ΥΓΕΙΑ

12 σύντομες αλήθειες και ψέματα για τα αντηλιακά και τι να επιλέξετε!

Αποφασίσαμε να κάνουμε μια μίνι έρευνα, απαντώντες στις πιο συχνές απορίες χρηστών του αντηλιακού για να έχετε ένα ευχάριστο καλοκαίρι χωρίς εγκαύματα.

 

Από ποιά ειδη ακτινών ακτινοβολιών κινδυνεύουμε;

 

Η υπεριώδης ατινοβολία (UV) Α είναι αυτή που προκαλεί εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος και η υπεριώδης ακτινοβολία UV Β που προκαλεί ρυτίδες (φωτογήρανση) και καρκίνο του δέρματος. Ένα καλό αντηλιακό θα πρέπει να προστατεύει και από την ανοσοκαταστολή της ηλιακής ακτινοβολίας (ένδειξη UV VIS).

 

Ο Δείκτης SPF υποδηλώνει την προστασία έναντι όλων των ακτινοβολιών;

 

Ο Δείκτης SPF υποδηλώνει την προστασία από την UVB. Με την διαφορά ότι η βαθμολόγηση έγινε με την σωστή δοσολογία αντηλιακού (δείτε παρακάτω) και όχι με αυτή που χρησιμοποιούμε εμείς. Οπότε η ποσότητα που συνήθως χρησιμοποιούμε και αντιστοιχεί στο 10 με 15% της κανονικής, δεν μας προστατεύει το ίδιο, πχ στο SPF50.

 

Πως θα προστατευτώ από την UVA;

 

Όταν μιλάμε για UVA η φράση που χρησιμοποιείται για να δηλώσει την προστασία έναντι της UV Α είναι η «αντηλιακό ευρέως φάσματος». Το οποίο για καλύτερα αποτελέσματα θα έπρεπε να έχει 30 ή 50 SPF και ένδειξη water resistant.

 

Βάζω και κάτω από τα ρούχα αντηλιακό;

 

Ένα κλασικό μπλουζάκι προσφέρει προστασία ίση με ένα αντηλιακό με δείκτη 7, σύμφωνα με τον good doctor από τον οποίο πήραμε την πληροφορία! Ένα βαμβακερό μπλουζάκι με πιο πυκνή ραφή ή σκουρόχρωμο προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία. Καλό είναι να βάλετε αντηλιακό πριν φύγετε, να το απορροφήσει το δέρμα σας, να βάλετε ρούχα και να φύγετε. Ακόμα ορισμένα μαγιό, επίσης δεν προστατεύουν από τις ακτίνες UV οπότε είτε προτιμήστε μαγιό με δείκτη SPF (όλες οι γνωστές μάρκες έχουν πλέον τέτοια υλικά) ή βάλτε αντηλιακό σε ΟΛΟ το σώμα!

 

Όσο πιο υψηλός ο δείκτης προστασίας τόσο το καλύτερο;

 

Όχι υποχρεωτικά! Ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 20 προστατεύει από τις UVB κατά 95%, αντηλιακό με SPF 30 προστατεύει κατά 97% και αντηλιακό με SPF 50 προστατεύει κατά 98%. Ολικό μπλοκάρισμα οπότε δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση και από ένα σημαίο και πέρα οι διαφορές είναι μικρές για να παίξουν σημαντικό ρόλο. Από SPF 20 και πάνω είστε σε καλό δρόμο.

 

Πόσο να βάλω;

 

Η συνιστώμενη ποσότητα ανά επάλειψη είναι περίπου από 25 μέχρι 50ml ανάλογα τον σωματότυπο, ένα σφηνάκι δηλαδή!

 

Κινδυνεύω από το οξείδιο του ψευδαργύρου και το οξείδιο του τιτανίου;

 

Όχι μόνο δεν κινδυνεύεις, αλλά τα αντηλιακά που περιέχουν αυτά τααντηλιακά φίλτρα, είναι τα μόνα αντηλιακά τα οποία παραμένουν στο δέρμα παραπάνω από δύο ώρες! Σε αυτά οφείλεται το προσωρινό άσπρισμα στο δέρμα μετά την επάλειψη τους και ως συστατικά περιέχονται στα περισσότερα βιολογικά αντηλιακά.

 

Γιατί δεν πρέπει το αντηλιακό μου να έχει paraben ή τεχνητά αρώματα;

 

Επιλέξτε αντηλιακά χωρίς αρώματα και χωρίς paraben (πετρελαϊκό υποπροϊόν). Αυτά ερεθίζουν το δέρμα και ενισχύουν προϋπάρχουσες περιπτώσεις ακμής, ενώ παράλληλα απορροφώνται από το δέρμα και προκαλούν δερματοπάθειες ή βλάβες στο ανοσοποιητικό μας σύστημα!

 

Γιατί χρειάζομαι παιδικό αντηλιακό; Αντηλιακό το ένα αντηλιακό και το άλλο!

 

Το παιδικό δέρμα διαθέτει πιο λεπτές στοιβάδες δέρματος, με υψηλότερη ποσόστωση περιεκτικότητας σε νερό από έχουν ότι οι ενήλικες. Ακόμα όση και να είναι η έκθεσή τους στον ήλιο, ο οργανισμός τους δεν παράγει γρήγορα μελανίνη με αποτέλεσμα να είναι πιο ευαίσθητα στον ήλιο. Επιλέξτε πάντα αντηλιακό με ανόργανα φυσικά φίλτρα (και για εσάς), τα οποία αντανακλούν τις ακτίνες UV. Από τη στιγμή που ο ήλιος είναι δυνατός (11:00 μέχρι τις 16:00) τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο.

 

Το αντηλιακό εμποδίζει την παραγωγή βιταμίνης D.

 

Με 15 λεπτά έκθεση στον ήλιο 9 φορές το μήνα, ο οργανισμός μας παράγει όση βιταμίνη D του χρειάζεται.

 

Αντηλιακά Water Resistant

Ή ελληνιστί ανθεκτικά στο νερό. Ούτε αδιάβροχα ούτε αλεξίσφαιρα! Μετά από κάθε βουτιά αναπληρώστε!

 

Έχει συννεφιά δεν καίει ο ήλιος!

 

Μα το θέμα δεν είναι ότι καίει ο ήλιος! Το θέμα είναι η υπεριώδης ακτινοβολία που περνάει και από τα σύννεφα. Το ίδιο ισχύει και με την λεπτή υφασμάτινη ομπρέλα, αλλά και οποιαδήποτε ομπρέλα. Αν έχετε παρατηρήσει υπάρχει το μαύρισμα υπό σκιά: δηλαδή μαυρίζουμε ή παθαίνουμε έγκαυμα υπό σκιά, επειδή ο ήλιος αντανακλάται στην άμμο ή στην θάλασσα. Άρα αντηλιακό πάντοτε και παντού!

 

Υ.Γ. Δεν αφήνουμε την τσάντα παραλίας με το αντηλιακό στο αυτοκίνητο, γιατί αλλοιώνεται και μάλιστα πολύ γρήγορα.

 

Υ.Γ.2 Επιβάλλεται η χρήση αντηλιακού στα χείλη, το λαιμό αλλά και στα πέλματα!