ΥΓΕΙΑ

Δεν είσαι καλά; Να τι να ακούσεις!

Είτε είσαι φαν της Lady Gaga, είτε προτιμάς κάτι σε Μπαχ, η μουσική δεν ευχαριστεί μόνο τα αυτιά σου: βελτιώνει και την υγεία σου. Αν δεν είσαι καλά να τι μπορείς να ακούσεις:

1 Όταν είσαι πολύ αγχωμένη

Αντί να βάλεις ένα ποτήρι κρασί άνοιξε το cd player. Η μουσική βοηθά τον οργανισμό να εκκρίνει ενδορφίνες, ορμόνες που ανακουφίζουν από το στρες και βελτιώνουν το κυκλοφορικό. Έρευνα έδειξε ότι όταν ακούς τραγούδια που σε χαροποιούν, χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία μέχρι και 26% – επίδραση παρόμοια με αυτή που έχεις όταν ασκείσαι για 30 λεπτά περίπου. Κατέβασε κάτι σαν κι αυτό:

«Hey, Soul Sister» Train

   

 

2 Όταν χρειάζεσαι λίγη αντοχή

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Brunel της Βρετανίας εκείνοι που άκουγαν γρήγορα τραγούδια ποπ και ροκ ενώ έτρεχαν στο διάδρομο, συνέχισαν για 15% περισσότερο από όσους δεν άκουγαν μουσική. Κατέβασεκάτισανκιαυτό:

«I Gotta Feeling» The Black Eyed Peas

   

 

3 Όταν πονάει η πλάτη σου

Άσε τα παυίπονα και μπες στο iTunes. Έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι  υπέφεραν από χρόνιο πόνο στην πλάτη, τον αυχένα ή τις αρθρώσεις, όταν άκουγαν μουσική για μία ώρα καθημερινά, είχαν μείωση έως και 21% στον πόνο από αυτούς που δεν άκουγαν. Η μουσική βοηθά τους ανθρώπους να εκτρέπουν την προσοχή τους από τις ενοχλήσεις. Και μην ξεχάσεις να πάρεις το MP3 player στην επόμενη επίσκεψη στον οδοντίατρο. Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Evidence-Based Dentistry, διαπίστωσε ότι οι απαλές μελωδίες μειώνουν το άγχος που σχετίζεται με τις επώδυνες ιατρικές επεμβάσεις, όπως η εξαγωγή φρονιμίτη. Κατέβασε κάτι σαν κι αυτό:

«Chasing Pirates» Norah Jones

 

4 Όταν έχεις μία πιεστική προθεσμία

Η μουσική ενεργοποιεί την παραγωγή ντοπαμίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που χρησιμοποιείται στη δημιουργική επίλυση προβλημάτων. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι διαπίστωσαν ότι οι εκείνοι που άκουγαν μουσική ενώ δούλευαν, ολοκλήρωναν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια τα καθήκοντά τους, από αυτούς που εργάζονταν χωρίς μουσική. Κατέβασε κάτι σαν κι αυτό:

«White Flag» Dido

5 Όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς

Η απαλή μουσική καταπραΰνει το νευρικό σύστημα και επιβραδύνει το ρυθμό της αναπνοής και της καρδιάς, τα οποία με τη σειρά τους διευκολύνουν το σώμα να περιέλθει σε κατάσταση ύπνου. Μην περιμένεις όμως θαύματα αμέσως, μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 3 βδομάδες για να αρχίσει το σώμα σου να συσχετίζει τη μουσική με την ξεκούραση. Κατέβασε κάτι σαν κι αυτό:

«Concerto for Two Mandolins» Antonio Vivaldi