ΥΓΕΙΑ

Μετά το τρέξιμο: Να σπάσεις ή όχι τη φουσκάλα;

Έτρεξες, έφτασες στο τέρμα, αποθεώθηκες, τα κατάφερες. Και μετά ήρθε η φουσκάλα. Και ο πόνος. Κακή τεχνική στο τρέξιμο, ακατάλληλα αθλητικά παπούτσια, κακή φροντίδα των ποδιών και να ένα θυμωμένο τοματάκι ή μια μεγάλη σακούλα με υγρό που σε πονάει σα να πατάς σε σπασμένα γιαλιά (άουτς, Άουτς και ΑΟΥΤΣ!) Τι μπορείς να κάνεις;

 

 

 

Πρώτον, η πρόληψη είναι προφανώς καλύτερη από τη θεραπεία, αλλά αυτό δεν θα σε βοηθήσει εάν έχεις ήδη βγάλει μία -και δύο -φουσκάλες! Γι’ αυτό: 

  • Αφήστε τη να θεραπευτεί μόνη της.
  • Μείωσε την τριβή αποφεύγοντας να φοράς στενά παπούτσια και άφηνέ τα για μερικές ώρες στον αέρα, χωρίς να φοράς κάλτσες.
  • Φρόντισε τη φουσκάλα με τα κατάλληλα φαρμακευτικά προιόντα.
  •  Πώς θα μειώσεις την τριβή

 Σε ενδιαφέρει: Ποια είναι τα τρικ που θα σε σώσουν από το «πόδι του αθλητή»;

1 Βάλε Sudocrem: Ναι, ναι, αυτή που χρησιμοποιούμε στα μωρά όταν βάζουμε την πάνα. Είναι το κορυφαίο προϊόν για την αντιμετώπιση των ερεθισμών. Η σύνθεση της Sudocrem περιέχει Οξείδιο του ψευδαργύρου, Βενζοϊκό βενζύλιο και κινναμικό βενζύλιο που συγκαταλέγονται στα συστατικά του Βάλσαμου του Περού. Είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι βοηθά στην καταπράυνση, επούλωση και προστασία του δέρματος. Περιέχει μια μαλακτική ουσία που καταπραΰνει τους ερεθισμούς, η δροσερή της επίδραση ανακουφίζει από τον πόνο και τους ερεθισμούς ενώ η υδατο-απωθητική της βάση σχηματίζει έναν προστατευτικό φραγμό. Τέλος, η ήπια αντισηπτική της δράση είναι πολύ χρήσιμη και αποτελεσματική στις φουσκάλες.

2 Ενυδατώνε την περιοχή με την Bioderma Cicabio Arnica+: Ενυδατική κι επανορθωτική κρέμα ανάπλασης που ανακουφίζει από δυσφορία και δρα σε κάθε στάδιο της αναδόμησης του δέρματος. Εφάρμοσέ τη στην πληγη αφού πρώτα την έχεις καθαρίσει και έχει στεγνώσει.

3 Βάλε Compeed Επιθέματα για Φουσκάλες Κάτω από το Πέλμα: Λειτουργούν σα δεύτερο δέρμα για να υποστηρίξουν τη φυσική ισορροπία της υγρασίας. Έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να εφαρμόζουν και να προστατεύουν τις φουσκάλες κάτω από το πέλμα ενώ επιπλέον διαθέτουν ζώνη απορρόφησης κραδασμών για να εκτονωθεί η πίεση και να ανακουφίσει άμεσα τον πόνο. Απορροφούν το υγρό της φουσκάλας και δημιουργούν ιδανικές συνθήκες προκειμένου να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης.

4 Άλειψε το πόδι με βαζελίνη για να μειωθεί η τριβή: Κάποιοι βάζουν επίσης βαζελίνη στο εξωτερικό της κάλτσας και πασαλείβουν λίγο το εσωτερικό του παπουτσιού, εκεί που υπάρχει περισσότερη τριβή.

5 Κράτα τα πόδια σου καθαρά και στεγνά: Κάθε πληγή μπορεί να δημιουργήσει μόλυνση, με μια φουσκάλα δε αυτό μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση, να αυξήσει τον πόνο και να σε απομακρύνει από το τρέξιμο για κανά δυο βδομάδες. Κράτα τα πόδια σου καθαρά και στεγνά.

 Διάβασε: Γρήγορη αποκατάσταση μετά από running event σε 4 βήματα

Τώρα το μεγάλο ερώτημα: να σπάσεις ή όχι τη φουσκάλα;  

Η λογική απάντηση είναι να μην την σπάσεις. Μια φουσκάλα που είναι ένα γεμάτη από υγρό σε προστατεύει από τη μόλυνση. Εάν την σπάσεις μπορεί να αυξήσεις τον κίνδυνο μόλυνσης, λένε οι ειδικοί. Εάν μπορείς να ξεκουραστείς από το τρέξιμο για λίγες μέρες και να την αφήσεις στην ησυχία της είναι η πιο απλή και πιο ασφαλής προσέγγιση.

Ωστόσο τι κάνουν οι περισσότεροι δρομείς;

Εάν η φουσκάλα είναι μεγάλη και η πίεση είναι επώδυνη τότε πλύνε το πόδι σου πάρα πολύ καλά πρώτα και χρησιμοποίησε μια αποστειρωμένη βελόνα για να τη σπάσεις. Όταν βγει το υγρό μην αφαιρέσεις το περιβάλλον δέρμα, δεδομένου ότι προστατεύει την επούλωση του δέρματος από κάτω. Βάλε μια αντισηπτική αλοιφή και κάλυψε το σημείο με τα Strips AquaBloc. Είναι κατασκευασμένα από ένα ειδικό, πολύ λεπτό διαφανές φιλμ από πολυουρεθάνη, το οποίο προστατεύει την πληγή από το νερό και τα βακτήρια, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης. Ιδιαίτερα λεπτό και εύκαμπτο, μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και στα πιο δύσκολα σημεία του σώματος. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να υποχωρήσει τελείως ο ερεθισμός. Όταν ξανατρέξεις προστάτευσε την περιοχή για να μην την ταλαιπωρήσεις εκ νέου (μέχρι ο οργανισμός να επουλώσει σε ικανοποιητικό βαθμό αυτό το σημείο). 

Τσέκαρε εάν υπάρχουν σημεία λοίμωξης όπως πρήξιμο, ερυθρότητα γύρω από τη φουσκάλα, κίτρινο / πράσινο υγρό, αυξημένος πόνος και υπερβολική θερμότητα στη περιοχή, και απευθύνσου οπωσδήποτε σε έναν ποδίατρο. 

 

Για να μην την ξαναπάθεις

Το γράψαμε και θα το ξαναγράψουμε για εμπέδωση: Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Το έχεις; Πάμε παρακάτω λοιπόν:

1 Προσοχή στα στενά ή καινούργια αθλητικά παπούτσια. Χρησιμοποίησε παπούτσια κατάλληλα για το σχήμα, το πάτημα και το μέγεθος του ποδιού, με καλή αντικραδασμική προστασία και ανατομικούς πάτους.

2 Επίλεγε καλής ποιότητας και ύφανσης κάλτσες, ειδικές για τρέξιμο. Αν και εδώ σηκώνει πολλή συζήτηση. Είτε τρέξεις με απλές κάλτσες είτε υψηλής τεχνολογίας εάν ιδρώσουν τα πόδια σου πάρα πολύ και υπάρχει τριβή το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο επώδυνο. Κάποιοι αθλητές προτιμούν να βάζουν 2 ζευγάρια πολύ λεπτές κάλτσες και αυτό μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση της τριβής.

3 Έχε μαζί σου μία ειδική αλοιφή για την περιποίηση του δέρματος όπως η προστατευτική κρέμα ενάντια στη «σκληρή» καταπόνηση των ποδιών Gehwol Footcream. Δυναμώνει το δέρμα και το κάνει ανθεκτικό, προλαμβάνει τους ερεθισμούς και τις φουσκάλες, προστατεύει από φλεγμονές και μολύνσεις από μύκητες, ομαλοποιεί την εφίδρωση και εξουδετερώνει την κακοσμία. Το βασικότερο: προλαμβάνει τους ερεθισμούς που δημιουργούνται από έντονη αθλητική δραστηριότητα.  

4 Βάζε κάποια αυτοκόλλητα επιθέματα σε σημεία που συνήθως ερεθίζονται περισσότερο (στη ράχη των δακτύλων, στο νύχι του μεγάλου δακτύλου ή κάτω από τα δάκτυλα).

5 Άλλαζε συχνά κάλτσες και παπούτσια και ενυδάτωνε πόδια σου καθημερινά.

Κι από όλους εμάς που την έχουμε πατήσει, περαστικά!

Φίλια Μητρομάρα