ΥΓΕΙΑ

7 κανόνες για να μην κολλήσεις ίωση στη δουλειά

Ο συνάδελφος βήχει, ο προϊστάμενος είναι συναχωμένος κι εσύ προσπαθείς να βγεις αλώβητος από τις ιώσεις; Από τον Οκτώβριο μέχρι τα μέσα Μαΐου οι ιώσεις δίνουν και παίρνουν, με κορύφωση αυτή την εποχή. Ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο να κολλήσεις τους άλλους ή από τους άλλους ίωση. Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις για να μην την «αρπάξεις»;

 

 

Κανόνας 1: Μην μοιράζεσαι ποτά, τρόφιμα, ή τηλέφωνα

Η ανταλλαγή και το μοίρασμα στη δουλειά αυτή την εποχή της γρίπης δεν παίζει. Ήρθε ο καιρός να είσαι πιο εγωιστής, και χωρίς παρεξήγηση. Απέφυγε την επαφή με αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από κοινού (π.χ. εκτυπωτής) ή αντικείμενα κάποιου που φαίνεται να είναι άρρωστος. Μην μοιράζεσαι την κούπα του καφέ σου, τη σαλάτα σου ή τα τηλέφωνα των συναδέλφων σου.

Κανόνας 2: Πλένε τα χέρια σου πολύ συχνά

Είναι απλό αλλά θα εκπλαγείς πόσοι άνθρωποι δεν το κάνουν. Χρησιμοποίησε νερό και σαπούνι για να σκοτώσεις τα μικρόβια. Είναι ένας εύκολος αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτείς από τις ιώσεις.

Διάβασε: 5 απλές στρατηγικές για να μην σε ρίξει η ίωση στο κρεβάτι

Κανόνας 3: Κράτα τα πράγματα καθαρά

Τα χερούλια στις πόρτες, τα πληκτρολόγια, οι επιφάνειες των γραφείων και οι βρύσες περιέχουν τα περισσότερα μικρόβια. Πλένε και απολύμανε τις περιοχές αυτές για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Κανόνας 4: Κάνε υγιεινή ζωή

Τρώγε θρεπτικά τρόφιμα, πάρε συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου, ασκήσου και πίνε άφθονο νερό. Διατηρώντας τον εαυτό σου σε φόρμα θα έχεις ενισχυμένο ανοσοποιητικό το οποίο θα μπορέσει αποτελεσματικά να αμυνθεί ενάντια των ιών και των λοιμώξεων. Αγχώνεσαι για τα deadlines; Η διαχείριση του στρες επίσης θα κάνει το ανοσοποιητικό σου να δουλεύει στο 100%.

Κανόνας 5: Κάλυπτε το στόμα και τη μύτη όταν φταρνίζεσαι ή βήχεις

Μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα μίας ίωσης από τη στιγμή που θα την κολλήσεις. Κάλυπτε το στόμα και τη μύτη όταν φταρνίζεσαι ή βήχεις, αυτό μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωσή της.

Κανόνας 6: Απέφευγε τον κόσμο

Σκέφτεσαι να βγεις έξω για να φας το μεσημεριανό σου γεύμα με κόσμο; Καλό είναι να φας πιο απομονωμένα. Κάθε φορά που έρχεσαι σε επαφή με κόσμο εκτίθεσαι σε περισσότερα μικρόβια τα οποία μεταδίδονται μέσω επαφής και φταρνίσματος. Αν θα πρέπει να είσαι σε συναντήσεις ή σε κάποιες επαγγελματικές εκδηλώσεις δεν χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα διαχυτικός. Μαζέψου λίγο.

Κανόνας 7: Μείνε σπίτι αν αρρωστήσεις

Την πάτησες; Μην το ρίξεις στην αυτοθυσία και πεις ότι «χωρίς εσένα δεν μπορεί να βγει η δουλειά». Μπορεί. Κι είναι καλύτερο να ξεκουραστείς στο σπίτι για λίγες ημέρες και  να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου αλλά και να προστατέψεις και τους συναδέλφους σου (εκτός κι αν τους έχει άχτι!).