασιτοκτόνα.

Απόφευγε να φοράς παπούτσια μέσα στο σπίτι ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά βλαβερών ουσιών από τους εξωτερικούς χώρους στο εσωτερικό του σπιτιού. Διάβασε ακόμη: Γιατί το να περπατάς ξυπόλυτος είναι καλύτερο από το να τρέχεις;

Σκούπιζε τακτικά το σπίτι και ξεσκόνιζε με τη χρήση βρεγμένου πανιού.

Μείωσε τη χρήση πλαστικών ειδών, ιδίως αν αυτά έρχονται σε επαφή με το φαγητό. Προτίμησε τα αλουμινένια ή τα γυάλινα δοχεία.

Διάβασε ακόμη: Τα προβιοτικά βοηθούν στο αδυνάτισμα;

Photo by Lefteris kallergis on Unsplash