ΥΓΕΙΑ

Γιατί το να περπατάς ξυπόλυτος είναι καλύτερο από το να τρέχεις;

Αν το τρέξιμο χωρίς παπούτσια θεωρείτε μία φανταστική άσκηση για τα πόδια (δες και το Barefoot running: Κάν’το όπως ο Mc Conaughey!) το περπάτημα χωρίς παπούτσια επιτρέπει στο σώμα σου να γειωθεί με τη γη και σου προσφέρει απίστευτα οφέλη, που δεν έχεις φανταστεί! Η γη έχει το δικό της φυσικό φορτίο και η γείωση μας κάνει καλό όταν ερχόμαστε σε επαφή μ’ αυτό. Γενικά το τακτικό περπάτημα, έστω και 30 λεπτά την ημέρα, μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου, βελτιώνει το καρδιαγγειακό, βοηθά στην απώλεια βάρους, βελτιώνει την οξυγόνωση του αίματος, την κυκλοφορία, απομακρύνει τις τοξίνες και ανακουφίζει απο το στρες. Αυτή την εποχή κάνε κάτι καλύτερο για σένα: περπάτησε χωρίς παπούτσια στην άμμο ή σε κάθε φυσική επιφάνεια. Επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να χαρίσει ενέργεια, να ανακουφίσει από τον πόνο και μειώσει το στρες. Βγάλε τα παπούτσια σου λοιπόν και περπάτα!

Το περπάτημα χωρίς παπούτσια μπορεί να:

1 Μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή
Σε πρόσφατη μελέτη εθελοντές οι οποίοι ένιωθαν πόνο, άγχος και είχαν προβλήματα ύπνου, κοιμήθηκαν σε ένα στρωματάκι με ανθρακονήματα που μιμείται την επίδραση που έχει στο σώμα μας το να κοιμόμαστε απευθείας στο χώμα για οκτώ εβδομάδες. Μετά το πέρας της μελέτης, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια σημαντική μείωση στα επίπεδα της κορτιζόλης ενώ όλοι ανέφεραν ότι ο πόνος, το άγχος και τα προβλήματα είτε είχαν μειωθεί σημαντικά είτε εξαφανίστηκαν εντελώς. Το περπάτημα με γυμνά πόδια συμβάλλει στη γείωση κατά την οποία μεταφέρονται στον οργανισμό σου ελεύθερα ηλεκτρόνια, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες μειώνοντας τον κίνδυνο για φλεγμονές.

2 Βελτιώσει τον ύπνο σου
Άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PubMed αποκάλυψε ότι το περπάτημα χωρίς παπούτσια επηρεάζει φυσιολογικές διαδικασίες και προκαλεί χαλάρωση. Όσοι περπατούν ξυπόλητοι απολαμβάνουν καλύτερο ύπνο σε σύγκριση με εκείνους που φορούν παπούτσια σε τακτική βάση. Η γείωση πιστεύεται ότι σταθεροποιεί τους κιρκάδιους ρυθμούς, γεγονός που εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα.

3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι το περπάτημα χωρίς παπούτσια μπορεί πραγματικά να μειώσει τον αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων και να αυξήσει αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων, δείχνοντας μια θετική ανοσολογική απόκριση.

4 Ρυθμίσει το νευρικό σύστημα, μειώνοντας τα συναισθήματα του άγχους και στρες
Περπατώντας έξω μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των συναισθημάτων και την ισορροπία του νευρικού συστήματος. Το να αφήσεις το σώμα σου να έρθει σε επαφή με το έδαφος μειώνει άμεσα το άγχος και το στρες.

5 Μειώσει και τους πόνους της περιόδου
Επειδή το ξυπόλυτο περπάτημα μειώνει συνολικά τον πόνο, μπορεί να σε ανακουφίσει από τις κράμπες της περιόδο. Ο πόνος που νιώθουμε στο σώμα ξεκινά πρώτα από το μυαλό και εκδηλώνεται ως άγχος, το οποίο μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις κράμπες της περιόδου. Πηγαίνοντας σε εξωτερικούς χώρους και αφήνοντας γυμνά τα πόδια σου στη γη αυτό μπορεί να κάνει θαύματα για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή.

6 Χαλαρώσει τους μύες
Μια πιλοτική μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί να αποτρέψει τον πόνο των μυών μετά από την άσκηση.

7 Αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας
Κάθε φορά που θα βυθίζεις τα πόδια σου στην άμμο ή στο χώμα εκτίθεσαι στις υψηλές συχνότητες που εκπέμπονται από τη φύση, και ως εκ τούτου αυξάνονται έτσι τα δικά σου επίπεδα ενέργειας.

8 Σε γυμνάσει
Το περπάτημα στην άμμο γυμνάζει τα πόδια λόγω της αντίστασης της άμμου, ενώ τονώνει τη λειτουργία του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος. Η άμμος απορροφά τους κραδασμούς και έτσι βοηθά τις αρθρώσεις. Για να μην καταπονείς τους μύες περπάτα αργά και με μικρότερα βήματα.