ΥΓΕΙΑ

Παραγωγικός Βήχας: Είναι μόνο ένα σύμπτωμα, όχι μία ασθένεια

Ρωτήσαμε τον Δημήτρη Μιχαηλίδη, Πνευμονολόγο-Φυματιολόγο, Επιμ. Β Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan Hospital για το πώς να αντιμετωπίσεις τον παραγωγικό βήχα.

Τον χειμώνα το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να είμαστε επιρρεπείς στις ιώσεις. Επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις βγάζουν πολλές φορές «νοκ-άουτ» τον οργανισμό μας. Επιπρόσθετα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σωματικής άσκησης, την κακή διατροφή και το κάπνισμα, παράγοντες που εξασθενούν τις άμυνες του οργανισμού, συμβάλει στην αύξηση των ιώσεων και των ασθενειών. Ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα των ιώσεων είναι ο βήχας και κυρίως ο παραγωγικός βήχας, δηλαδή αυτός που συνοδεύεται από βλέννες (φλέματα). Ο βήχας είναι ένας αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού μας για να απομακρύνει, αλλά και να αδρανοποιήσει, μέσω της παραγόμενης βλέννας, τα ξένα σώματα (μικρόβια, σκόνη, καπνό) από τους πνεύμονες ή από το ανώτερο αναπνευστικό, αλλά και να αντιδράσει στον ερεθισμό των αεραγωγών. Γι' αυτό το λόγο και δεν θα πρέπει να καταστέλλεται. 

Ο βήχας επομένως, από μόνος του, είναι μόνο ένα σύμπτωμα, όχι μία ασθένεια και συχνά η σημασία του μπορεί να προσδιορισθεί, μόνο όταν αξιολογηθούν και τα άλλα συνοδά  συμπτώματα. Για την ανακούφιση από τον παραγωγικό βήχα είναι σημαντική  η ρευστοποίηση των φλεμάτων, που θα διευκολύνει την απόχρεμψή τους, ούτως ώστε να αποσυμφορηθούν οι αναπνευστικές οδοί.

Τι μπορείς να κάνεις

Πίνε άφθονα υγρά (νερό, χυμούς, ζεστά ροφήματα): περιορίζουν τον ερεθισμό, ρευστοποιούν τη βλέννα και τα φλέματα και διευκολύνουν την αποβολή τους.

Πες «ναι» στις σούπες: κοτόσουπες και κρεατόσουπες ενισχύουν τον οργανισμό, μαλακώνουν τον λαιμό και μειώνουν την παραγωγή βλέννας.

Κάνε ζεστά ντους και ατμόλουτρα: οι υδρατμοί βοηθούν στην απομάκρυνση των  φλεμάτων και την αποσυμφόρηση των βρόγχων, ανακουφίζοντας από τον βήχα.

Πρόσθεσε τζίντζερ και μέλι στα ροφήματά σου: έχουν αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση.

Φρόντισε να υπάρχει καθαρός αέρας στο χώρο σου.

Ανακουφίσου άμεσα και αποτελεσματικά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον παραγωγικό βήχα με τη χρήση του Ιviprosil. Το Ιviprosil περιέχει εκχύλισμα φύλλων κισσού με αποχρεμπτικές και βλεννολυτικές ιδιότητες, χωρίς αλκοόλη και συντηρητικά και έχει γεύση φρούτων. Η μορφή του σε διασπειρόμενες ταινίες (thin films) είναι μοναδική. Λαμβανόμενες από το στόμα (μονοδόσεις), απελευθερώνουν το εκχύλισμα φύλλων κισσού στον οργανισμό. Μπορείς να τις έχεις κάθε στιγμή μαζί σου! Είναι κατάλληλο και για ενήλικες με δυσκολία στην κατάποση, ή με υψηλό κίνδυνο αναρρόφησης και για παιδιά από 2 ετών και άνω.

Να θυμόσαι ότι αντιβίωση χορηγείται μόνο σε περίπτωση που ο βήχας οφείλεται σε μικροβιακή λοίμωξη και μετά πάντα από σύσταση ιατρού.