ΥΓΕΙΑ

Επιχείλιος έρπης: Εξαφάνισέ τον με 4 κινήσεις

Το να ξυπνάς το πρωί και ν' αντικρίζεις στα χείλη σου αυτή την ανεπιθύμητη μόλυνση, η οποία σου προκαλεί πόνο, δεν είναι κι ό,τι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί. Μάθε πώς θα εξαφανίσεις τον επιχείλιο έρπητα, αλλά και πώς δεν θα τον μεταδόσεις στους άλλους.

 

 

Τι είναι

Πρόκειται για μόλυνση από τον ιό του απλού έρπητα (HSV), ο οποίος διατηρείται ανενεργός στο σώμα σε κάποιο αισθητήριο νεύρο και βρίσκει ευκαιρία να εμφανιστεί όταν το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι πιο ευάλωτο. Μάλιστα τώρα τον χειμώνα με το έντονο κρύο, τα κρυολογήματα, το άγχος και τις έννοιες ο ιός του απλού έρπητα βρίσκει τις κατάλληλες συνθήκες για να εκδηλωθεί.

Τι τον προκαλεί

Ο επιχείλιος έρπης δραστηριοποιείται από διάφορους παράγοντες όπως:

-η υπεριώδης ακτινοβολία

-το στρες και η κόπωση

-το κρυολόγημα ή γρίππη

-η εμμηνορυσία

-η εγκυμοσύνη

-ακραίες καιρικές συνθήκες

-η αίσθηση γενικής κατάπτωσης του οργανισμού κ.λπ.

Ποια είναι τα συμπτώματά του

Στο σημείο που θα κάνει την εμφάνισή του κοκκινίζει, προκαλώντας φαγούρα, κνησμό, κάψιμο, πόνο, πρήξιμο και φουσκάλες με διαυγές ορώδες υγρό που στη συνέχεια το υγρό θολώνει και μπορεί να μετατραπεί σε πύο (φλύκταινες). Όπως συμβαίνει και στα τραύματα, δημιουργείται εφελκίδα στις πληγές κι έπειτα σιγά σιγά επουλώνεται. Η συνολική διάρκεια του εξανθήματος είναι 5-12 ημέρες περίπου. Όπως συμβαίνει με όλες τις ερπητικές λοιμώξεις, οι υποτροπές είναι συχνές.

Πώς να τον εξαφανίσεις

1 Ασκήσου

Λόγω του ότι ο έρπητας εμφανίζεται με την πτώση του ανοσοποιητικού, φρόντισε να κοιμάσαι σωστά, να τρέφεσαι σωστά, να μην εκτίθεσαι απροστάτευτη στην ηλιακή ακτινοβολία (UVB) και να ασκείσαι. Ακόμη και η μέτρια άσκηση μπορεί να ξυπνήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει το άγχος σου, κάτι που μπορεί να αποτελέσει παράγοντα εκδήλωσής του. Αντίθετα η εξαντλητική άσκηση μπορεί πραγματικά να σε κάνει πιο ευάλωτο.

2 Χρησιμοποίησε φαρμακευτικά σκευάσματα

Αν εμφανίστηκε στα χείλη, στο πηγούνι ή τη μύτη, χρησιμοποίησε χάπια ή αλοιφές με αντιικούς παράγοντες που θα σου συστήσει ο δερματολόγος και προσπάθησε να κρατάς το σημείο καθαρό, για να μην επιμολυνθεί με μικρόβια. Η καθημερινή εφαρμογή οινοπνεύματος με βαμβάκι στο εξάνθημα 3-4 φορές βοηθά επίσης. Δοκίμασε την αλοιφή Bio-Propolis 2γρ της A.Vogel με πρόπολη για την καταπολέμηση του επιχείλιου έρπητα. Λειτουργεί σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του επιχείλιου έρπη και σχηματίζει προστατευτική στρώση.

3 Ξέχνα τα φιλιά

Επειδή μεταδίδεται πολύ εύκολα φρόντισε το διάστημα αυτό να ξεχάσεις τα φιλιά, να μη μοιράζεσαι ποτήρια και μαχαιροπίρουνα, να αποφεύγεις κάθε είδους στενή σωματική επαφή και ιδιαίτερα το στοματικό σεξ και να πλένεις πάντα τα χέρια σου και την πληγή με αντισηπτικά σαπούνια ή διαλύματα. Αν κάποιος κολλήσει τον ιό, γίνεται χρόνιος φορέας, ανεξάρτητα αν βγάζει έρπη ή όχι.

4 Βάλε πάγο ή tea tree στον πόνο

Αν σε ταλαιπωρεί έντονα και πονάει, τοποθέτησε πάγο ή ένα χλιαρό επίθεμα πάνω στη μολυσμένη περιοχή και πάρε ένα παυσίπονο. Επίσης το Herbolip – Lip Balm 10ml της Samcos, με έλαιο tea tree, πρόπολη και ελαιόλαδο φροντίζει και προστατεύει τα χείλη.