ΥΓΕΙΑ

Ο υπέρβαρος που γυμνάζεται είναι πιο υγιής από σένα!

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τo παράδοξο «fat but fit» (χοντρός και γυμνασμένος)!

Οκ, το γνωρίζεις ότι να τρως σοκολάτα και μακαρόνια κάθε βράδυ δεν είναι καλό για την υγεία σου – και φυσικά δεν σου λέμε κάτι καινούριο ώστε να αποτελεί έκπληξη. Αλλά αυτό που προφανώς είναι έκπληξη είναι το γεγονός ότι ο υπέρβαρος τύπος που γυμνάζεται στον διάδρομο κάθε μέρα, ή σχεόν κάθε μέρα, μπορεί να είναι πιο υγιής από σένα, που είσαι κοκαλιάρης και κάθεσαι στον καναπέ σου όλη μέρα! Τουλάχιστον αυτό δείχνει νέα έρευνα επιβεβαιώνοντας το παράδοξο Fat but Fit.

Τα πάχη σου, τα κάλλη σου!

Όσοι έχουν επιπλέον κιλά πρέπει να γνωρίζουν αυτό: ακόμα και αν έχεις επιπλέον βάρος, το να βρίσκεσαι ταυτόχρονα σε καλή φόρμα, μπορεί να συμβάλλει στην υγεία σου, όπως τονίζεται σε μια νέα μελέτη.

Στη μελέτη Dallas Heart Study, ερευνητές του Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας ανέλυσαν δεδομένα με πάνω από 2.300 ασθενείς, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση τον δείκτη μάζας σώματος και τη φυσική τους κατάσταση, η οποία μετρήθηκε με βάση την απόδοσή τους στον διάδρομο. Οι τέσσερις κατηγορίες ήταν οι εξής: 1) αδύνατοι σε καλή φυσική κατάσταση, 2) αδύνατοι χωρίς φυσική κατάσταση, 3) παχύσαρκοι χωρίς φυσική κατάσταση και 4) παχύσαρκοι σε καλή φυσική κατάσταση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι παχύσαρκοι που ήταν σε καλή φυσική κατάσταση είχαν λιγότερο σωματικό λίπος, πιο άπαχη μυϊκή μάζα και χαμηλότερο ρυθμό παλμών ανάπαυσης, έναν δείκτη που έχει να κάνει με την αποτελεσματική λειτουργία της καρδιάς, σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονται αλλά είναι επίσης παχύσαρκοι.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι οι εν λόγω ασκούμενοι έχουν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ευεργετικά αποτελέσματα, όπως μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Η αύξηση της μυϊκής μάζας χωρίς λίπος είναι πολύ σημαντική καθώς μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό, βοηθώντας έτσι να ρυθμίσεις αποτελεσματικότερα τις τιμές του σακχάρου στο αίμα σου. Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος του διαβήτη αλλά και των καρδιακών παθήσεων.

Το συμπέρασμα από αυτή την έρευνα είναι ότι ακόμη κι αν είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου μέσω της σωματικής δραστηριότητας. Και αυτό ακόμα και αν δεν αδυνατίσεις. Γενικά οι υπέρβαροι δεν θα πρέπει να παρατάνε την άσκηση όταν βλέπουν ότι δεν χάνουν κιλά. Το να γνωρίζει κανείς ότι η άσκηση βελτιώνει τους δείκτες υγείας μπορεί να είναι ένα επιπλέον κίνητρο και ειδικά για όσους είναι υπέρβαροι και αισθάνονται απογοητευμένοι από την έλλειψη προόδου αναφορικά με την απώλεια βάρους.

Διάβασε ακόμη: Πώς να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι όταν είσαι υπέρβαρος