ΥΓΕΙΑ

6 πραγματάκια που σε παχαίνουν και σε αρρωσταίνουν χωρίς να το καταλαβαίνεις

Οι κακές συνήθειες κόβουν τουλάχιστον 10 χρόνια ζωής, έτσι; Δες ποια είναι τα 6 πραγματάκια που σε παχαίνουν και σε αρρωσταίνουν χωρίς να το καταλαβαίνεις.

 

 

1 Παραλείπεις τα βάρη στο γυμναστήριο

Οι μύες κρατούν το μεταβολισμό μας υψηλό και καθώς μεγαλώνουμε, σιγά-σιγά αρχίζουν να μικραίνουν, επιτρέποντας έτσι στο μεταβολισμό να επιβραδύνει. Για να μη συμβαίνει αυτό, ξεκίνα την άρση βαρών. Κι όχι, δεν χρειάζεται να σηκώνεις μεγάλα βάρη. Η προπόνηση με αντιστάσεις σε προκαλεί να κάψεις περισσότερες θερμίδες ανά προπόνηση σε σύγκριση με αεροβική ενώ συνεχίζεις να καις και μετά την προπόνηση.

2 Πίνεις πολύ καφέ

Δεν σου λέμε να μην πιεις τον καφέ σου το πρωί αλλά ίσως να παρέλειπες τον καφέ στις 3 το μεσημέρι. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένη αποθήκευση λίπους, σύμφωνα με μια μελέτη. Εάν νιώθεις νύστα μετά τις 3 κάνε μια βόλτα ή ασκήσου, εάν αυτό είναι εφικτό και άσε τον καφέ.

3 Κάθεσαι πολύ

Καθόμαστε κατά μέσο όρο 67 ώρες την εβδομάδα – δηλαδή περίπου εννέα ώρες την ημέρα. Αν αφαιρέσεις και τις 8 ώρες ύπνου μένουν περίπου 7 ώρες για κίνηση, που πολλές φορές δεν είναι καν κίνηση (μπορεί να είναι άραγμα στον καναπέ, η να κάθεσαι για καφέ). Η καθιστική εργασία καίει 100 θερμίδες λιγότερες την ημέρα από ό, τι κάναμε πριν από 50 χρόνια. Αυτό και μόνο μεταφράζεται ότι κερδίζουμε 10 -12 κιλά το χρόνο, ακόμη κι αν τρώμε σωστά! Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μόλις δύο λεπτά κίνησης κάθε μία ώρα μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής. Διάβασε: Κινήσου! Γιατί δεν πρέπει να κάθεσαι;

4 Βλέπεις πολύ τηλεόραση

Μια μελέτη από το πανεπιστήμιο του Βερμόντ  διαπίστωσε ότι οι υπέρβαροι συμμετέχοντες που μείωσαν το χρόνο παρακολούθησης της τηλεόρασης έκαψαν 119 επιπλέον θερμίδες την ημέρα κατά μέσο όρο. Αυτή σημαίνει απώλεια 12 κιλών τον χρόνο!

5 Πίνεις νερό από πλαστικό μπουκάλι

Γνωρίζεις πόσο σημαντικό είναι να παραμένεις ενυδατωμένος, αλλά θα πρέπει να εξετάσεις σοβαρά από τι μπουκάλι πίνεις ή το ξαναγεμίζεις με νερό.  Πολλά πλαστικά μπουκάλια περιέχουν δισφαινόλη Α, αλλιώς και ΒΡΑ, η οποία επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες ενώ έχει επίσης συνδεθεί με παχυσαρκία. Δεν το πιστεύεις; Μελέτη του Χάρβαρντ το 2011 διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με την υψηλότερη συγκέντρωση της BPA στα ούρα τους είχαν σημαντικά μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και ήταν παχύσαρκοι από εκείνους που είχαν πολύ χαμηλότερες τιμές.

6 Δεν τρως τακτικά

Ένα ακανόνιστο πρόγραμμα διατροφής μπορεί να μειώσει τον ρυθμό του μεταβολισμού σου. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο John Moores στο Λίβερπουλ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν  διατροφή χαμηλή σε θερμίδες ήταν λιγότερο ευχαριστημένες με τα σώματά τους σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν περισσότερο! Και γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή μειώνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τα οποία συσχετίζονται με την πείνα. Όσο πιο χαμηλά είναι τόσο πιο έντονο το αίσθημα της πείνας με αποτέλεσμα να οδηγείσαι με μαθηματική ακρίβεια στην κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες ή στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού καθώς και τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα το οποίο συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού λίπους.

Φίλια Μητρομάρα