ΥΓΕΙΑ

Πως θα κόψω το κάπνισμα;

Η διακοπή του καπνίσματος είναι αποφασιστικός παράγοντας, ώστε να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής και να γυμναζόμαστε καλύτερα. Οι συμβουλές που ακολουθούν απευθύνονται τόσο σε εσάς όσο και στον συντάκτη του άρθρου που διαβάζετε.

Το κάπνισμα ουσιαστικά σας στερεί υγεία και χρήμα από τα πράγματα που θα θέλατε να κάνετε. Ακόμα σας στερεί από τον χρόνο που θα περάσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δεν θα τα παρουσιάσουμε όλα μαύρα, για να σας πείσουμε ή να πειστώ. Εθισμένοι είμαστε. Το ζήτημα είναι να δούμε τους τρόπους διακοπής και να σκεφτούμε το τι χάνουμε καπνίζοντας.

 

Ότι λειτουργεί για τον καθένα

 

Ως βοηθήματα διακοπής του καπνίσματος υπάρχουν τσίχλες, γλυφειτζούρι, τσιρότα και χάπια, ενώ μπορεί να σε βοηθήσει με ένα κομπολόι ή μπεγλέρι, απλές τσίχλες ή ακόμη και μαγνητικά σκουλαρίκια, ύπνωση ή ένα είδος βελονισμού (χωρίς να σας τρυπάει) που μια βελόνα με ηλεκτρισμό, σου ακουμπάει το αυτί και μισείς την γεύση του τσιγάρου (για λίγο καιρό πιάνει, σύμφωνα με την εμπειρία αυτού που το δοκίμασε)! Υπάρχουν δεκάδες τρόποι και βοηθήματα, αλλά τα ερωτήματα είναι δύο: «γιατί να μην δοκιμάσω απλά να το κόψω» και «τι θα κάνω με τα συμπτώματα της διακοπής». Όσοι το έχουν κόψει απλά το έκοψαν και μετά πήραν κάτι για να απασχολούν τα χέρια τους. Τα πιο πολλά βοηθήματα απευθύνονται στα συμπτώματα της διακοπής ή στο σταδιακό κόψιμο του περάσματος.

 

Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας ή στην οικογένειά σας

 

Αν υπολογίσεις ότι χαλάς τουλάχιστον 3,5 ευρώ την μέρα σε είδη καπνού ή τσιγάρα και το πολλαπλασιάσεις με το 365, θα δείτε ότι ξοδεύεις 1.277 ευρώ τον χρόνο στον θανάσιμο εθισμό σου. Εν μέσω κρίσης, με τον βασικό μισθό στα 490 ευρώ, θέλεις να μου πεις πως ένα «δώρο» των 1.277 ευρώ δεν σου αρέσει; Μπορεί να είναι η ετήσια δόση του καινούριου σου αυτοκινήτου (100 ευρώ το μήνα), ένα ταξίδι στο εξωτερικό ή η συνδρομή δύο χρόνων σε ένα πολύ καλό γυμναστήριο. Αλλά στρίψε ένα τσιγάρο να το συζητήσουμε λίγο ακόμα…

 

Τι θέλετε να κόψετε μαζί με το κάπνισμα

Σκεφτείτε και γράψτε κάπου τι θέλετε να αποφύγετε με την διακοπή του καπνίσματος: Τον πρόωρο θάνατο, την πρόωρη γήρανση, την κακοσμία του στόματος, την κιτρινίλα στα δάχτυλα, το ότι «κερνάτε» χωρίς μεγάλο ενδοιασμό την οικογένειά σας θάνατο από παθητικό κάπνισμα, σου έχει λείψει η ανάσα που είχες κάποτε, κάποιος πρέπει να είναι σίγουρος για τους λόγους που το κόβει. Κυρίως το κόβεις για την δική σου υγεία, ενώ αν κάποιος στο επιβάλλει, απλά θα καταλήξεις να το κάνεις κρυφά ή να τον αντιπαθήσεις. Σκέψου ήρεμα και κάνε ότι κάνω: γράψτα σε ένα χαρτί για να τα βλέπεις.

 

Να ξέρετε ότι δεν θα κόψετε μόνο το κάπνισμα

 

Μαζί με το κάπνισμα πάνε και οι συνήθειες του καπνίσματος, τα «αγαπημένα» τσιγάρα ή της συνήθειας και οι φίλοι καπνιστές. Μπορεί να χρειαστεί να κόψεις το αλκοόλ για λίγο καιρό, μπορεί να κόψεις τον καφέ, μπορεί να αποφύγεις 3-4 φίλους για τις δύο πρώτες εβδομάδες. Μπορεί να κόψεις και τον/την σύντροφο που δεν σου συμπαραστέκεται στην πορεία.  Αλλά να ξέρεις πως και καφέ και αλκόολ θα ξαναπιείς μόλις αποσυνδέσεις το κάπνισμα από αυτά. Αν τα κέρδη σας από τη διακοπή του καπνίσματος είναι περισσότερα (που είναι) συνέχισε και μην κοιτάς πίσω.

 

Αλλά μην κοιτάς και μπροστά

 

Μην σκέφτεσαι μακριά. Σκέψου το τώρα.  Όταν τρώγεσαι και καίγεσαι να καπνίσεις, βάλε σαν στόχο να μην καπνίσεις για τα επόμενα 10 λεπτά, μετά για την επόμενη ώρα κ.ο.κ. Ζήτα από τον/την σύντροφό σου να σου κάνει ένα χαλαρωτικό μασάζ ή ερωτικό μασάζ. Θες ακόμα να καπνίσεις; Κάνε πέντε χιλιόμετρα τρέξιμο, μέχρι να γυρίσεις σπίτι και να κάνεις μπάνιο, έφαγες μιάμιση ώρα χωρίς τσιγάρο, χωρίς να μετράμε την ώρα που θα περάσει μέχρι να σου ξανάρθει η παρόρμηση να καπνίσεις. Βρες ένα χόμπι τύπου κατασκευές και DYI, που χρειάζεσαι και τα δυο χέρια ελεύθερα. Πήγαινε σε μέρη που απαγορεύεται το κάπνισμα. Εύκολο δεν ακούγεται;

 

Κάποιες μέρες και ειδικά αυτές που έχεις πολλά νεύρα (όποτε το κόβω, ο περίγυρός μου μου στρίβει τσιγάρο και μου το ανάβει) είναι δύσκολες, αλλά να ξέρεις πως κάποια στιγμή τα συμπτώματα στέρησης θα σε αφήσουν (κάθε εθιστικό ναρκωτικό έχει), η αναπνοή σου θα γίνει καλύτερη και το ίδιο και η ζωή σου. Μπορούμε πάντα να δοκιμάσουμε να το κόψουμε. Τι λες;