ΥΓΕΙΑ

10 σούπερ τρόποι να ηρεμήσεις μετά τη δουλειά

Όταν φτάσεις επιτέλους στην ονειρεμένη εκείνη στιγμή που γυρίζεις τα κλειδιά στην πόρτα το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να βάλεις στο mute σύζυγο και παιδιά, να βγάλεις παπούτσια και να παρκάρεις τον εαυτό σου στον καναπέ, μπροστά στην τηλεόραση μέχρι να πας για ύπνο, σωστά; Όμως αυτό δεν είναι εκτόνωση.

Αν δεν εκτονώσεις την ένταση που συσσωρεύεται στο σώμα σου όλο το 8ωρο (βάλε και τις υπερωρίες), αυτή μπορεί επιδεινώσει διάφορα προβλήματα υγείας, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καρδιαγγειακά, ψυχοσωματικά κ.ά. Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι όταν υπάρχει έντονο στρες εκλύεται κορτικοτροπίνη (CRF) στον εγκέφαλο και συσχετίζεται με διάφορα προβλήματα όπως αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και υπογονιμότητα. Αν, λοιπόν, θέλεις να χαλαρώσεις και να ηρεμήσεις το μυαλό και το σώμα σου υπάρχει και ο σωστός τρόπος (και θα σου αρέσει). Έτσι άσε κάτω το τηλεχειριστήριο και προσπάθησε να δοκιμάσεις έναν από τους παρακάτω ή και όλους τους τρόπους που σου προτείνουμε για να ηρεμήσεις μετά τη δουλειά.

1 Γύμνασε το σαγόνι σου

Αν η ημέρα σου ήταν μια ολοκληρωτική καταστροφή ένας γρήγορος τρόπος για να την ξεχάσεις είναι αυτός: τοποθέτησε και τις δύο παλάμες στα πλαινά του προσώπου, τα μικρά σου δάχτυλα να ακουμπούν στα κλειστά βλέφαρά σου, και οι δείκτες στα αυτιά σου. Τώρα ανοιγόκλεισε το σαγόνι σου. Κάνε το αυτό για λίγα λεπτά και θα αρχίζεις να χαλαρώνεις.

2 Πίεσε στα σωστά σημεία

Πιέζοντας με τα δάχτυλά σου ορισμένα σημεία βελονισμού και ρεφλεξολογίας στο σώμα σου, θα αποφορτιστείς από το στρες. Πίεσε στο κέντρο του αυτιού (στην λακουβίτσα δίπλα από την τρύπα του αυτιού), πίεσε με τον αντίχειρά σου το κέντρο της παλάμης σου για 2 λεπτά (άλλαξε χέρια και κάνε το και για την άλλη παλάμη), πίεσε στη ράχη του ποδιού, μεταξύ μεγάλου δάκτυλου και δευτέρου.

3 Κάνε μία στάση της yoga

Οι διατάσεις καθώς και πολλές στάσεις της yoga βοηθούν τους μυς να χαλαρώσουν. Γονάτισε στο χαλάκι της yoga και κάθισε στις φτέρνες σου. Εξεπνευσε αργά από την κοιλιά και χαμήλωσε το σώμα σου φέροντας το μπροστά μέχρι το κεφάλι σου να ακουμπήσει στο πάτωμα, τα χέρια να είναι κατά μήκος των πλευρών προς τα πίσω με τις παλάμες στραμμένες προς τα επάνω. Μείνε εκεί για 1 λεπτό και έλα στην αρχική θέση. Κάνε το ίδιο για 2 – 3 φορές.

4 Περπάτα

Όλα τα είδη άσκησης μπορούν να μειώσουν την κατάθλιψη και το άγχος απελευθερώνοντας από τον εγκέφαλο χημικές ουσίες που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Ωστόσο και ένας σύντομος περίπατος αρκεί για να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις το μυαλό σου. Το σώμα σου «καταναλώνει» την περίσσεια αδρεναλίνη, ενώ το μυαλό σου αποσπάται από τις ανήσυχες σκέψεις.

5 Βάλε τα πόδια σου ψηλά

Τα πόδια σου όλη ημέρα δέχονται όλες τις επιβαρύνεις ενώ οι αστράγαλοί σου μπορεί να είναι πρησμένοι και οι γάμπες σου κουρασμένες. Το μόνο που  χεις να κάνεις είναι να ξαπλώσεις στον καναπέ ή στο κρεβάτι σου και να βάλεις τα πόδια επάνω στον τοίχο. Η ροή του αίματος θα πάει προς την καρδιά βοηθώντας έτσι στην πρόληψη των κιρσών.

6 Βυθίσου στην μπανιέρα

Μπορεί να έχεις συνηθίσει να κάνεις ένα γρήγορο ντους αλλά δοκίμασέ το: κάνε ένα ζεστό μπάνιο και ρίξε μια χούφτα άλατα Epsom – που είναι πλούσια σε μαγνήσιο –ή άλλα άλατα μπάνιου της αρεσκείας σου και λίγες σταγόνες αιθέριου έλαιου λεβάντας για να ανακουφιστείς από το στρες. Άναψε ένα δυο κεριά και άσε τα άγχη μακριά. 

7 Πιες ένα χαλαρωτικό τσάι

Ετοίμασε στον εαυτό σου ένα φλιτζάνι τσάι για να ηρεμήσεις. Επίλεξε: χαμομήλι, λεμονόχορτο ή λουίζα. Θεωρούνται ήπια βότανα με ηρεμιστική δράση.

8 Δοκίμασε μια συνδερία ασάζ

Ένα μασάζ μετά τη δουλειά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσουν οι σφιχτοί μυες στον αυχένα και να λυθούν οι «κόμποι». Οι μύες συσσωρεύουν όλη την ένταση και το άγχος προκαλώντας σου πόνο και το μασάζ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απελευθερώσεις την ένταση αυτή. Όποιο κι αν επιλέξεις, σιάτσου, σουηδικό μασάζ, αγιουβερδικό κ.λπ.,  θα μειώσεις τα επίπεδα της κορτιζόλης και θα σε κάνει ανάλαφρο, σαν πουλάκι.

9 Χαλάρωσε με «φυσική» μουσική

Βάλε ένα CD με μουσική που χρησιμοποιούν στον διαλογισμό (ή κατέβασε κάποιο app), και άσε το να παίζει για 20 έως 30 λεπτά. Βρες ένα στυλ που σου ταιριάζει. Θα μπορούσε να είναι απαλή μουσική, ο ήχος των κυμάτων ή το κελάιδισμα των πουλιών.  Η απαλή μουσική μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό παλμό και το άγχος.

10 Μην κάνεις τίποτα

Απολύτως τίποτα, είτε αυτό περιλαμβάνει το να κοιτάς το ταβάνι είτε το να ξαπλώσεις και να ονειροπολήσεις. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει επιστημονικώς αποδεδειγμενα την ανάγκη να ονειροπολεί κάθε μιάμιση ώρα. Αυτό βοηθά στην ανασυγκρότηση του εγκεφάλου την οποία σπανίως του επιτρέπουμε να κάνει. Βοηθήσέ τον να κάνει ένα update με το να μην κάνεις απολύτως τίποτα.