ΥΓΕΙΑ

Πόσες θερμίδες καις ενώ κοιμάσαι;

Όταν αναρρωτιέσαι πώς να κάψεις θερμίδες, ο ύπνος ίσως είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι ότι μπορεί να σε βοηθήσει. Αλλά ο οργανισμός σου καίει, ακόμα και όταν κοιμάσαι. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλός σου χρησιμοποιεί το 20% της πρόσληψης θερμίδων σου την ημέρα και συνεχίζει να το κάνει ακόμη και όταν κοιμάσαι. Η καύση θερμίδων κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι σίγουρα απαραίτητη, επειδή ο ύπνος δεν είναι παθητική δραστηριότητα.

 

 

Πόσες θερμίδες καις ενώ κοιμάσαι;

Το πόσες θερμίδες καίγονται είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Δεν υπάρχει ακριβής αριθμός στο πόσες θερμίδες καίγονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι μεταβλητός σε όλα τα στάδια του ύπνου καθώς και με βάση τη δραστηριότητα του ατόμου και φυσικά της κληρονομικότητας.

Ωστόσο υπάρχει μια φόρμουλα για να μάθεις πόσες θερμίδες καις.

Ξεκινάς με τον αριθμό των θερμίδων που το σώμα σου καίει σε κατάσταση ηρεμίας (ονομάζεται βασικός μεταβολικός ρυθμός, BMR). Ο BMR ποικίλλει ανάλογα με το βάρος, το ύψος και την ηλικία, αλλά ο μέσος όρος είναι περίπου 45 θερμίδες ανά ώρα (βρες τον βασικό σου μεταβολισμό εδώ).

Ο BMR μετράται μετά από 8 ώρες ύπνου, σε κατάσταση νηστείας και σε συνθήκες ουδέτερης θερμοκρασίας, έτσι ώστε να μετρηθεί πόση ενέργεια χρησιμοποιείς για ανάπαυση.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα λειτουργεί στο 95% περίπου αυτού που κάνει με απλή ανάπαυση. Έτσι, για να βρεις τη μέση θερμιδική δαπάνη σε κατάσταση ηρεμίας (π.χ. 45 θερμίδες / ώρα), μπορείς να υπολογίσετε τις θερμίδες που καίγονται τη νύχτα με αυτήν την εξίσωση:

(ωριαίος BMR ή θερμίδες που καίγονται) x 95 (ίδια με 95%) x ώρες ύπνου

Έτσι έχουμε:

45 x 95 x 8 = 342 κατά τη διάρκεια 8 ωρών ύπνου.

45 x 8 = 360 θερμίδες καίγονται κατά τη διάρκεια 8 ωρών ύπνου.

Ο οργανισμός καίει τις περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του βαθιού ύπνου (στάδιο REM, όταν ο εγκέφαλός είναι πιο ενεργός, επειδή απαιτεί το περισσότερο οξυγόνο για να λειτουργήσει). Περνάμε από διάφορα στάδια ύπνου περίπου κάθε 90 λεπτά και επαναλαμβάνουμε αυτόν τον κύκλο αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, έτσι ο κύκλος της μεταβολικής δραστηριότητας διαρκεί επίσης όλη τη νύχτα.

Εάν θέλεις να αυξήσεις την ποσότητα θερμίδων που καις κατά τη διάρκεια του ύπνου, μείωσε τη θερμοκρασία του δωματίου και κοιμήσου σε θερμοκρασία 16- 17 βαθμών κελσίου. Ο ύπνος σε ένα ψυχρότερο δωμάτιο αναγκάζει το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες για να σε κρατήσει ζεστό 

Θα πρέπει επίσης να κοιμηθείς καλά, καθώς η στέρηση του ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το συνολικό σου μεταβολισμό. Όσο λιγότερο ύπνο κάνεις, τόσο πιο αργά το σώμα σου καίει θερμίδες για να διατηρήσει την ενέργεια, κάτι που οδηγεί σε επιβράδυνση του μεταβολισμού σου. Δεν μπορείς να κοιμηθείς; 7 τρόποι να κοιμηθείς σαν πουλάκι απόψε!