ΥΓΕΙΑ

Δεν θα πιστέψεις ποια προπόνηση κάνει καλύτερο έναν ποδοσφαιριστή!

Πολλοί αθλητές, ποδοσφαιριστές, τενίστες κ.λπ., για να αποδώσουν καλά στο άθλημά τους, εκτός από τα καθιερωμένα push ups, pull ups και squats, πρέπει να προσθέσουν και κάτι ακόμη: την οπτική προπόνηση ή vision training, για να βλέπουν καλύτερα και μακρύτερα. Με τις κατάλληλες ασκήσεις των ματιών μπορεί κάποιος να βλέπει καλύτερα χωρίς να χρειάζεται γυαλιά.

 

 

Τι είναι η οπτική προπόνηση;

Η οπτική προπόνηση ή vision training είναι η μέθοδος εξάσκησης των οπτικών ερεθισμάτων στον εγκέφαλο. Στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργίας των ματιών σύμφωνα με τις συνθήκες της ζωής μας, οι οποίες κουράζουν τα μάτια. Βελτιώνει τις αδυναμίες της όρασης μέσω κάποιων ασκήσεων που εκπαιδεύουν τα μάτια να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ζωής.

Τι κάνει η οπτική προπόνηση;

Η οπτική προπόνηση στην πραγματικότητα δεν αλλάζει κάτι στα ίδια τα μάτια. Οι αλλαγές που επιφέρει αφορούν τον εγκέφαλο και την ικανότητά του να επεξεργάζεται ό,τι βλέπεις. Όταν ενεργοποιούνται συνεχώς τα εγκεφαλικά νευρικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την όραση, τότε αυξάνεται και η μετάδοση ηλεκτρικών μηνυμάτων μεταξύ τους. Αυτό θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, διότι για τα κύτταρα του εγκεφάλου ισχύει ό,τι και για εκείνα των μυών: αν δεν τα χρησιμοποιεί κάποιος, χάνουν τη δύναμή τους και αδύναμα οπτικά νευρικά κύτταρα σημαίνει διαταραχές της όρασης, οι οποίες συχνά δεν γίνονται αντιληπτές αλλά μπορεί να έχουν ζωτική σημασία για όσους αθλούνται. Ωστόσο και η όραση μπορεί να βελτιωθεί με την εξάσκηση αρκεί η οπτική προπόνηση να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ατόμου ξεχωριστά, ακριβώς όπως γίνεται με την κλασική προπόνηση.

3 ασκήσεις που θα σου δώσουν όραση αετού!

1 Η άσκηση του κόμπου

Τι γυμνάζει: Βελτιώνει τη σύγκλιση των ματιών (το να κοιτάζουν προς τα μέσα, ώστε να διατηρείται η διόφθαλμη όραση) και την ικανότητα εστίασης κοντά και μακριά.

Κράτησε ένα αυτοσχέδιο κομποσκοίνι με το ένα χέρι στην άκρη της μύτης σου και με το άλλο τεντωμένο ευθεία μπροστά σου και κοίταζε έναν έναν τους κόμπους.

2 Η άσκηση του φωτεινού πίνακα

Τι γυμνάζει: Την περιφερειακή όραση.

Υπάρχουν κάποιοι φωτεινοί πίνακες που ζητούν να χτυπάς διαδοχικά τα φώτα που ανάβουν, δίχως όμως να κοιτάζεις δεξιά κι αριστερά, πρέπει να διατηρείς το βλέμμα σου μπροστά. Δες το παρακάτω βίντεο.

3 Η άσκηση της συγκέντρωσης

Τι γυμνάζει: Οξύνει την όραση.

Προπόνησε το βλέμμα σου επικεντρώνοντάς το σε μία μικρή περιοχή από όλη την επιφάνεια που κοιτάζεις, προσπαθώντας να τη δεις όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται αφήνοντας το υπόλοιπο πλαίσιο θολό.

  • Οι ασκήσεις θα πρέπει να επαναλαμβάνονται για αρκετή ώρα καθημερινά, τουλάχιστον στην αρχή.
  • Τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα. Όπως όλες οι φυσικές θεραπείες, έτσι και αυτή απαιτεί χρόνο.

Φίλια Μητρομάρα