ΥΓΕΙΑ

Σου έχουν πρήξει το… συκώτι; Πώς θα το προστατέψεις, σύμφωνα με τον ειδικό

Θέλεις ο οργανισμός σου να λειτουργεί καλά; Βελτίωσε την υγεία του ήπατος!

Το ήπαρ (συκώτι) είναι ένα ζωτικό όργανο, ενώ αποκαλείται και εργοστάσιο του οργανισμού καθώς εκτελεί περισσότερες από 400 λειτουργίες όλες απαραίτητες για να συντηρηθούμε στη ζωή. Λειτουργίες όπως είναι η ρύθμιση του σακχάρου, ο μεταβολισμός των θρεπτικών ουσιών, η εξουδετέρωση και αποβολή τοξικών για τον οργανισμό ουσιών, η σύνθεση ενζύμων και εξειδικευμένων πρωτεϊνών καθώς και η άμυνα του οργανισμού είναι μόνο κάποιες από αυτές. Το συκώτι επίσης αποτελεί επίσης ένα φίλτρο των κοιλιακών οργάνων αφού δέχεται το αίμα από όλες τις φλέβες της κοιλιάς. 

Τι είναι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος;

Ο σύγχρονος  τρόπος ζωής, η καθιστική ζωή, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν  τους βασικούς παράγοντες για την διατάραξη της ηπατικής λειτουργίας και την εμφάνιση αυξημένου λίπους στο ήπαρ, κατάσταση που ονομάζεται «μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος». 

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος επηρεάζει ένα ποσοστό μεταξύ 20-30% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού ενώ στις δυτικές κοινωνίες  το ποσοστό αυτό αγγίζει το 40%. Αποτελεί τη συχνότερη μορφή χρόνιας ηπατοπάθειας, σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς να δίνει συμπτώματα αποτελώντας έναν “σιωπηλό κίνδυνο”, ενώ μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε φύλο, ηλικία και εθνότητα.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος συνδέεται συχνά με το μεταβολικό σύνδρομο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, με το 70% των πασχόντων από λιπώδη νόσο του ήπατος να εκδηλώνουν κάποια στιγμή και μεταβολικό σύνδρομο.

Τι να κάνεις

Η υιοθέτηση μερικών απλών συνηθειών, όπως αυτές που προτείνουμε παρακάτω, όχι μόνο θα βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου και την υποστήριξη της φυσιολογικής ηπατικής λειτουργίας, αλλά θα βοηθήσουν συνολικά την καλή υγεία του οργανισμού. Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center μας δείχνει τους τρόπους για να βελτιώσεις τη λειτουργία του ήπατος.

Απόφυγε τη πολυφαρμακία

Η πολυφαρμακία και η λήψη φαρμάκων  για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να βλάψουν το ήπαρ. Καλό θα είναι να παίρνεις τα φάρμακα που σου έχει χορηγήσει ο γιατρός και όχι παραπάνω από τη συνιστώμενη δοσολογία.

Περιόρισε τις λιπαρές τροφές

Διατροφικές συνήθειες όπως η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων  και λιπαρών τροφών όχι μόνο επηρεάζουν τo σωματικό μας βάρος, αλλά επιβαρύνουν σημαντικά και το συκώτι, αφού αυτό πρέπει να «εργαστεί» πιο σκληρά για να επεξεργαστεί ορισμένα συστατικά. Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση βοηθούν το ήπαρ να εκτελεί χωρίς προβλήματα τις ζωτικές του λειτουργίες

Χάσε βάρος

Το περιττό βάρος προκαλεί συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2,  λιπώδους νόσου του ήπατος και σε προχωρημένο στάδιο, σε καρκίνο του ήπατος ή  ηπατική ανεπάρκεια. Υιοθέτησε, με τη βοήθεια ειδικού, μια υγιεινή διατροφή ώστε να χάσεις τα περιττά κιλά.

Απόφυγε το αλκοόλ

Η συστηματική και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καταστρέφει τον οργανισμό αφού το αλκοόλ είναι τοξικό για το ήπαρ. Αντίθετα η συνετή κατανάλωση αλκοόλ, πχ 1 ποτήρι ημερησίως έχει φανεί, ότι μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό.

Προστάτεψε το συκώτι σου από λοιμώξεις

Κάποιες ιογενείς λοιμώξεις που μπορούν να προκληθούν από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό, είναι δυνατόν να προσβάλουν έντονα το ήπαρ και να προκαλέσουν  ακόμα και Ηπατίτιδα Α. Μην καταναλώνεις φρούτα και λαχανικά με τη φλούδα ή και ωμά, αν δεν είσαι σίγουρος ότι έχει προηγηθεί καλό και σχολαστικό πλύσιμο.

Πάρε ειδικά σκευάσματα για την καλή ηπατική λειτουργία

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας, προτείνονται πολλά σκευάσματα για την υποστήριξη της ηπατικής λειτουργίας. Αυτό όμως του οποίου πρόσφατες κλινικές μελέτες απέδειξαν την ευεργετική του δράση στο λιπώδες ήπαρ, στο φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπιδίων και στην υποστήριξη της φυσιολογικής ηπατικής λειτουργίας είναι το πατενταρισμένο εκχύλισμα Prunus mume, που περιέχει  Ουρσολικό και Ολεανολικό οξύ,  σε συνδυασμό με Χολίνη, και κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία  NAFLiver. 

Σύμφωνα με τεκμηριωμένες μελέτες αποτελεί αποτελεσματική λύση για γενική αποτοξίνωση, αντιμετώπιση της λιπώδους νόσου και την προστασία του ήπατος από την τοξική επίδραση που αναπόφευκτα έχουν πάνω σε αυτό τα περισσότερα φάρμακα. Βοηθά σημαντικά στη μείωση των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων και στο μεταβολικό σύνδρομο. Αξίζει να σημειωθεί ότι  το Prunus mume γνωστό επίσης ως Ιαπωνική βερυκοκιά, καταναλώνεται παραδοσιακά στη Ασία εδώ και αιώνες ως ολόκληρο φρούτο ή ρόφημα με σκοπό την αποτοξίνωση του αίματος από τοξικούς παράγοντες, την ανακούφιση από τη μέθη ή την υποστήριξη της χρόνιας κόπωσης. Οι ωφέλιμες επιδράσεις του σε ηπατικές νόσους έχει αποδειχθεί ευρέως στη βιβλιογραφία.  Διατίθεται μόνο από τα φαρμακεία και η συνιστώμενη δόση είναι 1 ταμπλέτα την ημέρα για 3 μήνες.