ΥΓΕΙΑ

Πώς θεραπεύεται ο ώμος του κολυμβητή;

Αν πονάει ο ώμος σου καλύτερα να απευθυνθείς σε έναν γιατρό! Μην το αφήνεις!

 

Ο ώμος είναι μια ευάλωτη άρθρωση στον κολυμβητή. Το 90% της προωθητικής δύναμης στην κολύμβηση προέρχεται από τους ώμους και τα χέρια. Η αντοχή στα άνω άκρα είναι μοναδική για κολύμπι. Οι ανταγωνιστικοί αθλητές μπορούν να κολυμπούν 10 – 15 χιλιόμετρα την ημέρα, 6 ή 7 ημέρες την εβδομάδα. Αυτό ισοδυναμεί με 16.000 περιστροφές ώμου την εβδομάδα (2500 περιστροφές ανά ημέρα). Πολλές από αυτές τις περιστροφές γίνονται διαδοχικά, χωρίς ανάπαυση για να ανακάμψουν οι μύες. Αυτή η συνεχής κίνηση ασκεί πίεση στους ώμους, οδηγώντας σε τραυματισμό από επαναλαμβανόμενα μικροτραύματα. Ο ώμος του κολυμβητή παρουσιάζεται κατά μέσο όρο στο 55% των αθλητών κολυμβητών και προκύπτει από την υπέρχρηση και τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις της άρθρωσης του ώμου, οι οποίες οδηγούν σε ερεθισμό και φλεγμονή. Όσο νωρίτερα αναφέρεις πόνο στον ώμο, τόσο πιο συγκεκριμένη μπορεί να είναι η διάγνωση. Εάν δεν το κάνεις η φλεγμονή θα αναπτυχτεί και ο πόνος θα είναι διάχυτος, καλύπτοντας τα συμπτώματα του ώμου του αθλητή, με αποτέλεσμα ούτε η διάγνωση να είναι σωστή αλλά και η θεραπεία να έχει περιορισμένη επιτυχία.

Τι είναι ο ώμος του κολυμβητή;

Πρόκειται για φλεγμονή των τενόντων που συνδέουν τους μυς που κινούν τον ώμο με τα οστά. Περιλαμβάνει έντονο τον πόνο και προβλήματα στον ώμο, σε όσους ασχολούνται εντατικά με την κολύμβηση, σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο. 
Κατά την κολύμβηση το εύρος κίνησης είναι μεγαλύτερο σε σχέση με άλλα αθλήματα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αστάθεια της άρθρωσης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αντίσταση που προβάλει το νερό, προκαλεί διάφορα συμπτώματα με το πιο συχνό την τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου. Βέβαια εκτός από τους κολυμβητές κινδυνεύουν και οι τενίστες, οι παίκτες του βόλεϊ, οι οικοδόμοι και οι ηλεκτρολόγοι.

Σε τι οφείλεται;

Η αιτία του πόνου στον ώμο του κολυμβητή είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. Η πρωταρχική αιτία είναι συνήθως η υπερβολική καταπόνηση της άρθρωσης, η οποία δημιουργεί τενοντίτιδα στο στροφικό πέταλο, ενώ αργότερα μπορεί να οδηγήσει και σε αστάθεια. Τελική κατάληξη είναι η εμφάνιση του συνδρόμου πρόσκρουσης του ώμου, το οποίο όμως είναι απόρροια της ιδιαίτερης καταπόνησης που συμβαίνει στην κολύμβηση, σε συνδυασμό με τη συνυπάρχουσα μυική φόρτιση και αστάθεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα

  • Πόνος: Στην αρχή εμφανίζεται κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την κολύμβηση. Ο πόνος θυμίζει την τενοντίτιδα του ώμου, βρίσκεται βαθιά στην άρθρωση, αλλά είναι σχετικά δύσκολο να εντοπιστεί ακριβώς. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να σχετίζεται με μία συγκεκριμένη θέση του χεριού κατά την κολύμβηση. Σε περίπτωση που υπάρχει εκτός από πόνο και κάποιο «κλικ» τότε πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βλάβης του ιστού στην ωμογλήνη που σταθεροποιεί την άρθρωση.
  • Μυϊκή αδυναμία ή κόπωση.
  • Μειωμένο εύρος κίνησης.
  • Αίσθημα αστάθειας στον ώμο.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Με την κλινική εξέταση, η οποία αφορά στον έλεγχο του εύρους κίνησης της άρθρωσης, την εξέταση της δύναμης, τον έλεγχο για αστάθεια και για γενικευμένη χαλαρότητα των αρθρώσεων. Μια μαγνητική τομογραφία, ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία του ώμου μπορεί να αποκαλύψει κάθε πιθανή παθολογία.

Τι θεραπεία μπορείς να ακολουθήσεις

  • Συντηρητική: Ο ώμος του κολυμβητή απαιτεί άμεση θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία είναι συντηρητική. Στα αρχικά στάδια απαιτείται ξεκούραση και αποφυγή καταπόνησης. Σε ενήλικους κολυμβητές χορηγούνται για σύντομο χρονικό διάστημα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
  • Φυσικοθεραπεία και μυική ενδυνάμωση: Διατάσεις, προπόνηση ενδυνάμωσης και ασκήσεις σταθεροποίησης της ωμοπλάτης και της άρθρωσης του ώμου θα βελτιώσουν το εύρος κίνησης και θα σταθεροποιήσουν καλύτερα τον ώμο.
  • Βελτίωση της προπόνησης: Για να αποφύγεις τα τεχνικά λάθη που οδηγούν σε καταπόνηση.
  • Ενέσιμη θεραπεία: Όταν ο πόνος οφείλεται σε τενοντίτιδα του ώμου, μπορούν να χορηγηθούν ενέσεις βιολογικών παραγόντων (PRP) με πολύ καλά αποτελέσματα. Επίσης και οι ενδαρθρικές εγχύσεις στεροειδών φαρμάκων μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στην άρθρωση του ώμου.
  • Χειρουργικά: Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε δύο περιπτώσεις. Είτε όταν αποτύχει η συντηρητική αντιμετώπιση, με ανώτατο όριο αναμονής τους 6 μήνες, είτε όταν υπάρχει βλάβη των σταθεροποιητικών ιστών της άρθρωσης (επιχείλιος χόνδρος), η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αρθροσκόπηση του ώμου. Η επιστροφή του αθλητή στο φυσιολογικό επίπεδο δραστηριότητας, ανάλογα με την επέμβαση, υπολογίζεται από 6 εβδομάδες έως 3 μήνες.

Πώς μπορείς να αποφύγεις τον ώμο του κολυμβητή

  • Απόφευγε να σηκώνεις τα χέρια ψηλά, όσο είναι δυνατό.
  • Κάνε μυϊκή ενδυνάμωση και σταθεροποίηση των μυών του ώμου.
  • Μην ξεχνάς τις διατάσεις και τη σωστή προθέρμανση πριν από κάθε άσκηση.
  • Φρόντιζε για ανάπαυση ανάμεσα σε κάθε προπονητικό «κύκλο».