ΥΓΕΙΑ

Εσύ, πώς καθαρίζεις το μπουκάλι του νερού σου;

Εάν έχεις ένα μπουκάλι με νερό μαζί σου, συγχαρητήρια! Είναι πολύ καλό για την ενυδάτωσή σου. Αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που το έπλυνες πραγματικά, εκτός από το να το ξεπλύνεις κάτω από τη βρύση;

 

 

Είναι ένα από τα ευκολότερα πράγματα που ξεχνάμε όλοι να καθαρίσουμε, αλλά αν το έχεις μαζί σου στις προπονήσεις θα πρέπει να καθαρίζεις το μπουκάλι του νερού σου. Κάνοντας απλώς ένα γρήγορο ξέβγαλμα με νερό δεν είναι αρκεί. Στην πραγματικότητα αυτό δημιουργεί το τέλειο σκοτεινό, υγρό περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων που μπορούν να βλάψουν την υγεία σου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ακολουθήσεις τα εξής βήματα για να καθαρίσεις σωστά το μπουκάλι του νερού σου.

 

1 Δες αν πλένεται στο χέρι ή στο πλυντήριο πιάτων

Μερικά μπουκάλια μπορεί να μην μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων γιατί μπορεί να είναι από πλαστικό που δεν είναι ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες και κινδυνεύουν να παραμορφωθούν, γι 'αυτό έλεξγε το κάτω μέρος του μπουκαλιού για οδηγίες. Αν μπαίνει, τοποθέτησέ το στο πάνω ράφι του πλυντηρίου για να μην στρεβλώσει από το καυτό νερό.

2 Καθάριζε μετά από κάθε χρήση

Αν το παίρνεις μαζί σου στο γυμναστήριο, κάνεις διάδρομο, μετά πας στο στατικό ποδήλατο, ή τρέχεις έξω με αυτό και δεν το καθαρίζεις με σαπούνι μετά, κάθε γουλιά που πίνεις είναι γεμάτη με χιλιάδες βακτήρια.

3 Πλένε το με ζεστό νερό

Ζεστό νερό και απορρυπαντικό για τα πιάτα. Χρησιμοποίησε ένα που μπαίνει μέσα στο μπουκάλι και επίμενε κάτω από το επιστόμιο και στη βάση. Αναποδογύρισέ το και άφησέ το να στεγνώσει έτσι.

4 Ρϊξε ξίδι

Ρίξε λίγο λευκό ξύδι και νερό και άφησέ το για λίγες ώρες με αυτό. Το ξύδι έχει αντιβακτηριδιακές και απολυμαντικές ιδιότητες. Μπορείς να το κάνεις μία φορά την εβδομάδα για να εξαλείψεις κάθε βακτήριο.

Γιατί δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιείς το μπουκάλι του εμφιαλωμένου νερού;

Γιατί δεν έχει δημιουργηθεί για να χρησιμοποιείται περισσότερο από μία φορά. Σε άρθρο του περιοδικού Practical Gastroenterology, εμπειρογνώμονες επεσήμαναν ότι οι κατασκευαστές εμφιαλωμένου νερού δεν συνιστούν στους καταναλωτές να επαναχρησιμοποιούν τα μπουκάλια μιας χρήσης. Αυτό συμβαίνει γιατί η καθημερινή φθορά από επανειλημμένες πλύσεις και η επαναχρησιμοποίηση τους μπορεί να οδηγήσουν σε φυσική φθορά του πλαστικού, όπως π.χ. να δημιουργηθούν ρωγμές. Τα βακτήρια μπορούν να φιλοξενηθούν στις ρωγμές, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία. Επιπλέον, η επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών μπουκαλιών νερού μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή μόλυνση. Τα βακτήρια που μπορούν να εγκατασταθούν στις ρωγμές και στις γρατζουνιές του μπουκαλιού φαίνεται να αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία από τη πιθανότητα παραμονής των χημικών στο πλαστικό απο το πλύσιμο.